Geride bıraktığımız 2022 yılının en başarısız şirket CEO’ları belirlendi ve üstelik bu listede şaşırtan isimler de yer alıyor. The Guardian tarafından paylaşılan 2022’nin başarısız şirket yöneticileri arasında Amazon’un CEO’su da bulunuyor. Bezos’un kaybı büyük ölçüde Amazon’dan kaynaklanıyor. Zira şirket sadece 27 Ekim’de bir gecede 23 milyar dolar zarar etmişti. Ancak hisse senedi fiyatları ertesi gün toparlanmış ve zararı 7,5 milyar dolara geriletmişti. Şirket çalışanlarına göre, Bezos, Amazon’un sesli asistanı Alexa’dan beklediği popülerliği elde edemedi. Kısa süre önce Insider’a konuşan ve adı açıklanmayan şirket çalışanları Alexa’yı “muazzam bir hayal kırıklığı” diye nitelerken, “Bezos’un evcil hayvan projesi yıkılıyor” ifadelerini kullandı.
2022’nin En Başarısız CEO’su: Sam Bankman-Fried
11 Kasım’da CEO’su olduğu kripto borsası FTX için iflas başvurusunda bulunan Sam Bankman-Fried, 2022’nin en başarısız CEO’su oldu. Dünyanın dört bir yanından müşterisi olan şirket, milyonlarca kullanıcının varlığını kaybetti. Bunun en önemli sebepleri arasında edinilen bilgilere göre, şirketin iflas sürecinden sorumlu olan avukatın Bankman Fried için, “FTX’i kişisel krallığı gibi yönetmesi” sebebi dolayısıyla şirketin batma arifesinde olduğunu ileri sürdü. Bugünlerde müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırma suçlamasıyla yargılanmayı bekleyen Sam Bankman-Fried’ın, ev hapsinde kalmasına karar verildi. ABD’de hakim karşısına çıkan 30 yaşındaki eski milyarder, 250 milyon dolarlık kefaletle kısa süre önce ailesine teslim edildi.
En Tanınmış CEO ’lar Başarısız Seçildi!
Başarısız olarak görülen CEO’lar arasında şaşırtıcı isimler arasında Mark Zuckerberg da bulunuyor. 2021’de şirketinin adını Meta olarak değiştiren ve sanal gerçeklik projelerine öncelik veren Zuckerberg, Eylül 2021’den bu yana servetinin yarısından fazlasını kaybetti. Böylelikle 2015’ten beri yer aldığı ABD’deki en zengin 10 kişi listesinden de düştü. Zuckerberg, Metaverse sevdasından dolayı şirketin zarar etmesinden, şubat ayında Meta hisselerindeki düşüş ve 11 bin çalışanı işten çıkarması sebebiyle oldukça eleştirildi. 44 milyar dolar karşılığında Twitter’ı satın alan Elon Musk, şirketin başına geçtiğinden beri birçok tartışma yaratmıştı. Platform çalışanlarının daha fazla çalışması, şirket binasına yatak yerleştirilmesi ve ofiste çalışma zorunluluğunu getirmesi oldu. Twitter’a yeni bir yönetici arayan Elon Musk, şirketin eski CEO’su Parag Agrawal ile birlikte en başarısız yöneticiler arasına girdi.
Elizabeth Holmes
2003’te Standford Üniversitesi’nden ayrılarak kendisine ait biyoteknoloji girişimi kurmasıyla sektöre adım atan Elizabeth Holmes, bu girişimiyle birlikte Theranos felaketinin sebebi oldu. 9 milyar dolar değer biçilen Theranos, parmağa batırılacak iğneyle alınan birkaç damla kanla kan testi yapan, tıpta devrim yaratacak bir yöntem vaat ediyordu. Şirketin yatırımcıları arasında ABD Hazine Bakanı George Schultz, daha sonra Trump yönetimine giren madalyalı Deniz Piyadesi Generali James Mattis ve Amerika'nın en zengin ailesi Waltonlar da vardı. Ancak 2015’te şirket çalışanlarından biri, Theranos’un başlıca test cihazı Edison’la ilgili kaygılarını basına sızdırdı. Wall Street Journal, test sonuçlarının güvenilmez olduğuna ve çoğu testin başka üreticilerin imal ettiği makinelerle yapıldığına dair bir dizi haber yayımladı. Theranos 2018’de kapanırken, Holmes hakkında dolandırıcılık soruşturması başladı. Yıllar süren soruşturma nihayet 2022’de sonuçlandı ve Holmes 11 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...