Evde kullanılmayan telefonları için verilmiş olan yasa teklifinde karar netleşti. Daha önce 7 yıl boyunca sinyal almayan cep telefonlarının kapatılması yönündeki süreç artık sadece 1 yıl ile sınırlanıyor. Konuya ilişkin karar yürürlüğe girdi. Artık bir yıllık süre boyunca cep telefonlarının sinyal almaması durumunda bloke ediliyor.
Akıllı telefonların birbirinden farklı tasarım ve çeşitli fonksiyonları kullanıcıları yeni cep telefonları edinmesi yönünde teşvik ediyor. Bazen sırf telefon yenileme sebebiyle bazen de lazım olur düşüncesiyle evlerde ikinci bir telefon bulunuyor. Çoğunlukla kullanım fazlası olarak çekmecelere kaldırılan bu kullanılmayan telefonlar eskisi gibi uzun yıllar saklanamayacak.
Son zamanlarda kullanılmayan cep telefonlarının bloke edilmesi yönünde bazı yasa tedbirleri gündeme geliyordu. Artık sinyal almayan cep telefonlarının kapatılması konusunda karar netleşti. Böylece kopyalamanın önüne geçmesi bekleniyor.
İlginizi Çekebilir: 2022 Yılında Piyasaya Sürülen Fiyat Performans Telefonlar Nelerdir?
Kullanılmayan Telefonlar için Süreç Nasıl İşleyecek?
Kullanılmayan cep telefonları yeni yasa ile son kullanıcılarına ait bir hatla kullanıldığında, onların elektronik kimlik bilgileri yani IMEIleri başka bir işleme gerek kalmaksızın tekrar kayıtlı hale getirilmeyi kolaylaştırıyor.
TBMM Adalet Komisyonu’nda elektronik haberleşme şebekelerinden sinyal almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınma süresine ilişkin karar yürürlüğe giriyor. Kullanılmayan telefonlar için daha önce 7 yıl olan bu süre yeni karar ile birlikte 1 yıla düşürülüyor.
Yeni yasa kapsamında cep telefonlarının son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal almaması durumunda bu cep telefonlarının IMEI'leri kullanıma bloke ediliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından pasife alınacak olan IMEIIer başka bir cep telefonun elektronik kimliği olarak yeniden kullanılabilir hale getirilecek.
Elektronik kimlik bilgileri pasife alınan cihazlar, son kullanıcılarına ait bir hatla kullanıldığında, bu cihazların IMEIleri yeniden aktif hale getirilerek kayıt altına alınacak. Eğer cihazın elektronik kimlik bilgileri bu şekilde yeniden kayıtlanmamışsa bucihazlar için BTK'nin düzenlemeleri kapsamında başvuru yapılması gerekiyor.
Yeni yasa kapsamında özellikle yurt dışından getirilerek IMEI kopyalamaları ile kullanımına sen verilmek isteniyor. Aynı zamanda kullanılmayan telefonlar atıl bir şekilde bekletilmek yerine ekonomiye yeniden kazandırılmak isteniyor.Kaçak telefon kullanımının önüne geçmek isteyen yeni düzenlemenin 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...