Avrupa Birliği, 5 Temmuz 2022'de bir basın açıklamasıyla Dijital Hizmet Paketi'ni duyurdu. Paket, şimdiye kadar AB Komisyonu ve Parlamento'ya teklif edilen Dijital Hizmetler Yasası ve Dijital Piyasalar Yasası olmak üzere iki büyük yasama önerisini bir araya getiriyor. Bu yasaların tek bir yasama paketinde toplanması, Apple, Meta, Google gibi büyük teknoloji şirketlerini doğrudan hedef alacak yeni bir yönetmelik kuralları kitabı oluşturuyor. Özellikle, gizlilik ve kullanıcı verilerinin korunmasının yanı sıra anti-tröst ve rekabete aykırı uygulamalarla ilgili düzenlemeleri de içeriyor. Avrupa Komisyonu, bu mevzuatı ilk olarak 2020'de uygulamaya koymuştu.
Avrupa Birliği, büyük teknoloji şirketlerinin işleyişine çok daha fazla müdahale etmeye hazırlanıyor. AB milletvekilleri kısa bir süre önce dünyadaki büyük şirketler için dönüm noktası olacak Big Tech yasasını onayladılar. Yeni yasa, AB milletvekillerinin Apple, Google, Meta gibi büyük şirketlerin çalışma biçimleriyle ilgilenme şeklini değiştirecek.
İki farklı düzenleme, Dijital Piyasalar Yasası (DMA) ve Dijital Hizmetler Yasası (DSA), artık bir "Dijital Hizmetler Paketi" içinde toplandı. Bu düzenlemeler, sözde "denetleyicilerin" donanım ve yazılımlarını nasıl kilitleyebilecekleri konusunda yeni kurallar getiriyor.
İlginizi Çekebilir: Kripto Yetkilendirme Yasası MiCA, Avrupa Birliği Tarafından Kabul Edildi
Mevzuat Apple’ı Zora Sokabilir
Yeni AB Büyük Teknoloji mevzuatına göre, denetleyiciler çok sayıda aktif kullanıcıya sahip bir platformun mülkiyeti ve işletilmesi yoluyla “yerleşik ve dayanıklı bir konuma” sahip olan büyük bir teknoloji şirketidir. AB'nin, Google ve Meta da dahil olmak üzere şirketlerle birlikte Apple'ı da bir denetleyici olarak sınıflandırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.
Yeni yasalar Apple'ı "duvarlarla çevrili bahçesini" açmaya zorlayabilir. Üçüncü taraf uygulama mağazaları ve yandan yükleme, yeni mevzuat kapsamında koruma altına alındı. Bu, Apple'ın insanların Cupertino tabanlı şirketin tescilli App Store'unun dışında uygulama yüklemesine izin vermek zorunda kalacağı anlamına geliyor. Toplu düzenlemeler, Apple'ı donanımının tüm yönlerini geliştiricilere açmaya da zorlayabilir. Hatta Apple, şimdiye kadar yalnızca Apple Pay için ayrılmış Yakın Alan İletişimi (NFC) bile açmak zorunda kalabilir.
İlginizi Çekebilir: Avrupa Birliği Büyük Teknoloji Şirketlerini Düzenleyen Yasayı 2023’te Yürürlüğe Sokabilir
Kurallara Uymayan Şirketleri Ağır Cezalar Bekliyor
Kanun koyucular kurallara uymadığı tespit edilen herhangi bir denetleyiciye ağır para cezası kesebilir. Örneğin yasalara göre Apple'ın düzenlemelere uymadığı tespit edilirse, dünya çapındaki toplam yıllık cirosunun yüzde 10'una kadar ödeme yapması gerekebilir. Bu yüzde 10’luk kesinti ilk defa yasa çiğneyenler için geçerli olacak. Tekrarlayan suçlarda ise bu oran ciro kesintisinin yüzde 20’si ve buna ek olarak yüzde 5’lik periyotlara sahip ek cezalarla da karşı karşıya kalınabilir.
Avrupa Komisyonu tarafından önerilen ve Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen bu son mevzuatın, Avrupa Konseyi tarafından olarak kabul edilmesi gerekiyor. Mevzuatın 2022 sonbaharında tam olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak AB, uygulamaya koyulmasının 2023 baharına kadar sarkabileceğini de açıkladı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...