Covid–19 salgını ile hayatımıza yeni rutinler eklendi. Günlük hayatımızda maske takmak da bu rutinlerden birisi oldu. Coronavirüse karşı en önemli tedbirlerden biri olan maske kullanımı bilim insanları sayesinde bir adım öteye taşındı ve Coronavirüs teşhisi yapabilen maskeler geliştirildi.
[caption id="attachment_12465" align="alignnone" width="900"] MIT-Sensor-Mask-startupteknoloji.com[/caption]
Yabancı kaynaklardan edinilen bilgilere göre bir grup Amerikalı araştırmacının geliştirdikleri maske ile kişi yalnızca Coronavirüsten korunmakla kalmayacak aynı zamanda kişinin vücudunda Covid–19 virüsünün olup olmadığı da tespit edilebilecek.
Geliştirilen Maske Nasıl Coronavirüs Teşhisi Yapıyor?
Coronavirüs teşhisi sağlayan maskelerde virüsün tespit edilmesine yardımcı olacak sensörler bulunuyor. Bu sensörler, geliştirilen maskeleri kullanan kişilerin nefesindeki viral partikülleri tanımlayarak sonuçları değerlendirebilir hale getiriyor. Maske takıldıktan sonra viral partiküller tanımlanmaya başlıyor ve sensörler değerlendirmenin sonunda sonuçları maske kullanıcılarına bildiriyor. Kullanıcılar maskenin iç kısmına bakarak Covid–19 virüsünü taşıyıp taşımadıklarını anlayabiliyorlar.
[caption id="attachment_12466" align="alignnone" width="696"]
MIT-Sensor-maske-coronavirüs-
startupteknoloji.com[/caption]
Peki Bu Fikir Nasıl Bulundu?
Covid–19 büyük bir pandemiye neden oldu fakat bu bulaşıcı hastalıktan önce insanlar birçok bulaşıcı hastalık geçirdi. Daha önce maskede kullanılan sensörlerin benzer şekilde kullanılması Zika ve Ebola virüslerinin teşhisinde de kullanılmıştı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Profesörü James Collins’e açıklamalarına göre araştırmacı ekip, virüsü tespit eden sensörleri giyilebilir bir teknoloji haline getirmek için ‘freeze – dry’ yöntemini kullanıldı. Bu yöntem ile geliştirilen biyoteknolojik ürünler vücuttaki toksik kimyasalları ve bakteriyel nükleik asitleri izlemeyi sağlıyor.
Collins’in 2014’den beri Zika ve Ebola virüsü için denediği kağıt teşhislerinden bu yana araştırmacı ekibi ile sağlık teknolojisinin tekstil ürünleri ile birleştirilebilirliğini araştırmaya başladı. Bilim insanları çalışmaları sonucunda sensör renklerini kumaşa takılabilen bir spektrometreyi de somut hale getirmeyi başardılar. Ayrıca geliştirilen ürünün en dikkat çeken kısmı da tek bir mobil cihazdan bir diğerine sonuçların aktarılabiliyor olması.
[caption id="attachment_12469" align="alignnone" width="696"]
prototype-mask-
startupteknoloji.com[/caption]
Antijen Testi ile Aynı Sürede Sonuçlar Hazırlanıyor
Araştırmacılar küresel salgının başlamasından itibaren daha hızlı test sonuçları elde edebilecek teknolojiler geliştirmeyi amaç edindiler. Harvard Üniversitesi Biyoloji Mühendisliği araştırma bilimcisi Dr. Peter Nyugen sensör teknolojisi hakkında ‘Bu teknoloji kullanıcılarına çevrelerinde olan Covid pozitif vakalara karşı alınacak tedbirleri aynı zamanda Covid pozitif olmanız durumunda çevrenizdekileri koruyabileceğiniz bir geri bildirim döngüsü sağlıyor.’ dedi. Tüm bu açıklamaların ardından Nyugen, sensör teknolojisinin SARS-coV-2 virüsünü tespit etme açısından antijen testi ile aynı hızı sergilediğini de sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...