Piyasaya sürüldüğü yıllara damga vuran teknolojik aletler serimizin bu yazısında 2010 yıllarına ayrı parantez açmak gerekiyordu. Çünkü 2010 yılı itibariyle hayatımıza bizden önceki nesillerin tahmin edemeyeceği kadar önemli teknolojik aletler girdi. Nostalji rüzgarına hep beraber devam ederim isterseniz.
Drone Teknolojisi
[caption id="attachment_15071" align="alignnone" width="1170"]
Drone-Teknolojisi-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Drone, son yıllarda hayatımıza giren ve sürekli olarak karşılaştığımız teknolojik aletlerden biri. İlk önceleri gündelik hayatımızda yer etmese de birçok amaç için kullanılıyor. Taşımacılık, medya, tarım, sigorta ve telekomünikasyon gibi sektörlerde geliştirilen teknolojisi ile bizlere yardımcı oluyor.
Giyilebilir Teknoloji
[caption id="attachment_15072" align="alignnone" width="614"]
Giyilebilir-Teknoloji-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Evet bu liste daha genel oldu farkındayım ama 2010’li yıllardan günümüze damgasını vuran teknolojiler tahmin ettiğimizden daha fazla. Giyilebilir teknolojiler başlığının en rağbet gören cihazı akıllı saatlere hayatımızda her zaman varmış gibi adapte olduk.
Üç Boyutlu Baskı Yiyecekler
[caption id="attachment_15073" align="alignnone" width="636"]
Uc-Boyutlu-Baski-Yiyecekler-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Üç boyutlu yazıları kullanma alıştık. Bazı eşyaların üç boyutlu yazılar aracılığıyla basılmasını normal karşılayabiliriz fakat yiyecekler? Yiyecek konusunda daha çok bu yöntemi kullanmamız gerekiyor. Üç boyutlu yazıcılar ile yapılan pastalar mükemmel gözüküyor.
Sağlık Teknolojisi
[caption id="attachment_15074" align="alignnone" width="1000"]
Saglik-Teknolojisi-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Sağlık sektörü bünyesine oldukça yeni teknolojik aletler kazandırdı. Üç boyutlu üretilen kan damarları, sağlıkta kullanılan sanal gerçeklik, gen terapisi, erken teşhis üzerine geliştirilmiş cihazlar, nöroteknoloji, çip organlar ve daha fazlası insan ömrünü uzatmaya yönelik gelişmeler 2010’lu yıllar itibariyle hayatımızda daha fazla belirgin hale geldi.
Biyoinformatik
[caption id="attachment_15075" align="alignnone" width="750"]
biyoinformatik-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Moleküler biyoloji ve bilgisayar teknolojisini bir araya getiren bu dal, karmaşık biyoloji verilerinin derlenmesinde büyük rol oynar. Günümüz bilgisayar teknolojisi ve her geçen gün üzerinde daha fazla çalışılan biyoloji sayesinde yeni ve geliştirilmek üzere saklanması gereken veriler güvenli hale getirilebiliyor.
Elektrikli Otomobiller
[caption id="attachment_15076" align="alignnone" width="1185"]
Elektrikli-Otomobiller-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Dünya’yı ve cebimizi sıkıntıya sokmayan elektrikli otomobiller otomotiv sektörüne damga vurdu. Bilinen her başarılı otomobil markasının ürün skalası içinde olan elektrikli otomobiller, üretilip piyasaya sürüldüğünden beri oldukça gündemde.
Otonom Sistem Teknolojileri
[caption id="attachment_15077" align="alignnone" width="620"]
Otonom-Sistem-Teknolojileri-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Otonom araçlar, gündemimizin en çok merak edilen teknolojilerinden biri. Tesla başta olmak üzere otonom araçları üreticilerinin geliştirdikleri cihazları heyecan ile inceliyoruz ve aynı zamanda merak ediyoruz. Durum böyle olunca şirketler her geçen gün daha iyisini yapmak için adeta yarışıyorlar. Bir de otonom robot teknolojisi çığır açan teknolojilerden birisi. Kendi kendine karar verip eyleme geçme özelliğine sahip olan bu robotlar, biraz korkutucu olabiliyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda yorumlarınızı belirtirseniz çok seviniriz.
Sanal Gerçeklik (VR)
[caption id="attachment_15078" align="alignnone" width="800"]
Sanal-Gerceklik-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Kimileri eğlence için kullansa da sanal gerçeklik, insan hayatını bir üst seviyeye çıkartmak için geliştirilen ürünlerden. Sağlık, eğitim, tedavi ve birçok konuda yardımına başvurduğumuz sanal gerçeklik, günümüz teknolojisi ile kurgulanmış gerçeklikten oluşuyor. Sizi bilmem ama ben cidden geliştirilen bu cihazın daha birçok alanda kullanılacağını düşünüyorum.
Nano Cihazlar
[caption id="attachment_15079" align="alignnone" width="768"]
Nano-Cihazlar-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Teknoloji hayatımıza daha küçük cihazlar dahil etti. Bilgi işlem sektörüne çığır açacak gelişmeleri bünyesinde barındıran bu teknoloji, yonga üretimi için de çok büyük öneme sahip. Bu kullanım alanlarının yanı sıra nano cihazlar sensörler, karbon nano tüpleri ve kanser tedavisi hedefleyen nano partiküller olarak da kullanılıyor.
Mars’a Yolculuk
[caption id="attachment_15080" align="alignnone" width="620"]
Marsa-Yolculuk-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Bizden çok önceki nesiller insanlığın bugünlerde nasıl bir hayata sahip olacağını düşünmüşler midir? Biz bizden sonra nesillerin nasıl bir hayata sahip olacağını düşünüyor muyuz? Günümüzde uzay teknolojisi aldı başını gidiyor. Milyarderler küçük uzay seyahati yapıyor ve Elon Musk aklına koyduğu her şeyi yapmaktan geri kalmıyor. Mars’a yolculuk mümkün mü? Ben 20 sene içinde bu yazı güncellenirse burada yazılan çok farklı olacak. Bu yılın Ocak ayında paylaşılan haberlerde Mars’ta yaşam aramak için 3 uzay gemisi Mars’a doğru yolculuk yapacağı bildirildi ve Elon Musk 2027 yılında mürettebatlı olarak Mars’a gitmeyi planlıyor. Umarım bir sonraki gezegenimizi, Dünya’mız kadar hor kullanmayız.
Yapay Zeka
[caption id="attachment_15082" align="alignnone" width="642"]
Yapay-Zeka-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Bahsetmezsek teknoloji dünyasına ayıp edeceğimiz konu olan yapay zeka, bazen hepimizi dehşete sürüklüyor. Bir teknolojisi olarak gördüğümüz gelişmeyi, hayatımızın her alanında kullanabiliriz gibi gözüküyor. Yapay zeka, cihazların insan gibi düşünmesine aracılık eder. Umarım ‘Robocop’ filmini izlememişsinizdir bu gelişme biraz ürkütücü. İnsan zekası gerektiren her alanda kullanabileceğimiz gelişme bunun üstü olarak ne geliştirebilir dedirtiyor.
Kripto Para
[caption id="attachment_15084" align="alignnone" width="800"]
Kripto-Para-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Sanal para birimi olarak bildiğimiz kripto paralar, gündemin tam ortasında diyebiliriz. Teknoloji ve sanal yaşamın bu kadar yaygınlaşması kesinlikle para biriminin de ortağa çıkmasını sağladı. Şu an yatırımcısından, kullanıcısına herkesin hayatının bir köşesinde varlığını sürdürüyor. Her zaman daha üstünü görmeye alışık olduğumuz teknolojik gelişmeler kripto paralar üzerinde de iddiasını sürecek. Sizce kripto paralar gelecekte günlük rutinlerimize girecek mi?
Sürekli gelişimine seyirci kaldığımız teknolojik aletlerden çok daha az değinilmiş konuları
Startupteknoloji tarzı ile inceledik. Tek tek geliştirilen teknolojik aletlerden daha çok genel olarak gelişen sektörlere ve ilerleyen gelişmelere yer vermek daha yararlı olacağını düşündüm. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşünceleriniz belirtirseniz çok seviniriz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...