IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, 2022 yılı sonunda 600 Milyar TL üzerinde hacme ulaşacak olan e-ticaretin, 2023’te daralma veya küçülme yaşamayacağını ancak büyüme hızının yavaşlayabileceğini belirtti.
2020-2021 yılında pandemiyle birlikte yüzde yüzün üzerinde büyüyen e-ticaretin aynı hızla olmasa da büyümeye devam ettiğini belirten IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “E-ticaret bugün hayat normale dönse de yine de çok önemli bir yer tutuyor. Bu süreç 2023’te de devam edecek. Büyüme hızı yavaşlayabilir ancak küçülme veya daralma öngörmüyorum. Buna paralel olarak e-ihracat yüzde 219 arttı ve hızla büyümeye de devam ediyor. Bunun da 2023'te pozitif etkilerini göreceğiz ve bu durum zamanla kartopu gibi büyüyecek.” dedi.
İlginizi Çekebilir: Halkbank Toplam Kredilerini 1 Trilyon TL’nin Üzerine Taşıdı
İşletmeler Artık e-ticaretle Birlikte Dijitalleşmek Zorunda
Özkara, KOBİ ve işletmelerin e-ticaretle birlikte artık dijitalleşmek zorunda olduğunu açıklayarak, küçük ve orta ölçekli işletmelere yol haritası çizdi.
KOBİ ve işletmelerin hızla dijital dönüşüm sürecine girmeleri gerektiğini belirten, Özkara, “Özellikle kampanyaların hızla arttığı bu dönemde dijitale daha fazla yatırım yapmak, reklama daha fazla ağırlık vermek, daha fazla atak yapmak işletmelere pozitif yönde katkı sağlayacaktır. Çünkü devletin yeni çıkardığı regülasyonlarla belirli kısıtlamalar geldi ve bu kısıtlamalar küçük ve orta ölçekli şirketlerin işine yarayacak. Çünkü onları destekleyecek bir regülasyon bu. KOBİ ve işletmeler e-ticaretle birlikte artık zaman kaybetmeden dijitalleşmek zorunda. E-ticaret alanına dahil olmamış işletmeler artık dijitalde var olmak mecburiyetinde. Pazar yerleri, sosyal medya, e-ticaret nereden olursa olsun dijitalleşmek zorundalar.” şeklinde konuştu.
Özkara, e-ticarete atılacaklara da önerilerde bulundu: “Bugün Türkiye’nin her yerinde fiziki olarak mağaza açmak isteyenlerin sadece dükkan kirası bile bugün internette yapılacak dijital dönüşüm maliyetinin 2 katı. Dijital dönüşüm o dükkanın 1 senelik kirasından çok daha az. 2-15 bin TL arası dijital dönüşüm yapabiliyor. Ardından reklam kampanyasıyla perçinleştirenler o reklamla karşılığında ne kadar satış yapabildiğini görüyor. Birkaç yüz bin liralık hacim yapabilmesinin sonucunda o işletmenin fiziki dükkan masrafı da çıkmış oluyor. Ama bunu fiziki mağazanızda yapamazsınız. Fiziki işletme açmak yerine dijital dönüşüme ayak uyduran işletmeler harcayacakları o bütçeyi reklam kampanyalarına harcayarak sadece fiziki mağazada değil tüm Türkiye’ye hatta yurtdışına satış yapabiliyor.” dedi
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...