AB, teknolojik israfı azaltmak için yeni tamir hakkı düzenlemesini duyurdu.Şöyle ki; AB'nin yürütme kolu, imalatçıları, atılan sayıyı azaltmak amacıyla müşterilerin bozuk ürünleri tamir ettirmesine izin vermeye zorlayacak yeni kurallar önerdi.
AB, blokta erken çöpe atılan bulaşık makineleri, televizyonlar ve cep telefonları gibi uygulanabilir ürünlerin sayısının her yıl 35 milyon ton atıkla sonuçlandığını tahmin ediyor. Yedek parça satın almak ise tüketicilere yılda 12 milyar avroya mal oluyor. Brüksel'in iddialı yeşil hamlesinin bir parçası olan önerilere göre, imalatçılar, yenisiyle aynı veya daha az maliyetli olması halinde, hâlâ garanti kapsamında olan malları onarmak zorunda kalacaklar.
Tüketiciler ayrıca, garanti kapsamından çıkmış olsalar bile, satın alma tarihinden itibaren 10 yıl içinde, hala tamir edilebilir durumdaysa, firmalardan ürünlerini tamir ettirmelerini talep etme hakkına sahip olacak.Haydi o halde lafı uzatmadan detaylara geçelim.
İlginizi Çekebilir: Teknofix’in Yeni Hizmet Modeli “Yerinde Tamir”
Düzenleme Hakkında Ayrıntılar
AB komiseri Didier Reynders, "Tüketicilerin mallarını daha kolay tamir ettirebilmeleri ve daha az satın alabilmeleri çok önemli" ifadelerinde bulundu.
"Bu, atık ve sera gazı emisyonlarını azaltan çevreyi ve kaynak kullanımını desteklemeye yardımcı olacaktır."
10 yıllık kural, AB'nin "tamir edilebilirlik gereksinimlerine" tabi olan ürünler için geçerli olacak. Ve blok yakında bu kategoriye telefon ve tabletleri ekleme sözü veriyor.
Yeni yönetmelikler aynı zamanda AB ülkelerinin tamirci bulmalarına yardımcı olmak için çevrimiçi veritabanları oluşturmasını sağlayarak tüketici farkındalığını arttırmayı hedefliyor.
Tekliflerin artık yasaya dönüştürülmeden önce Avrupa Parlamentosu ve üye devletler arasında müzakere edilmesi gerekiyor.
Tüketiciler ve yeşil gruplar, şirketlerin mallarını onarmaya yardımcı olacak daha kolay seçenekler sunmasını sağlamak için AB'yi düzenlemeyi sıkılaştırması için uzun süredir zorluyor.
Avrupa Tüketici Örgütü direktörü Monique Goyens, "Daha uzun ömürlü ve daha tamir edilebilir ürünler, tüketicilerin parasını ve gezegenin kaynaklarını kurtarmak için hiç akıllıca değil" ifadelerinde bulundu.
Yeşil Avrupa Parlamentosu Üyesi Anna Cavazzini, halen garanti kapsamında olan sabitleme ürünlerine öncelik verilmesi yönündeki hamleleri memnuniyetle karşıladı. Sosyal medyada da "Arızalı akıllı telefonlar veya çamaşır makineleri standart olarak onarılmalı ve yeni bir ürünle değiştirilmemelidir" diye yazdı.
Ancak bağımsız tamircilerin malları onarmasının daha kolay hale getirilmesi gerektiğini de belirtti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...