80’li yıllar birçok yönden akıllarda kalan ve etkilerinin hala devam ettiği bir yıl olmuştur. Dostlukların, arkadaşlıkların ve komşuluk ilişkilerin sıcacık olduğu, modanın 70’li yıllardan tamamen arındığı dar pantolon ve gömleklerin gün yüzüne çıktığı ve teknolojinin ataları olarak adlandırdığımız cihazların geliştirdiği verimli yıla 80’li yıllara teknoloji açısından bakmaya ne dersiniz?
[caption id="attachment_13983" align="alignnone" width="500"] 80li-yıllar-teknoloji-www.startupteknoloji.com[/caption]
Seksenler kültürü, dünyanın her yerinde çok özlenir ve etkileri hala sürmektedir. Bunun en büyük nedeni evrensel olarak herkesin aynı kültürü yaşaması. Amerika’daki ‘Seksenler’ ile Avrupa ve Asya’daki 80’li yıllar ile aynı yaşanmıştır.
Space Invaders Oyunu Geliştirildi
[caption id="attachment_13984" align="alignnone" width="279"]
Space-Invaders-
www.startupteknoloji.com[/caption]
80’li yıllarda ilk örneğini gördüğümüz atari oyunlarının atası Space Invaders, belki de şu an oynanan oyunların geliştirilmesine aracılık etti. Space Invaders oyununun piyasaya sürülmesinden sonra Pac – man, Donkey Kong ve Frogger geliştirildi ve yıllarca süren bir yolculuğa başlamış oldular.
İlk Bilgisayar Teknolojisi Kullanıldı
[caption id="attachment_13990" align="alignnone" width="326"]
tron-1980-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Başlık size pek bir şey ifade etmeyebilir fakat bilgisayarın günümüzde bu kadar rağbet görmesinin temeli 80’li yıllarda atılmıştır. İlk olarak Tron (1982) ve WarGames (1983) filmleri ile bilgisayar kültürü sinemada da kullanıldı. Şu an müthiş efektli filmler izliyorsak bunu 80’li yıllara borçluyuz diyebiliriz.
Sony Walkman
[caption id="attachment_13992" align="alignnone" width="279"]
sony-walkman-
www.startupteknoloji.com[/caption]
80’li yıllarda yapılan müziklerin stresi azalttığına dair bir araştırma yapıldığını ve bu iddianın doğrulandığını duymuş muydunuz? 80’li yılların yetenekli sanatçılarından bağımsız olarak bu müziklerin fazlaca yapılmasının bir diğer nedeni de kesinlikle Sony Walkman olduğunu söyleyebiliriz. 1980’li yıllarda İngiltere ve ABD piyasaya sürülen cihaz, günümüzdeki iPod başta olmak üzere tüm müzik dinleme araçlarının ve kulaklıkların atası konumunda.
Nintendo Game Boy
[caption id="attachment_13993" align="alignnone" width="288"]
nintendo-game-boy-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Müzik, dans ve oyunun temellerinin atıldığı en verimli yıllardan biri olan 80’li yılların bize bir diğer getirisini inceleyelim. Taşınabilir oyun konsollarının temeli konumunda olan Game Boy, Nintendo tarafından 1989 yılında geliştirildi. Çıktığı andan itibaren oyun keyfini sokaklara, eğlence alanlarına ve insanların bulunduğu her yere taşınmasını sağlayan teknoloji günümüzde nostalji dekorasyonlarını yardımcı oluyor.
CD Geliştirildi
[caption id="attachment_13994" align="alignnone" width="224"]
CD-
www.startupteknoloji.com[/caption]
2000’li yıllara kadar varlığını koruyan CD, bize 80’li yıllardan kalan miraslardan biri. Günümüzde kullanımını Flash Bellek, dijital platformlara bıraktı. Sony ve Phillips’in iş birliği ile geliştirilen CD, düzenilerce oyun, müzik, video ve filmlere ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda CD koleksiyonu yapmak ve takılan CD’lere kolonyalı mendiller ile müdahale etmek gibi yeni alışkanlıklar edinmemize neden oldu.
IBM 5150 Bilgisayarın ‘PC’ Hali
[caption id="attachment_13996" align="alignnone" width="290"]
IBM-5150-
www.startupteknoloji.com[/caption]
80’li yılların başlarında piyasaya sürülen IBM 5150, daha önce hiç görmediğimiz bir teknolojinin evlere konuk olmasını sağladı. İlk kişisel bilgisayar olan model, 64KB RAM ve 16 bit 4.77 Mhz işlemci barındırıyordu. Özelliklere baktığımızda nasıl bir gelişme sağlanmış bir kez daha görmüş olduk. 2000 dolarlık bir satış fiyatı olmasına rağmen oldukça fazla rağbet görmüştür.
Apple Macintosh
[caption id="attachment_13997" align="alignnone" width="262"]
Apple-Macintosh-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Telaffuzu aşırı sempatik olan teknolojik atılım, 1984’lü yıllarda geliştirilmiştir. Steve Jobs’un zekasının ürünü olan Apple Macintosh, günümüzde Apple’in konumunu hazırlamış gibi görünüyor. Apple ve teknolojilerinin elde ettiği başarılar temelindeki başarılarla taçlandırılmış.
Microsoft Windows
[caption id="attachment_13998" align="alignnone" width="284"]
microsoft-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Windows, 1980’li yıllara dayanan bir geçmişe sahip. Apple yazılımından sonra yayınlanan yenilik, çığır açtı ve günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Tabii ki çok gelişmiş haliyle. Çıktığı döneme damga vuran Microsoft Paint, Kontrol Paneli ve Not Defteri gibi özellikler barındırıyordu.
VHS ve Betamax
[caption id="attachment_13999" align="alignnone" width="318"]
VHS-ve-Betamax-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Film gecelerini ve sinemaları taçlandıran sistemlerin atası konumunda olan yenilik için yine 80’li yıllara göz atmamız gerekiyor. Günümüz DVD oynatıcıların ilk ürünü konumunda olan iki teknoloji, birçok kişiyi fikir ayrılığına düşürüyordu diyebiliriz.
Sega Genesis
[caption id="attachment_14182" align="alignnone" width="512"]
Sega-genesis-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Sega MegaDrive Amerika’da popüler olmuş adıyla Sega Genesis, 1988 yılında oyun severlerin hayatına girdi. 1990 yılının teknolojik aletlerinin bir diğer habercisi olan oyun konsolu, Japonya’da piyasaya sürülmüştür. 80’li yılların sonunda çıkması 90’lı yılları da kapsayan kullanıma neden olmuş diyebiliriz. Aslında oyun konsolunun kullanıcıya daha fazla ulaşması sebebi geliştirici firmanın ürettiği oyunlar olmuştur. Altered Beast ve Super Thunder Blade oyunlarıyla 32 bit kartuşların kapasitesi anlaşılmıştır. Ayrıca ünlü oyun konsolunun en çok satılan oyunu 'Sonic the Hedgehog 2' olmuştur.
MTV Kuruldu
[caption id="attachment_14000" align="alignnone" width="375"]
MTV-
www.startupteknoloji.com[/caption]
80’li yıllarda ne çok müzik ile ilgili gelişmeler yaşanmış diyebilirsiniz. Bunun önemli nedenlerinden birisi de MTV’nin kurulması diyebiliriz. Fazla teknoloji alanına girmeyen bu gelişme, aslında pek çok teknolojik aletin ihtiyacını gerektirmiş gibi düşünebiliriz. Sadece müzik yayını yapılan kanalda, çalınan şarkıları Walkman aracılığı ile her yerde dinlemek 80’li yılların ruhuna yakışır bir hareket gibi.
80'li Yıllara Dair Bonus Bilgi
Rubik Küp Seksenler Sembolü Haline Geldi
[caption id="attachment_13991" align="alignnone" width="308"]
rubik-kup-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Seksenler temalı bir partiye katılsanız kostümünüz kesinlikle gömlek, dar yüksek bel pantolon ve permalı kabarık saçlar olur. Ama kostüm alternatifi olarak ‘Rubik Küp’ önerebiliriz. 80’li yılları etkisi altına alan rubik küpler geliştirdiği yılların bir sembolü haline geldi. (Gerçi kostüm için biraz garip olabilir.)
Modasını, müziklerini ezbere bildiğimiz yıllarda birçok teknolojik ürünün temelleri oluşmuş. Çocukluğumuzda izlediğimiz çizgi filmler de – bazen hala izlendiğinin düşünüyorum- bu dönemde yayın hayatına başladı. Geçmiş yıllara ait teknolojik aletler ile konuşacağımız yazı dizisinin ilk kısmı olan 80’li yıllar derlemesini bitirdik. Birçok yönüyle tanıdığımız 80’li yılları teknoloji yönünden bir de Startupteknoloji tarzıyla anlatmak istedik. 90’lı yıllar ile ilgili konuşacağımız yazımızda görüşmek üzere!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...