21 Ağustos 2022 Pazar tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Merkez Bankası tarafından 16 yeni kuruluş'a faaliyet izni verildi. Her kurum için yayımlanan bildirilerde kanunun ilgili maddeleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda; başka kuruluşlara ödeme ile elektronik para ihracı hizmeti veren elektronik para kuruluşu olarak faaliyet izni almalarına karar verildiği belirtildi.
Para ve ödeme doğrultusunda faaliyet gösterecek olan kuruluşlar ve şirketler, faaliyetlerini gerçekleştirebilmek adına BDDK'dan veya Merkez Bankası'ndan faaliyet izni almaları gerekmektedir. Gereklilikleri karşıladıktan sonra alınan bu izin Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra ilgili konuyla alakalı işleyiş süreci başlamaktadır.
İlginizi Çekebilir: İngiliz Merkezli Patchwork Health, Sağlık Personeli Kriziyle Başa Çıkmak için 24 Milyon Euro Yatırım Aldı
Faaliyet İzni Verilen Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşlarının Listesi
Ayırca yukarıda sayılan kuruluşlardan 13 tanesine elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermesi izin verilirken 3 tanesine de ödeme kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni verilmiştir. Bu doğrultuda Lidio Ödeme Hizmetleri AŞ, BRQ Link Ödeme Hizmetleri AŞ ve Sundus Ödeme Kuruluşu AŞ ödeme kuruluşu olarak belirlenmiştir.
Faaliyet izni almaya hak kazanan şirketler nedir ve neler yaparlar? Bu soruların cevaplarına detaylıca bakalım.
As Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.
Elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme hakkı elde eden ve 2020 yılında kurulan bu şirket, Moneytolia adı altında faaliyet göstermektedir. Elektronik para ve ödeme hizmetleri kapsamında yetkin olan Moneytolia’nın ürünleri içinde mobil cüzdan yönetimi, uluslararası para transferleri, ön ödemeli kartlar ile alışveriş imkanları, havale/EFT, POS hizmetleri ve fatura ödeme işlemleri bulunuyor.
DSM Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
Trendyol, faaliyet izni için uzun süredir uğraş verdiği bu konuda DSM ile sonuca ulaştı. Takas merkezi işlemleri, saklama hizmetleri ve finansal işlemlerin operasyonu gibi işlemleri gerçekleştiren ve 2020 yılında kurulan şirket, elektronik para faaliyetleri kapsamında işlemlerini sürdürecektir.
Rubik Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Fuzul Holding şemsiyesi altında kurulan Rubik Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş, mobil uygulama vasıtasıyla farklı ürünleri kullanma ve para transferi gibi özellikleri müşterilerine sunacak. Rubik Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Avşar Dingin, bu yola çıkmalarındaki en kayda değer amaçlarının müşterilere kolay ve hızlı deneyim sunmak olduğunu aktardı. Ayrıca Dingin, bankalardaki işlemlerin yavaşlığını ve sorunlarını ortadan kaldıracak bir sistem oluşturmak istediklerini söyledi.
Parolapara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Bir diğer elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni alan Parolapara, 2020 yılında kurulmuştur. Fatura ödemeleri, dijital cüzdan, para transferi, kartlı ve kartsız ödeme imkanları gibi hizmetler, şirket tarafından müşterilere sunulmaktadır. Bunun dışında bu kuruluş, PCI-DSS (Kartlı Ödeme Endüstrisi Veri Güvenlik Standardı) sertifikası'na sahiptir.
Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.
Koç grubu çatısı altında 2020 yılında kurulmuş olan Token, Koç grubu şirketlerinin arasında daha yenilikçi bir perspektif sunmaktadır. Dijital dönüşümde kendisine yer edinmek isteyen şirket, yeni nesil ödeme yöntemleriyle işletmelere katkı sunmayı kendisine amaç edinmiştir. Ayrıca şirket satış, ödeme ve e-fatura işlemlerini bir araya getirip birleştiren Beko 400 TR adlı sistemi geliştirmiştir.
Lidio Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Türkiye Fintech'in bilindik isimlerinden Emre Güzer'in kurucu ortağı ve CEO'su olduğu Lidio Ödeme Hizmetleri, yaklaşık 2 yıl önce kurulmuştur. Şirketin hedefleri ödeme hizmetinin doğru bir şekilde verilmesi ve elektronik para ihracıdır. Ayrıca şirket, Mobilexpress ile ortak olarak da çalışmaktadır.
SecurIT Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
2020 yılında kurulan bu şirket SecurePay, adında hizmetlerini sunmaktadır. Şirket, takas merkezi işlemleri, finansal işlemlerin operasyonu, saklama hizmetleri ve yatırım ortaklığı gibi konularda hizmet vermektedir.
Moneypay Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
En bilindik market zincirlerinden birisi olan Migros'un bir iştiraklerindan biri olarak ortaya çıkan bu şirket, geçen yıl hizmetine başlamıştır. Colendi ve Param üzerinden hizmetlerini sürdüren Moneypay, verilen bu izinden sonra daha geniş bir kesime hizmet sunmaya başayabilecek.
TTM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
2019 yılında kurulan TTM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri, para transferi ve yurtdışına para transferi gibi konularda kullanıcının elini kolaylaştırmak amacıyla yola çıkmıştır. Bunu yaparken kullanıcılarının herhangi bir banka hesabı olmadan işlemlerini gerçekleştirebileceğini söylemektedir. Tüm bu işlemleri gerçekleştirirken “bupara” ismini kullanmaktadır.
BRQ Link Ödeme Hizmetleri A.Ş.
“Hızlı, Güvenilir, Kolay Para Transferi” mottosuyla yola çıkan bu şirket, müşteri memnuniyeti kapsamı altında faaliyetlerini sürdürmekte olduğunu aktarmaktadır. Genel Müdürü Cemil Şeker öncülüğünde bu şirket, teknoloji ve inovasyon doğrultusunda hareket ederek para transferi hizmeti vermektedir.
Tom Pay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Faaliyet izni almaya hak kazanan bir diğer şirket olan Tom Pay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri, Turgut Aydın Holding çatısı altında fintech sektörüne giriş yapmıştır. Bu doğrultuda kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak amacıyla 2021 yılında Architecht ile teknoloji altyapı konusunda anlaşma sağlanmıştır.
Vepara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Vepara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri, 2020 yılında fintech alanında yola çıkmıştır. Herhangi bir işlem ücreti almadığını aktaran şirket; 7/24 para transferi, sanal POS ile online ödeme alma, cüzdan ile harcama yapma, toplu para transferi ve link ile ödeme alma gibi hizmetleri kullanıcılarına sunmaktadır.
Bingo Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Faaliyet izni alan kurumlar kervanına katılan bir diğer kurum ise Bingo Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri'dir. 2020 yılında kurulan bu şirket, kullanıcılarının para transferini hızlı ve kolay bir biçime sokmasının yanında, kullanıcıların sanal POS sonucu kalan bakiyelerini alt yüklenicilere BingoPay ile gönderebilme imkanı vermektedir. Kullanıcılar dilerlerse bu bakiyeyi e ticaret platformlarında kullanabilme imkanına sahiptirler.
Fzypay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Fzypay da bu alanda faaliyet gösterecek olan bir diğer şirkettir. Para transferi konusunda güvenli bir ortam sağlamak için kurulan şirket, fintech alanına katkıda bulunma amacına sahiptir.
ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Bir diğer kurum da ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri'dir. Yenilikçi ve genç bir kadroyla hizmetlerini sürdüren bu şirket, 2020 yılında kurulmuş ve finansal anlamda desteğe ihtiyaç duyan bireylere ve kurumlara çözüm yollarını ulaştırmaktadır.
Sundus Ödeme Kuruluşu A.Ş.
Son olarak, Sundus Ödeme Kuruluşu müşterilerine güvenilir ve hızlı bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Sundus, teknoloji lideri sistemleri sayesinde para transferi sürecinde güvenliği sağlarken, müşterilerin anlık sorunlarına da çözümler üretmektedir. İşlemleri yaparken de kullanıcılarına herhangi bir hesap açma zorunluluğu vermemektedir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...