Krizler, yeniliklere yol açma eğilimindedirler. Covid-19'un hayatımıza girmesiyle de yaşadığımız tam olarak bu oluyor. Belirsizliğin yoğun şekilde hissedildiği bu dönemde, tahmin yürütmenin de zorluğunu vurgulayan McKinsey uzmanları, geleceği şekillendiren sekiz trend üzerinde durdu.
Peki Bu Trendler Ne?
Bunlar; inovasyon, tüketici davranışı, çevre, sağlık devrimi, hükümet yaklaşımları, kurumsal portföylerin yeniden yapılandırılması, tedarik zincirinin değişimi ve son olarak hava yolculuğuna dönüş şeklinde sıralanıyor.
Trendlerin ele alındığı makalede, pandeminin sebep olduğu ekonomik kriz ve belirsizlik ortamının büyük yenilikler için de zemin oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Makalede; uzaktan çalışmanın insanlık tarihinde ilk kez 17. yüzyılda yaşanan veba salgınında uygulandığı belirtiliyor. Çalışmalarını evinde sürdürmesi istenen Isaac Newton'un yer çekimini, o dönem evinin bahçesinde keşfettiği hatırlatılıyor.
Pandeminin Sağlık Tarafındaki Küresel Faturası 180 Milyar Dolar
İklim krizinin etkisini hızla hissettiğimiz bu günlerde, üçüncü trendin çevre olacağı belirtilirken dördüncü sırada ise sağlık devrimi bulunuyor. Covid-19 ile mücadelede yapılan küresel ölçekteki yatırımların ise 180 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Sağlık alanına yapılan yatırımların devam edeceği de öngörülüyor. Geleceğe yön verecek trendler arasında da "biyodevrim"in çok önemli yeri olduğu vurgulanıyor.
Makalede; endüstriye borç veren hükümetlerin yaklaşımı, beşinci trend olarak açıklanıyor. Altıncı trend olarak ise kurumsal portföylerin yeniden yapılandırılması örnek veriliyor. Makaleye göre portföyler hızla değişiyor ve işlem hacimleri rekor seviyelere ulaşıyor.
Tedarik Zincirinde Güçlü Bir Değişim Bekleniyor
Tedarik zincirinin değişmesi ise yedinci trend olarak belirtiliyor. 2021'i ve sonrasını şekillendiren bu trendde, zaman alsa da güçlü bir değişim bekleniyor. Tüm tedarik zincirinin sadece %25'inin değişiminin bile ancak 5 senede tamamlanabileceği öngörülüyor.
[caption id="attachment_21925" align="alignnone" width="1000"]
İnovasyon-
Startupteknoloji[/caption]
Sonuncu trend ise hava yolculuğuna dönüş... Araştırmalara göre pandemide önemli ölçüde düşen küresel hava trafiğinin en az 2024 yılına kadar, eski haline dönmeyeceği tahmin ediliyor.Buna ilaveten, iş seyahatlerinin dönüşü daha da yavaş olabilir. Pandemi öncesi trafiğin %20'si ise asla geri dönmeyebilir.
Dijital Yükseliş Geleceğe Yön Verecek
İnovasyonun meslekleri de etkileyeceği vurgulanıyor.Bu anlamda dijital yükselişin, işimizin geleceğine çeşitli şekillerde yön vereceği de belirtiliyor. Evden çalışma deneyiminin ise öncelikli olarak gelişmiş ekonomilerle ilgili olduğu vurgulanıyor.
Yükselen e-ticaretin yanı sıra, teslimat, nakliye ve depo işlerinde artan otomasyonda bu noktada kritik öneme sahip. Son olarak da otomasyondaki yükselişle birlikte kaybedilen işlerden daha fazla yeni işin yaratılacağı hatırlatılıyor.
İlgili makalenin orijinaline
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...