2022 yılı, kripto paraların itibarı açısından en iyi dönemi değildi. Kripto varlıkların fiyat düşüşü ve sektöre yönelik tepkilerin sürdüğü dönemde bile, bazı yetkililer yeniliği kucaklama cesaretini buldu.
Bazı hükümetler bu listede yeni değilken, diğer hükümetler kendilerini bu listeye dahil edecek kadar önemli ilerlemeler kaydediyorlar. Birleşik Arap Emirlikleri ve El Salvador, kripto konusunda sınırlarını zorlamaya devam ediyor ve regülasyon temeli oluşturmak için büyük çaba gösterirken, Brezilya ve Orta Afrika Cumhuriyeti kripto para birimlerini yasal olarak benimsiyor.
İlginizi Çekebilir: Geçtiğimiz Yıl 3,5 Milyar Dolardan Fazla Kripto Hacklenerek Çalındı
Blockchain Teknolojisini Hükümetlerin Benimsemesi
El Salvador
Ana atılımını 2021'de gerçekleştiren El Salvador, en azından kalıcılığı nedeniyle bu listede yer almayı hak ediyor. Nayib Bukele hükümeti “Bitcoin Tahvilleri” ihraç etme planını açıkladıktan sonra o zamandan beri bunu uygulamaya çalışıyor. İlk gecikme Mart'ta geldi, ardından Eylül'de tekrarlandı. Kasım ayında ekonomi bakanı Maria Luisa Hayem Brevé, hükümetin 1 milyar dolar toplama ve bunları bir "Bitcoin Şehri" inşasına yatırım yapma planını doğrulayan bir yasa tasarısı sundu. Ancak o zamandan beri yasa tasarısının başarısına dair bir geri bildirim alınamadı. Yine de ülke, Bitcoin'in benimsenmesi için çok önemli bir laboratuvar olmaya devam ediyor. Salvador Turizm Bakanı Morena Valdez'e göre El Salvador'daki turizm sektörü, Eylül 2021'de Bitcoin yasasının kabul edilmesinden bu yana %30'dan fazla artış gösterdi ve bu oranın artması için El Salvador yeni projeleri olduğunu resmi yollarla bildiriyor. 2022'nin başında Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER) tarafından yürütülen bir araştırma işletmelerin %20'sinin ödeme yöntemi olarak BTC'yi kabul etmeye başladığı görülüyor.
Mayıs ayında El Salvador, finansal kapsayıcılıkla mücadele etmek ve üç günlük bir konferansta Bitcoin'i tartışmak üzere dünyanın dört bir yanındaki gelişmekte olan ülkelerden 44 merkez bankasının temsilcilerini ağırladı. Etkinliği Gana'dan Burundi'ye, Ürdün'den Maldivler'e ve Pakistan'dan Kosta Rika'ya merkez bankası delegeleri ziyaret etti.
Brezilya
2021, Brezilya'da kitlesel bir benimseme yılı kabul edilebilir, ancak ülke nihayet kendi yaptırımları çerçevesine sahip olduğunda tarihler 2022 yılına denk geliyor. Brezilya'nın eski cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, görevinden ayrılmadan önce ülke içinde bir ödeme yöntemi olarak kripto kullanımını yasallaştıran bir yasa tasarısını imzaladı. Tasarı, El Salvador'da olduğu gibi kripto para birimlerini yasal para birimi yapmıyor, ancak yine de kripto para birimlerinin yasal tanımını getiriyor ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları için bir lisanslama sistemi kuruyor. Brezilya'da kripto para tutan şirketlerin sayısı yeni rekor seviyelere ulaştı ve bu pazarın büyüyeceği düşünülüyor. Ülkenin vergi dairesi, Ağustos 2022'de bilançolarında kripto para beyan eden 12.053 benzersiz kuruluş olduğunu doğruladı. Mayıs ayında Brezilya Menkul Kıymetler Borsası, kripto para piyasasını hedefleyen ilk resmi ürünü olan Bitcoin'i piyasaya sürme niyetini doğruladı. Şu anda kurumsal ve bireysel yatırımcılar, 11 borsa aracılığıyla yatırım fonu (ETF) ticareti yapıyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti
Nisan ayında, 5 milyon nüfuslu Orta Afrika Cumhuriyeti, kıtada finansal piyasalarda kripto para birimlerinin kullanımını yasallaştıran ilk ülke oldu. Milletvekilleri tarafından oybirliğiyle onaylanan kripto para birimi, yatırımcıların ve işletmelerin kripto ödemeleri yapmasına ve ayrıca yetkili kuruluşlar aracılığıyla kripto paralar ile vergi ödemelerine izin veriyor. Temmuz ayında, yerel merkez bankası dijital para birimi Sango Coin piyasaya sürüldü ve yaklaşık 1 milyar dolarlık bir değerlenme hedefleniyor. Ancak şu ana kadar yalnızca 1,66 milyon dolarlık kripto para satıldı. Ülke ayrıca yabancı yatırımcıların 60.000 $ değerinde Sango Coin karşılığında vatandaşlık satın almalarına izin verecek bir plan açıklamıştı. Ancak bu girişim, OAC'nin üst mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle engellendi.
Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri, kriptoya stratejik bir yaklaşım benimsedi. Düzenleyici bir ortam oluşturmak ve küresel yatırımcıları çekmek için istikrarlı bir şekilde hareket etti. Mart ayında Dubai, yatırımcıları korumayı ve endüstri yönetişimi için "çok garantili uluslararası standartlar tasarlamayı" amaçlayan kripto için yasal bir çerçeve oluşturmuştu. Yeni kurulan Dubai Sanal Varlık Düzenleme Kurumu, Dubai Uluslararası Finans Merkezi haricinde, Emirlik'in özel geliştirme ve serbest bölgelerinde uygulama yetkilerine sahip oldu.
Başka bir emirlik olan Abu Dabi, NFT ticareti için taslak öneriler getirdi. NFT'leri "belirli yatırımlar veya finansal araçlar" yerine fikri mülkiyet olarak kabul edildi. Çok taraflı ticaret tesislerinin (MTF'ler) ve Sanal Varlık Saklayıcılarının (VAC) NFT pazar yerlerini işletmesine izin verdiler.
Temmuz ayında Dubai Emirliği dünyanın en iyi 10 metaverse ekonomisinden biri haline getirmeyi amaçlayan Dubai Metaverse Stratejisinin düğmesine bastı. Metaverse'nin ekonomik katkılarını artırmak için araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) işbirliklerini; yurt dışından şirketleri ve projeleri çekmek için inkübatörlerden yararlanmayı ve geliştiricilere, içerik oluşturuculara ve kullanıcılara yönelik metaverse eğitimine destek sağlamaya yönelik işbirliklerini içeriyor. Ülke ilk şehrini bile Metaverse dünyasında açtı. Sharjahverse olarak adlandırılan bu, emirliğin 1.000 mil karelik yüzey alanını kapsayan "fotogerçekçi, fizik açısından uygun" bir meta evren olarak tanımlandı. Sanal şehir, yerel turizm endüstrisini destekleyecek ve potansiyel olarak yeni metaverse istihdamı yaratacak.
Sonuç olarak, 2022 dostça düzenleme açısından o kadar da kötü değildi. 2023 yılında kripto para piyasası için yeni regülasyonlar ve benimsemelerin devam edeceği düşünülüyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Kripto paraların ülkelerin yerel para birimi olması uygun mu?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...