Dijital Pazarlar Yasası, daha fazla rekabeti mümkün kılmayı ve tüketicilerin önceden yüklenmiş telefon uygulamalarını silmelerine izin vermeyi amaçlıyor. Avrupa Birliği, altı büyük teknoloji şirketinin gücünü sınırlamak için "devrim niteliğinde" yasalar setinin ilanını yayınladı. Bu yasalar, tüketicilere telefonlarına hangi uygulamaların yükleneceğine karar vermelerine, Google veya Apple'ın harita uygulamaları gibi önceden yüklenmiş yazılımları silmelerine izin veriyor.
Paket ayrıca, Apple Wallet ve Google Pay gibi teknoloji şirketlerinin en yakından korunan alanlarında daha fazla rekabetin yolunu açacak. Digital Markets Act (DMA), iki ay içinde teknoloji şirketlerine yönelik ikinci büyük AB yasaları paketi olup, kapıcıların uyum sağlamaları gereken bir dizi yükümlülüğü tanımlar ve rekabet karşıtı uygulamalarda bulunmamalarını gerektirir.
İlginizi Çekebilir: Spotify, Premium Kullanıcıları İçin Yeni Bir Özelliği Test Ediyor
Dijital Piyasalar Yasasının Yeni Kararları
Dijital Piyasalar Yasası, Avrupa Birliği’nin dijital pazarlarda rekabeti artırmak ve tüketicilerin çıkarlarını korumak amacıyla hazırladığı bir yasadır. Digital Markets Act (DMA), son 10 yılda büyük teknoloji şirketlerinin sahip olduğu kapıcı veya kontrol pozisyonunu geri almayı amaçlıyor ve firmalar çizgiyi aşarlarsa Avrupa Komisyonu'na piyasa araştırmaları yapma ve çözümler tasarlama gücü veriyor. "Bu devrim niteliğinde bir adım" diyen bir komisyon yetkilisi, yasaların daha fazla rekabete kapı açmasını ve ilk kez start-up'ların devlerle eşit bir zeminde rekabet etmelerine izin vermesini amaçladığını söyledi.
Teknoloji şirketleri Apple, Google ve Amazon da dahil olmak üzere yeni yasalar altında tam bir yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesine uyum sağlamak için altı ay süreleri var; bu sürenin sonunda, cirolarının %10'u kadar para cezasına çarptırılabilirler. Meta'nın durumunda, bu 120 milyar dolarlık cirosunun %10'u olacaktır.
Bir yetkili, tüketicileri ve özellikle platformlara erişim ve kullanıcılara ulaşma konusunda teknik engellerle karşılaşan start-up'ları özgürleştireceğini söyledi. "Örneğin, bir tüketici telefonunda iyi çalışmayan bir uygulama görürse, hemen uygulamanın gerçekten iyi olmadığını düşünür. Çok sık olarak, meydan okuyan uygulama kötü değildir, ancak deneyimin aynı olmaması nedeniyle ara bağlantı eksikliği vardır çünkü kapıcı için deneyimin aynı olmasını sağlamak önemlidir."
Teknoloji Şirketlerinin Kullanım Alanları Kısıtlanacak
Telefonlar sıklıkla hava durumu, harita, hesap makinesi ve e-posta uygulamaları ile önceden ayarlanır. Fakat bunların bazılarını telefondan silmek çok zor. Ancak bununla ilgili yeni bir çalışma yapılıyor. Büyük teknoloji şirketleri, telefon kullanıcıları hakkındaki bilgilerden para kazanamayacaklar. Telefonlardaki uygulamalardan topladıkları verileri reklam verenler ve bireysel tüketici davranışlarının ayrıntılı bir resmini oluşturmak için kullanamayacaklar.
Yetkililer ayrıca Apple ve Android telefonlardaki ödeme sistemleri üzerindeki kontrollerin örneklerini verdi. Tüketiciler banka kartları gibi alternatifleri kullanabilirken, iddia edilen "kapıcı" faaliyetleri nedeniyle şu anda mümkün olmayan gerçekten yenilikçi hizmetler sunabilen start-up'lar olabilir. Yasalar başlangıçta altı şirkete uygulanacaktır: Alphabet (Google'a sahip olan), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok'un sahibi), Meta (Facebook, Instagram ve WhatsApp) ve Microsoft. Sundukları birçok hizmet de düzenlemeye tabi tutulmuştur. Bunlar arasında WhatsApp, Messenger, TikTok, Facebook, Amazon, Google, Chrome, Safari, Google Maps, Google Pay ve Google Shopping yer almaktadır.
Bu yazın başlarında Samsung'un kapıcı olarak sınıflandırılması için kriterleri karşıladığı bildirildi, ancak çok uluslu şirket buna karşı başarıyla itiraz etti. Kriterler arasında cirosunun büyüklüğü ve AB'de en az 45 milyon kullanıcısı olması yer alıyor.
Yeni dijital hizmetlerden sorumlu Avrupa Komiseri Thierry Breton, yeni yasaları büyük oyuncular için D günü olarak tanımlayarak, artık "kurallarımıza Avrupa kurallarına uymak zorunda kalacaklarını" uyararak tüketicileri ve endişeli ebeveynleri tekrar direksiyona geçirecek önemli bir kilometre taşı olarak nitelendirdi. TikTok gibi sitelerde çocuklara yönelik sonsuz saatlerce içerik ve kötüye kullanımın önüne geçilecektir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...