Bundan 100 yıl sonra, geleceğin dünyasında bizi ne gibi icatlar ne gibi yenilikler bekliyor? İsterseniz çemberi biraz daraltabiliriz. 2121 yılının Türkiye’si için herhangi bir tahmininiz var mı? Belki sizin olmayabilir ama Fransa’da 100 yıl önce birileri geleceğin dünyasını, bugünü hayal edip belli tahminlerde bulunmuşlar ve bu tahminleri görselleştirerek ölümsüzleştirmişler. Tahmini 2000'li yılların çizimleri büyük bir çoğunlukla abartılardan oluşsa da aslında günümüze oldukça benzeyen birkaç çizim de yok değil.
1900'lerden 2000'lere Uzanan Hayaller
WikiMedia’da yer alan görseller, geçmişte yaşayanların 100 yıl sonrası için genellikle mekanik icatların gelişimini hayal ettiği görülüyor. Resimlerde en sık karşılaşılan şey ise uçaklar. Çeşit çeşit, farklı boyutlarda ve farklı amaçlarla kullanılan uçaklar neredeyse bütün sektörlerin vazgeçilmez bir parçası olacak diye düşünülmüş. Öyle ki bu çizimler arasında kanatlı itfaiye erleri bile var. Uçağınızla bir kafenin terasında duraklayıp mola verdikten sonra paket servis aldığınız kahvenizle yolculuğunuza devam etmeniz de mümkün! Elbette bu, 100 yıl öncesinden 2000’li yılları tahmin eden çizimler arasından ilginç bir fantezi!
Sıcak hava balonlarındakine benzer bir sepet ve üzerindeki pervanesiyle bir helikopteri andıran tasarım ise aslında oldukça dikkat çekici. Helikopter tasarımının
Leonardo Da Vinci’ye kadar uzandığı hesaba katıldığında bu resmin de başlangıçtaki kadar şaşırtıcı gelmediğini de eklemek gerekir.
Fakat çizimlerin arasında öyle bir mekanik alet var ki insana 100 yıl öncesi ile günümüz arasında hiçbir fark yokmuş gibi hissettiriyor. O mekanik alet; evin içerisini temizleyen, hareketli ve otomatik bir cihaz. Tıpkı günümüzde artık gittikçe yaygınlaşan ev temizlik robotları gibi!
Günlük Hayatı Şenlendiren İşlevsel Tasarımlar
2000'li yılların çizimlerini oluşturan sanatçılar, geleceğin eğitim sistemiyle ilgili de tuhaf hayaller kurmuş. Kitapların öğütücüye benzer bir cihaza atılmasıyla, öğrencilere uzanan başlıklardan bilgilerin beyinlere dolmasına ne diyorsunuz? Uçakların kafelerde mola vermesinin ihtimali daha çok gibi görünüyor!
Geçmişten 2000’li yıllara uzanan tahminler serisinde mekanik aletlerin gelişimi günlük hayatta kişisel bakıma da belli dokunuşlar yapmış! Kadınların yanaklarını otomatik pudralayan pudra başlıkları ve erkeklerin saçlarını kesen mekanik makaslar biraz ürkütücü görünse de geliştirildiği takdirde olukça işe yarar olabilir!
Onlar İçin Geleceğin Dünyasında Uzaya Yer Yok
İlgi çekici paten tasarımları, görüneni masaya yansıtabilen işlevsel teleskoplar ve gelişmiş gramafon gazete ile gelecek oldukça renkli görünüyor! Postacıların uçtuğu, restoranların gökyüzünde süzüldüğü geleceğin tasvirinde uzaya dair hiçbir çizimin yer almaması ise oldukça şaşırtıcı. O dönemde insanların gökyüzüne karşı büyük bir ilgisi olduğu gözle görülüyor fakat neden hiçbir sanatçı uzayı düşlemiyor?
Edebiyata bakıldığında 1865 yılında Jules Verne’den Ay’a Yolculuk’la karşılaşıyoruz. Gözümüzü sinema dünyasına çevirdiğimizde 1902 yılında A Trip to the Moon’u görüyoruz. Fakat sanıyoruz ki bu Fransız ressamlar bir türlü bulutların ötesini görmek istememiş.
Denizlerle İlgili İlginç Tahminler
2000'li yılların çizimleri yer alan resimlerde gökyüzüne dair fikirlerin yanı sıra denizler de önemli bir yer kaplıyor. Bunlardan en çok dikkat çekeni “kuşçuluk” denilebilecek ilginç bir av türü. Bu av türünde insanlar su altı kıyafetleri giyerek denize dalıyor ve su üzerine yem bırakarak kuşları avlamayı amaçlıyor. Günümüzde bu etkinliği gerçekleştirmek için gerekli her şeye sahibiz ama ortada koca bir “Neden?” sorusu duruyor. Önümüzdeki 100 yıl daha “kuşçuluk” diye bir şeyin olmayacağı kesin!
Denizlerle ilgili diğer tahminler de çoğunlukla gerçek dışı. Balina otobüsü, deniz altında kroket oynama, okyanusta balık yarıştırma ve denizatlarına binmek gibi anlamsız gelecek tahminleri karşımıza çıkıyor.
100 yıl öncesinden 2000’li yılların çizimleri aslında bize çok şey anlatıyor. İnsanların ne kadar ufak düşündüğünü. Çünkü onlar var olan şeyleri geliştirmekten öte yeni ve daha önce hiç görülmemiş bir şeyi hayal etmeyi hiç denememişler. Neyse ki günümüzde geçmişte tıkılıp kaldığımız bu çapadan kurtulup yeni şeyler icat etme gayretini kazanmışız. Fakat bu bize 100 yıl sonrasını geçmiştekilerden daha iyi hayal edebilme yeteneğini kazandırmadı. Bu gayretimiz bize çok daha iyisini, 10 yıl sonrasını bile hayal edememeyi kazandırdı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...