AB ve İngiltere, çevrimiçi reklamlar üzerinden Google ve Meta'ya antitröst soruşturması başlattığını duyurdu. Şirketlerin, reklam kârlarını bölmek için birlikte çalışmakla suçlandığı ifade edildi. Antitröst, birkaç firmanın aralarındaki rekabeti önleyerek, tekelleşmeye çalışan her türlü politik ve ekonomik girişimdir. Serbest rekabeti teşvik eden yasalara karşı bir eylemdir.
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden olan Google ve Meta, pazar gücünü ele almak için çevrimiçi reklamcılık konusunda bir anlaşmaya karşı bir antitröst soruşturması başlattı. Özellikle reklam karlarını bölmek için birlikte çalışmak ve işlerini desteklemek için birlikte hareket etmekle suçlanıyor. Hareket, gayri resmi olarak "Jedi Blue" olarak bilinen bir anlaşmayı araştıran ABD'li antitröst müfettişlerini takip ediyor.
AB ve İngiltere soruşturmaları, yeni kuralları serbest bırakmaya hazırlanan küresel düzenleyicilerin Big Tech'e yönelik en son saldırısını temsil ediyor. Bu kurallar Google, Meta ve Amazon gibi grupların önceliğine meydan okumak için tasarlanmıştır. ABD teknoloji grupları da çıkarlarını korumak amacıyla onlara karşılık Washington ve Brüksel'de lobi faaliyetlerini harekete geçirdi.
AB rekabet şefi Margrethe Vestager konuyla ilgili Financial Times'ta bir açıklamada bulundu. Reklamcılığın çok önemli olduğuna vurgu yapan Vestager, kimlerin reklamları nereye yerleştirebileceği konusunda rekabet olmasının önemli olduğunu söyledi. Aynı zamanda İngiltere ve AB'nin konuyla ilgili soruşturmayı aynı gün açmayı kabul ettiğini söyledi.
Açıklamalarına devam eden Vestager, bunu Google'dan başka yapanların da var olduğunu belirtti. Ancak bu hususta şüphelendikleri şeyin, Google ve Facebook arasında, yalnızca Google hizmetlerini kullanmak ve rakip hizmetleri kullanmak için bir anlaşma yapılmış olabileceği ihtimalinin var olması olduğunu söyledi. Bu, Vestager’in ifadesiyle “Bu çok büyük bir sorun.” Eğer Google ve Meta AB yasalarını ihlal ettiği tespit edilirse, küresel gelirlerin yüzde 10'unu kaybedebilir. Ancak yasal süreçlerin yıllar alabileceği de göz ardı edilmemelidir.
İlginizi Çekebilir: Meta, Avrupa’yı Uygulamalarını Çekmekle Tehdit Ediyor
Google ve Meta Açıklamalarda Bulundu
Konuyla ilgili Google ve Meta’dan da açıklamalar geldi. Google, Jedi Blue anlaşmasıyla ilgili iddiaların yanlış olduğunu söyledi. Aynı zamanda bu programın amacının, yayıncıların reklam alanına olan talebi artırmak olduğunu belirtti. Bu da yayıncıların daha fazla gelir elde etmesine yardımcı olmak için bir dizi reklam ağı ve değişim ile çalışmaktan ibaret olduğunu söyledi.
Meta da benzer bir açıklamada bulunarak Google ile yaptıkları münhasır olmayan teklif sözleşmesi ve diğer teklif platformlarıyla yaptıkları benzer sözleşmelerin; reklam yerleşimleri için rekabeti artırmaya yardımcı olduğunu ifade etti. İki şirket de kendilerine karşı açılan soruşturmada düzenleyicilerle iş birliği yapma sözü verdi.
Son yıllarda Google ve Meta, AB antitröst soruşturmalarının düzenli hedefleri haline gelmiş görünüyor. Ayrıca Avrupa da Big Tech'in ekonomik gücüne karşı düzenleyici bir tepkinin merkezi haline geldi.
İlginizi Çekebilir: Google, Rusya’daki Reklam Hizmetlerini Durdurdu
Meta, Google ile Anlaşmasının Etkilerinin Bilincinde Mi?
Vestager, Avrupa Komisyonu'nun Google ve Meta'nın bilgisi olmadan tek başına hareket etmiş olabileceği şüphesini de araştırdığını söyledi. Bunun tek başına bir Google olayı mı yoksa birlikte mi oldukları konusunda henüz bir sonuca varmadıklarını belirtti. “Meta'nın anlaşmanın etkilerinin bilincinde olduğu kesin değil ve araştırmamız gereken şey bu." dedi.
Soruşturma Brüksel ve Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi tarafından koordine ediliyor. Haziran ayında Facebook'a yönelik bir soruşturmanın ardından ikisinin Big Tech'e ortak bir saldırı düzenlediği bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci kez olduğu söylenebilir.
CMA CEO'su Andrea Coscelli Google'ın, yayıncılara önemli çevrimiçi görüntülü reklamcılık hizmetleri sunan rakiplerin önüne engeller koymak için Meta ile iş birliği yapmış olabileceğinden endişe duyduklarını ifade etti.
Temmuz 2020'de yayınlanan bir raporla birlikte CMA Google ve Meta'nın çevrimiçi reklam pazarındaki baskın rolüyle ilgili sorunları ilk kez ortaya çıkarmıştı. Google, Birleşik Krallıktaki 7,3 milyar sterlinlik arama ağı reklam pazarında yüzde 90'dan fazla paya sahip. Aynı zamanda o, Meta'dan daha fazlasını kontrol ediyor. İngiltere gözlemcisi, Google ve Facebook'un potansiyel rakiplerin artık eşit şartlarda rekabet edemeyeceği kadar güçlü görev avantajlarıyla korunduğunu söyledi. Aynı zamanda her iki şirketin pazar gücünün fiyatlar ve gelirler üzerinde önemli bir etkisi olduğunu da ifade etti.
CMA, platformların web üzerindeki gücünden kaynaklanan potansiyel zararları, bir teknoloji düzenleyicisi olan yeni dijital pazarlar birimi aracılığıyla ele almayı planlıyor. Ayrıca önümüzdeki aylarda birimin yeni mevzuatla resmi olarak hizmete girmesi bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...