Arkeologlar, antik Roma mezarlık alanlarını incelemek için ilk kez 3 boyutlu taramalar kullandı. Böylelikle garip bir uygulama ortaya çıktı. Romalıların kurşun veya taş tabutlardaki yetişkinlerin ve çocukların giysili bedenlerini gömmeden önce ara sıra sıvı alçı döktüğü ortaya çıktı.
Bu, ölülerin orijinal konumunu ve konturlarını koruyan yapılarla sonuçlandı.
York Üniversitesi tarafından bu hafta yayınlanan bir basın açıklamasına göre, Profesör Maureen Carroll, "3 boyutlu görüntüler, meydana geldikten yaklaşık 2000 yıl sonra dokunaklı bir aile trajedisine tanık olmamızı sağlıyor ve bize yalnızca antik çağdaki yaşamın kırılganlığını değil, aynı zamanda bu insan grubunun gömülmesine gösterilen özeni de hatırlatıyor" ifadelerinde bulundu. Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Yunan Arkeolojisi Tarihi Yeniden Yazılıyor!
İşte Detaylar
“Alçı taşının içindeki üç kişinin konturları çıplak gözle görülebiliyor ancak vücutların birbirleriyle olan ilişkisini ve nasıl giyindiklerini veya sarıldıklarını anlamak zor. Ortaya çıkan 3D model, bu belirsizlikleri çarpıcı bir şekilde açıklığa kavuşturuyor.”
Araştırmacılar, uygulamanın yüksek statülü insanlarla ilişkilendirilen bir gelenek gibi göründüğünü ifade etti. 3D görüntülemenin kullanımı, antik ritüeli ortaya çıkarmada çok önemli olduğu aktarılıyor.
Yorkshire Müzesi Arkeoloji Küratörü Lucy Creighton, "Bu son teknolojiler, halkın muhteşem koleksiyonlarımızı deneyimlemesi ve bunlarla bağlantı kurması için heyecan verici yeni yollar açıyor" diye belirtti.
"Aile mezarlığının 3D taramasının inanılmaz sonuçları bizi geçmişle yüz yüze getiriyor ve bize 1.600 yıldan daha uzun bir süre önce York'ta meydana gelen bir trajedi anını gösteriyor."
Taramalar, tüm cesetlerin kefenler ve tekstillerle baştan ayağa tamamen sarıldığını çok ayrıntılı olarak ortaya koyuyor.
"Bu gelişmiş tarama teknolojileri oyunun kurallarını değiştiriyor. Heritage360 Teknoloji Başkanı Patrick Gibbs açıklama yaptı. "Araştırmacılar arkeolojik materyali genellikle insan gözüyle görülemeyen ayrıntılar için daha iyi analiz edebilirken, halk da eski nesnelerin etkileşimli dijital versiyonlarını yeni ve daha ilgi çekici yollarla keşfedebilir"
"3D taramanın bize geçmişe benzersiz bir pencere açma potansiyeli hızla fark ediliyor."
Proje ekibi, şimdi tüm York alçı kaplamalarını ve iskeletlerini taramak için fon arıyor. 19. yüzyılın sonlarından bu yana York ve çevresinde en az 45 antik Roma mezar yeri kaydedildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...