AB Çip Yasası; Avrupa Birliği'nin yarı iletken endüstrisini canlandırmak, Amerika Birleşik Devletleri ve Asya'yı yakalamak için 18 Nisan'da onaya sunulacak. Bu yasanın oluşturduğu 43 milyar Euro'luk planı; doğrudan bilgiye sahip kişilerden, AB ülkelerinden ve milletvekillerinden onay alacak gibi görünüyor.
Otomobil üreticilerinden üreticilere kadar Avrupalı şirketlere zarar veren küresel tedarik zinciri sorunları mevcut. Avrupa komisyonu da bunun ardından AB'nin ABD ve Asya yarı iletkenlerine bağımlılığını azaltmak amacıyla geçen yıl Çip Yasasını duyurdu.
Önümüzdeki on yıl içinde bloğun küresel çip üretimindeki payını ikiye katlayarak yüzde 20'ye çıkarmayı amaçlayan yasa teklifi; ABD'nin Çin teknolojisiyle rekabet etmek için Amerika için yasasını duyurmasının ardından geldi. Haydi bu konuyla ilgili lafı uzatmadan detaylara.
İlginizi Çekebilir: Fransa, Influencer’lar İçin Yeni Yasa Tasarısını Kabul Etti
Muhtemelen Bir Anlaşmaya Varacaklar
Kaynaklara göre şöyle belirtiliyor. AB ülkeleri ve milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu'nun 18 Nisan'da Strasbourg'daki aylık oturumunda yasa için finansmanın ayrıntılarını müzakere etmek üzere bir araya gelecek. Muhtemelen taraflar bir anlaşmaya varacak.
Görüşmeler bugüne kadar 400 milyon Euro'luk bir açık üzerinde odaklandı. Ancak AB yöneticisi fonların büyük kısmını bulmayı başardı diye belirttiler.
Kaynaklara göre bu konuda aktarılan bilgiyi de belirtelim. Komisyon başlangıçta yalnızca son teknoloji yonga fabrikalarına fon sağlanmasını önermiş. Ancak AB hükümetleri ve yasa koyucular, kapsamı eski yongalar araştırma ve tasarım tesisleri de dahil olmak üzere tüm değer zincirini kapsayacak şekilde genişletti.
Milletvekilleri ne dedi? Nanoelektronik ve dijital teknolojilerde dünya lideri bir inovasyon merkezi olan ve 600'den fazla büyük endüstri oyuncusundan oluşan bir ekosisteme sahip Belçika merkezli IMEC. Bu merkezi de AB Ar-Ge'ye daha fazla fon ayırmanın temel nedeni olarak seçtiklerini belirtti.
Ayrıca, Fransız-İtalyan şirketi STMicroelectronics, hükümetten fon aldı. Fransa'da 6,7 milyar Euro'luk (yaklaşık 59.860 Rs) bir çip fabrikası kurmak için GlobalFoundries ile işbirliği yaptı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...