İnternetin geleceği olarak görülen "metaverse", günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımızın pek çok alanını kaplamaya başladı. Metaverse popülaritesi sayesinde kazanç sağlama yolunda özellikle birçok firma bu alanda çeşitli yatırımlar yapmaya başladı. Bizler de metaverse dünyasındaki gelişmelerden faydalanmak ve yatırım yapmak isteyenler için 2022'de takip edilmesini önerdiğimiz projelere bu yazımızda yer verdik.
İlginizi Çekebilir: En İyi Metaverse Filmleri ve Dizileri
Roblox
Roblox, Roblox Corporation tarafından geliştirilen çevrimiçi bir oyun platformu ve oyun yaratma sistemi olarak tanımlanıyor. Kullanıcıların oyunları programlamasına ve diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan oyunları oynamasına olanak tanıyan platform, Lua program dilinde birden fazla türde oyun içeriyor.
Roblox, bugün çevrimiçi bir oyun platformundan çok daha fazlasını ifade ediyor. Özellikle pandemi döneminde büyük bir ilerleme kaydetti. Elde edilen son verilere göre dünya genelinde 164 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Ücretsiz olarak sunulan platformda oyun için satın alımlar "Robux" adlı sanal para birimi ile gerçekleştiriliyor. Roblox, oyuncuların platformda avatar adı verilen sanal karakterlerini kişiselleştirmek için kullanılabilecek sanal ögeler satın almalarına, satmalarına ve oluşturmalarına olanak tanıyor. Kıyafetler herkes tarafından satın alınabilirken yalnızca premium üyeler kıyafetleri satabiliyor.
Roblox, 2020'de, Amerikalı rapçi Travis Scott'un Fortnite'taki sanal konseriyle karşılaştırılan ilk sanal konserine ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda Amerikalı rapçi Lil Nas X, "Holiday" şarkısını Roblox oyuncularına sundu.
Ünlü spor giyim markası Nike ise Roblox ile ortaklıklık kurarak metaverse dünyasına adım attı. Nike, Nikeland adında ücretsiz sanal oyun alanını sunmak için Roblox ile bir ortaklıkta bulunduğunu duyurdu. Nikeland sanal dünyası içinde oyun severlere pek çok farklı platformda mini oyunlar sunmaya hazırlanan ünlü markanın, gelecekte küresel spor etkinliklerine ilişkin spor müsabakalarına ev sahipliği yapma düşüncesinde olduğu iddia ediliyor. CNBC'ye göre şirketin, örneğin 2022 Dünya Kupası başladığında benzer bir aksiyonu bu platformda sunmaya başlayabileceği düşünülüyor.
Metaverse Axie Infinity (AXS)
Axie Infinity, son zamanlarda oldukça popüler hale gelen bir NFT oyun projesi olarak yer alıyor. Proje, şimdilerde en çok prim kazandıran AXS tokenine sahip.
Pokémon'dan ilham alınan Axie Infinity, oyna-kazan türünde, kripto para ekosistemine sahip bir oyun ağıdır. Axie Infinity kullanan oyuncular, oluşturdukları çeşitli içerik girişimleri ve oynadıkları oyunlar sayesinde AXS kazanabiliyor. Pokémon ve Tamagotchi gibi popüler oyunlardan ilham alan Axie Infinity, oyuncuların Axies olarak bilinen token tabanlı yaratıkları toplamasına, üremesine, yükseltmesine, savaşmasına ve takas etmesine olanak tanıyor.
Axie ile normal bir oyun arasındaki temel fark, Blockchain ekonomik tasarımının, oyuncuları ekosisteme katkılarından dolayı ödüllendirmek için kullanılması olarak gösteriliyor. Özellikle covid-19 pandemisi nedeniyle gelir sağlamak amacında olan binlerce kişiyi kendisine çekmeyi başarmıştır. Kripto para yatırımı yapmak isteyenler için Axie Infinity (AXS) başlıca tavsiye edilen metaverse girişimleri arasında yer alıyor. Türkiye’de, Türk Lirası ile herhangi bir teknik bilgiye ve resmi evrağa ihtiyaç duyulmadan kolayca Axie Infinity (AXS) satın alınabiliyor.
Metaverse Decentraland (MANA)
Metaverse alanında en büyük projelerden birisi olarak kabul edilen Metaverse Decentraland (MANA,) 2022’de dikkat edilmesi gereken başlıca metaverse projeleri arasında yer alıyor.
Decentraland, 90.601 parsel araziden oluşan merkezi olmayan bir 3D sanal gerçeklik platformudur. Merkezi olmayan bölgedeki sanal emlak arazileri, Ethereum blok zincirine dayanan kripto para birimi MANA tarafından satın alınabilen NFT'lerdir.
Başlangıçta, iş kanıtı algoritması aracılığıyla kullanıcılara pikselleri tahsis eden network ağı olan Decentraland, teknolojinin gelişmesiyle birlikte 3 boyutlu bir dünyaya dönüştü. Platforma ait MANA adlı dijital jeton, metaverse teknolojisinin popülerleşmesi ile birlikte kripto para alanında da önemli varlıklardan biri hâline geldi.
2021 Ekim ayında düzenlenen dört günlük Metaverse Müzik Festivali, ilk metaverse müzik festivali olarak tarihe geçti. Festival; Deadmau5, AlunaGeorge, Alison Wonderland ve diğer müzikal eylemlerin sanal gerçeklik için canlı performanslarını içeriyordu.
Kasım 2021'de ise Barbados Hükümeti, 5.000 ila 50.000 ABD doları arasında bir maliyetle Decentraland'da bir arsa satın aldı. Barbados, yaptığı bu girişimle satın aldığı arsa üzerinde resmi bir diplomatik büyükelçilik açmayı planladığını duyurdu.
Öte yandan Decentraland (MANA) ile metaverse alanında bir ilk gerçekleştirileceği duyurulmuştu. Gelen bilgilere göre Decentraland (MANA) ile ilk kez Metaverse Moda Haftası'na (MVFW) ev sahipliği yapılacağı açıklanmıştı.24 Mart'ta başlayan Mataverse Moda Haftası'nda, moda şovları, markaların sunumları ve galeriler gerçekleştiriliyor. 4 gün boyunca sürecek olan etkinlikte, Tommy Hilfiger, Dolce & Gabbana, Vogue Arabia, Jacob & Co gibi başlıca markalar yer alıyor.
The SandBox(SAND)
Pixowl tarafından geliştirilen The SandBox, merkeziyetsiz ortamda kurulmuş bir oyun ekosistemidir. Bu ağın token’i SAND’dir. Blokzincir teknolojisinin, oyun dünyasına entegre olmasını sağlamak amacıyla oluşturulan Sandbox, son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. SandBox’ta oyuncular, kendi yarattıkları blokzincir tabanlı karakterlerle oyun evreninin içinde yer alıyorlar.
Metaverse popülaritesi, son zamanlarda birçok firmanın bu alanda çeşitli yatırımlar yapmasına ön ayak oldu. Bu alanda atılan adımlardan biri de dünyanın en ünlü giyim markalarından olan Gucci tarafından geldi. Gucci, The SandBox ile metaverse dünyasına girmeye hazırlanıyor. Dünyaca ünlü marka, ürünlerini The SandBox platformunda satmaya başlayacak.
NextMeet
Hindistan merkezli metaverse girişimi NextMeet ile özellikle pandemide yaygınlaşan uzaktan çalışma yönteminin zorlukları ortadan kaldırılıyor. Öte yandan öğrencilerin sürükleyici bir 3D sanal dünyada birbirleriyle etkileşime girmesi sağlanıyor. NextMeet tüm bu alanlarda bir sanal gerçeklik platformu (VR) geliştiriyor. Kullanıcların platform üzerinde birbirleriyle etkileşim kurmalarını sağlayan 3D avatarları bulunuyor.
NextMeet evden çalışma ve uzaktan öğrenme dışında çeşitli etkinlikleri de sanal ortama taşıyor. NextMeet, çevrimiçi ortamda gerçekleştirdiği lansman, konferans, ticaret fuarı gibi çok sayıda etkinlik ile dünyanın her yerinden katılımcıları kendisine çekiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...