ABD artık dünyanın en büyük güneş ve pil enerjisi depolama projesine sahip! Evet, Edwards Sanborn Güneş ve Enerji Depolama projesi, Kaliforniya'da 4.600 dönümlük araziyi kapsayan devasa bir yenilenebilir enerji kompleksidir. 875 megawatt güneş enerjisi üretebiliyor ve pillerde yaklaşık 3,3 gigawatt saat enerji depolayabiliyor. Ayrıca 1,3 gigawatt ara bağlantı kapasitesiyle şebekeye de bağlanabiliyor.
Bu, projenin yaklaşık 238.000 eve yetecek kadar temiz elektrik sağlayabileceği ve karbondioksit emisyonlarını yılda 320.000 ton azaltabileceği anlamına geliyor.
İlginizi Çekebilir: Çin, Güneş Enerjisi Kapasitesi ile Rekor Kırdı!
Güneş ve Pil Enerjisi Depolama Projesi Kısmen, Kern County, Kaliforniya'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nde Yer Alıyor
Projede First Solar'dan 1,9 milyon güneş paneli ve LG Chem, Samsung ve BYD'den piller kullanılıyor. Ayrıca 98 mil orta gerilim kablosu, 361 mil doğru akım kablosu ve 120.720 pil gerekiyordu.Proje kısmen ABD'deki diğer birçok büyük güneş enerjisi projesine ev sahipliği yapan Kern County, Kaliforniya'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nde yer alıyor.
Bu, ABD Savunma Bakanlığı tarihindeki en büyük kamu-özel ortaklığıdır. Bir milyon saatin üzerinde yaralanmasız çalışmayla tamamlanan projeye 1.000'den fazla işçi katıldı.
Projeyi lider inşaat ve mühendislik şirketi Mortenson inşa etti. 2021'in başlarında faaliyete geçti ve Şubat 2023'te faaliyete geçti. Resmi açılışından hemen önce, Ocak 2024'te tam kapasiteye ulaştı. Projenin etkileyici boyutu 12 Ocak 2024'te Landsat-9 uydusu tarafından görüntülendi.
Edwards Sanborn Güneş ve Enerji Depolama projesi, ABD ve dünyada türünün en büyüğüdür. Bu, yine Kaliforniya'daki en büyük enerji depolama alanı olan Vistra Moss Landing projesinin önceki rekorunu geride bırakıyor. Aynı zamanda, 2,8 gigawatt kurulu güneş enerjisi kapasitesiyle Çin'deki Golmud Solar Park ve 2,7 gigawatt kurulu güneş enerjisi kapasitesiyle Hindistan'daki Bhadla Solar Park gibi dünyanın en büyük güneş enerjisi çiftlikleriyle de rekabet ediyor.
Güneş enerjisi, iklim değişikliğinin ana nedeni olan fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olabileceğinden, yenilenebilir enerji kaynaklarına küresel geçişin önemli bir bileşenidir. Ancak güneş enerjisi için belirtelim. Güneş ışığının kesintili olması ve güneş enerjisi altyapısının çevresel etkisi gibi bazı zorluklarla da karşı karşıyadır.
Özellikle talebin yoğun olduğu veya bulutlu günlerde güvenilir ve sürekli bir elektrik tedariki sağlamak için güneş enerjisinin pillerde depolanması gerekir. Ancak piller genellikle madenlerden çıkarılan lityum ve kobalt gibi nadir ve değerli metalleri kullanır. Çevreye ve yakındaki topluluklara da zarar verebilir.
Güneş enerjisi ayrıca panellerin ve ilgili ekipmanların kurulumu için çok fazla arazi gerektirir. Kaliforniya'daki Mojave Çölü, 60.700 hektarlık (150.000 dönüm) veya Manhattan'ın on katı büyüklüğündeki Riverside Doğu Güneş Enerjisi Bölgesi gibi projelerle bir güneş enerjisi merkezine dönüştürüldü. Bu durum, toprağı kutsal sayan Kızılderili kabileleri ile düz kuyruklu boynuzlu kurbağa ve çöl kaplumbağası gibi habitat kaybı nedeniyle tehlike altında olan yabani hayvanlarla çatışmalara neden oldu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...