İşletmeler, online ürün satma yetenekleri sayesinde e-ticaret giderek daha popüler hale geldi. E-ticaret mağazanızı açma konusunda kararsızsanız ihtiyacınız olan bu rehberdir.
Son iki yılda internetin %60’ından fazlasının E-ticaret mağazalarıyla aktif olduğunu fark ettim, bu da pazara 5 milyar dolarlık bir piyasa değeri sağlıyor. En az 3 farklı E-ticaret mağazası kurdum. Sürecinizi daha hassas ve gecikmesiz hale getirmek için E-ticaret mağazanıza başlamanıza yardımcı olacak bir kılavuz oluşturdum. En az sürede ve sermayeyle hiçbir teknik bilgi gerektirmeden E-ticaret mağazanızı kurmanıza yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir: Binance'ın CEO Koltuğuna Richard Teng Oturdu: İşte Yeni Liderin Hikayesi!
Adım Adım Bir E-Ticaret İşine Nasıl Başlanır
Aşağıda e-Ticaret İşletmesinin Nasıl Başlatılacağına dair adım adım bir kılavuz bulunmaktadır.
Adım 1 : Doğru Pazar Nişini ve Pazar Büyüklüğünü Bulun.
Bir E-Ticaret mağazası açmanın ilk adımı, işinizi başlatmak istediğiniz niş alanı bulmaktır. İşletmenizin nişini seçerken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları pazardaki talep, işletmenin ölçeklenebilirliği, ürünün pazar büyüklüğü ve çok daha fazlasıdır.
Başlamak için öncelikle işinizi daha büyük ölçekte kurabileceğiniz büyük bir niş seçmelisiniz. İşletmenizin zaman içinde büyüdüğünü gördüğünüzde, bu onu genişletmenize yardımcı olur.
Ayrıca pazarda satmaya karar verdiğiniz ürünlere olan talebi de kontrol etmeniz gerekiyor. Bu, ürün ayrıntılarını ve potansiyel müşterileri bilmenizi sağlar.
Nişinizin ölçeklenebilirliğini ve işinizi büyütme şansınız olursa işinizi büyütüp büyütemeyeceğinizi kontrol edebilirsiniz.
Bunlar, e-ticaret işletmenizin başarılı olmasını istiyorsanız izlemeniz gereken birkaç önemli adımdır.
Adım 2: İş Modelinizi Araştırın ve Ana Hatlarını Belirleyin
İşletmenizin nişini seçtikten sonra, nişin içini ve dışını anlamanız ve iş modelinizin ana hatlarını anlamanız gerekir.
Göz önünde bulundurulması gereken en önemli hususlardan bazıları şunlardır:
Giriş bariyerleri nelerdir?
İlgili riskler nelerdir?
Trafik nasıl alınır?
Ürün dijital ya da hizmet bazlı ise işletmenin kazanç modeli nedir?
Adım 3: Vergi Numaranızı alın ve Mağazanız için İzin Lisansları Alın.
Türkiye'de vergi numarası almak için, öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'nın internet sitesine üye olmanız gerekir. Üye olduktan sonra, "Vergi Kimlik Numarası Sorgulama" sayfasından vergi numarası başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:
Nüfus cüzdanı veya pasaportun aslı veya noter onaylı fotokopisi
İkametgah belgesi
Meslek veya iş yeri kaydı
Başvuru yaptıktan sonra, vergi numarası başvurunuz değerlendirilecek ve vergi numarası size e-posta veya SMS yoluyla gönderilecektir.
Türkiye'de e-ticaret yapmak için, öncelikle gerekli izin ve lisansları almanız gerekir. Bu izin ve lisanslar, işletmenizin faaliyet alanına göre değişebilir.
Genel olarak, e-ticaret yapmak için gerekli izin ve lisanslar şunlardır:
Ticaret Sicil Gazetesi'nde tescil belgesi
Faaliyet belgesi
Serbest meslek erbabı veya esnaf belgesi
Elektronik ticaret faaliyet belgesi
Ticaret Sicil Gazetesi'nde Tescil Belgesi
Ticaret Sicil Gazetesi'nde tescil belgesi, işletmenizi Ticaret Sicili Müdürlüğü'nde kaydettirdiğinizi gösteren belgedir. Bu belgeyi almak için, öncelikle işletmenizin kuruluş sözleşmesini hazırlamanız gerekir. Kuruluş sözleşmesini hazırladıktan sonra, Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne başvuru yapabilirsiniz.
Faaliyet belgesi, işletmenizin faaliyet alanına göre değişen bir belgedir. Örneğin, perakende satış yapmak için bir faaliyet belgesine ihtiyacınız olacaktır. Faaliyet belgesi almak için, öncelikle işletmenizin faaliyet alanına uygun bir meslek odasına kaydolmanız gerekir. Meslek odasına kaydolduktan sonra, faaliyet belgesi başvurusunda bulunabilirsiniz.
Serbest meslek erbabı veya esnaf belgesi, işletmenizin serbest meslek veya esnaf faaliyeti yürüttüğünü gösteren belgedir. Bu belgeyi almak için, öncelikle işletmenizin faaliyet alanına uygun bir meslek odasına kaydolmanız gerekir. Meslek odasına kaydolduktan sonra, serbest meslek erbabı veya esnaf belgesi başvurusunda bulunabilirsiniz.
Elektronik ticaret faaliyet belgesi, işletmenizin elektronik ticaret faaliyeti yürüttüğünü gösteren belgedir. Bu belgeyi almak için, öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'nın internet sitesine üye olmanız gerekir. Üye olduktan sonra, "Elektronik Ticaret Faaliyet Belgesi Başvuru" sayfasından başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:
Vergi kimlik numarası
Ticaret Sicil Gazetesi'nde tescil belgesi
Faaliyet belgesi
Serbest meslek erbabı veya esnaf belgesi
Başvuru yaptıktan sonra, elektronik ticaret faaliyet belgesi başvurunuz değerlendirilecek ve belgeniz size e-posta veya SMS yoluyla gönderilecektir.
İzin ve lisans alma süreci, işletmenizin faaliyet alanına göre değişebilir. Genel olarak, izin ve lisans alma süreci birkaç hafta sürebilir.
İzin ve lisans alma sürecini hızlandırmak için, gerekli belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamanız önemlidir. Ayrıca, izin ve lisans alma sürecini takip etmek için ilgili kurumlarla iletişim halinde olmanız gerekir.
Adım 4: Bir e-Ticaret web sitesi oluşturun
Önceki adımların tümünü tamamladıktan sonra E-Ticaret mağazanızı başlatmanın en önemli unsuru bir web sitesi oluşturmaktır. Shopify, WooCommerce, Big Commerce, Magento, PrestaShop vb. gibi bir E-Ticaret web sitesi oluşturmak için birden fazla platform vardır.
Şimdilik örnek olarak Shopify’ı ele alalım. Shopify E-Ticaret web sitesi oluştururken takip edilmesi gereken belirli adımlar vardır.
Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra mağazanın resmi adını ve bulunduğu yeri eklemeniz gerekir. Bunlar Shopify hesabını ayarlarken izlemeniz gereken temel adımlardır.
Adım 5: Ürün Envanterini Hazırlayın
E-Ticaret web sitesinin başarılı bir şekilde oluşturulmasının ardından mağazaya ürün eklemeniz gerekir. Bunun için satmaya karar verdiğiniz ürünlerin envanterinin olması gerekmektedir.
Ürünleri kendiniz mi üreteceğinize yoksa toptancılardan mı alacağınıza karar verin. Ürünleri üretmek istiyorsanız, üretim için özel bir ekibiniz ve üretim birimleriniz olmalıdır.
Ürünleri dış kaynak olarak kullanmak istiyorsanız numune isteyin ve yalnızca en kaliteli ürünleri dış kaynak olarak kullanın. Bu, müşteriyi elde tutmanıza yardımcı olacaktır. Mağazaya başlarken ürünleri dışarıdan temin etmek daha iyidir, çünkü üretim yapmayı seçerseniz bu durum karmaşık ve riskli olabilir.
Adım 6: Ürünlerinizi Çevrimiçi Tanıtın
Ürünlerinizi pazarlamak için çeşitli dijital pazarlama seçenekleri mevcuttur. Bunlardan bazıları Sosyal Medya, Arama Motoru Optimizasyonu, E-posta Kampanyaları, Google Reklamları, Facebook reklamları, vb.
4. adımdaki prosedürü izleyerek Shopify mağazasını başarıyla kurduktan sonra satışlarınızı artırmak için ürünlerinizi internette tanıtmanız gerekir. Ürünlerinizi pazarlamak için kullanabileceğiniz birden fazla pazarlama uygulaması vardır. Kullanabileceğiniz yararlı pazarlama uygulamalarından bazıları AVADA SEO Suite, Plugin SEO, SocialShopWave, Social Autopilot, Omnisend, Klaviyo, AdScale vb.'dir.
Başlangıçta, ürünlerinizi pazarlamak için düşük yatırımlı bir pazarlama aracı veya araçların ücretsiz bir sürümünü seçebilirsiniz. Aslında aynı ürünleri zaten satan birçok insan var. Bu nedenle, müşterilerin dikkatini çekmek için Benzersiz Satış Teklifi sahibi olmanız gerekir. Aşağıda, kullanabileceğiniz farklı pazarlama seçenekleri türlerinden nasıl yararlanabileceğinize dair kısa bir genel bakış bulunmaktadır.
Müşterileri organik olarak çekmenin en iyi yolu Arama Motoru Optimizasyonu'dur. Ürünlerinizle alakalı optimize edilmiş içerik oluşturup web sitenizde yayınlamanız yeterli. Web sitenize organik trafik çekmenize yardımcı olur. Potansiyel müşterilerinizin ürünlerinizi aramak için hangi anahtar kelimeleri kullandığını öğrenin. Anahtar kelimeleri kullanarak uygun içerik oluşturun. Sayfa içi ve sayfa dışı SEO prosedürlerini takip ederseniz içeriğiniz başarılı olacaktır.
Sosyal Medya ilgili hedef kitlenin dikkatini çekmek için en iyi platformdur. Marka bilinirliğinizi oluşturmanıza yardımcı olur ve çok sayıda tüketiciye ulaşmanızı sağlar. Sadece ilgi çekici içerik oluşturmanız gerekiyor. Ayrıca Sosyal medyayı E-Ticaret mağazanıza entegre ederek maksimum müşteri elde etmenize yardımcı olabilirsiniz.
E-postayla Pazarlama müşterileriniz haline gelebilecek potansiyel müşterilere ulaşmanın ve bulmanın harika bir yoludur. E-posta kampanyalarıyla bilgilendirici içerik, makale ve ürünle ilgili bilgi parçaları gönderebilirsiniz. Mail Chimp, en çok kullanılan E-posta Pazarlama uygulamalarından biridir ve aynı zamanda ücretsiz bir planla birlikte gelir. Küçük işletmeler, Mail Chimp'in ücretsiz sürümüyle e-posta pazarlamayı ücretsiz deneyebilir. Müşterilerinizin e-posta adreslerini aldıktan sonra mağazanızın satışlarını artıracak indirimler, kuponlar ve indirim teklifleri de gönderebilirsiniz.
Ürünlerinizin reklamını yapmak Google reklamları ve Facebook reklamları, maksimum sayıda potansiyel müşteriye ulaşmanın en etkili yoludur. Reklamlarınızı yaşa, konuma, cinsiyete ve çok daha fazlasına göre kimlerin görebileceğini sıralamanın en iyi yoludur. Böylece kitleyi mevcut demografik seçeneklere göre hedefleyebilirsiniz. Reklamlar geniş bir kitleyi kapsama ve satışları artırma konusunda etkilidir.
Bunlar satışlarınızı artırmak için kullanabileceğiniz Pazarlama seçenekleridir. Bu platformları doğru kullandığınızda mutlaka daha fazla kişiye ulaşacaksınız.
E-Ticaret İşiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bir e-ticaret işine başlamanın maliyeti ne kadardır?
Bir e-Ticaret işine başlamak için mağazanız, barındırma hizmetiniz, geliştirici hizmetleriniz ve bakım hizmetleriniz için özel bir alan adına ihtiyacınız olacak ve bunlar minimum başlangıç maliyetidir. Profesyonel bir e-Ticaret işine başlamak istiyorsanız 15 bin ila 30 bin TL arasında bir miktarla başlayabilirsiniz.
Kaç tür e-Ticaret işletmesi başlatabilirsiniz?
Başlayabileceğiniz dört farklı e-Ticaret işi: B2B, B2C , C2C ve C2B.
E-Ticaret karlı bir iş midir?
Evet, e-Ticaret işi çok karlı olabilir, ancak görünür sonuçları görmek için sabırlı olmanız gerekir. Kârlı bir e-ticaret işi kurmak altı aydan iki yıla kadar sürebilir. Zamanlama, web sitenize trafik getirmek için kullandığınız stratejilere bağlı olarak değişir.
E-Ticaret işime başlamak için geç mi kaldım?
Bir e-Ticaret işine başlamak için asla geç değildir, çünkü çevrimiçi satın almaların artmasıyla birlikte e-Ticaret sektörünün gelecekte daha da büyümesi bekleniyor. Şimdi başlayabilirsiniz ancak sonuçları görmek için sabırlı olmalısınız.
Herhangi bir yatırım yapmadan e-ticaret işine başlayabilir miyim?
Pek çok e-ticaret iş fikri başlangıçta yatırım yapmanızı gerektirmez. Bir dropshipping işine, isteğe bağlı baskı işine vb. başlayabilirsiniz. Bu işletmelerin başlamak için çok fazla yatırıma ihtiyacı yoktur.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...