Temmuz ayında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle kamu kurum ve kuruluşları açık kaynak kodlu yazılımlara geçiş sağladı.
Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı ile ilgili genelgeyi değerlendiren DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay: “Bu adım, kamu sektörünün yazılım tercihlerinde önemli bir değişiklik olacağını bize gösteriyor. Açık kaynak kodlu yazılımların kamu kurumları için sağlayabileceği birtakım avantajlar var. Öncelikle maliyetleri düşürme potansiyeli çok büyük. Topluluk destekli açık kaynak kodlu yazılımlar, genellikle geniş ve aktif bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Bu da hızlı güncellemeler ve güvenlik düzeltmeleri yapılabildiği anlamına geliyor. Ancak, bu geçişin bazı zorlukları da muhakkak olacaktır. Mevcut altyapının ve yazılım sistemlerinin değiştirilmesi zaman alabilir ve zorlu olabilir. Öte yandan, personelin yeni yazılımlara uyum sağlaması için eğitim ve destek alması da gerekebilir. Bununla beraber, doğru açık kaynak kodlu yazılımların seçilmesi ve ihtiyaçlara uygun şekilde özelleştirilmesi de zorlayıcı olabilir.”
Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar Değişimi Desteklemek için Önemli Araçlar
Açık kaynak kodlu yazılımların yaygınlaşmasıyla beraber, bilişim sektöründe total bir büyüme yaşanacağının da altını çizen Onay, “Bu durum daha nitelikli genç yazılımcılar yetiştirmemizi sağlayacak. Belki de kamu kurumları, açık kaynak kodlu yazılım geliştirmeye hevesli gençlere eğitim ve staj imkanları yaratmayı düşünebilir. Bu da bilişim sektöründe kaliteli insan kaynağını artıracaktır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, devletin dijital dönüşüm sürecinde muhakkak kritik bir rol oynayacak. Dijital dönüşüm, kamunun hizmet sunumunda, verilerini yönetmesinde ve iç işleyişinde hali hazırda köklü değişiklikler yapıyor ve yapmaya devam edecek. Öte yandan açık kaynak kodlu yazılımlar, bu değişimi desteklemek için önemli araçlar. Esneklik, özelleştirilebilirlik ve inovasyon potansiyeli sayesinde kamu hizmetlerini geliştirmek ve modernize etmek için önemli araçlar sunabilirler.” şeklinde konuştu.
Açık kaynak yazılımların veri güvenliği ve gizlilik açısından kamu için oluşturduğu risklerden de bahseden Onay, “Açık kaynak kodlu yazılımların veri güvenliği ve gizlilik açısından bir risk oluşturup oluşturmadığı tartışılan bir konu. Bu konuda dikkate alınması gereken birkaç önemli noktadan bahsetmek gerekiyor. Açık kaynak kodlu yazılımların doğasında güvenlik açısından hem avantajlar hem de dezavantajlar bulunur. Kodların herkese açık olması potansiyel güvenlik açıklarının çok daha hızlı bir şekilde tespit edilebileceği ve düzeltilebileceği anlamına gelir. Ama aynı zamanda kötü niyetli kişilerin de kodu inceleyerek güvenlik açıklarını bulabileceği anlamı da taşır. Dolayısıyla güvenlik ve risk tarafında gidişatın nasıl olacağını, topluluk denetimi ve güncellemelerin kalitesi belirleyecektir. Kamu kurumlarının güvenliği sağlamak gibi bir sorumlulukları var. Kurumlar, kullanmayı planladıkları yazılımları dikkatli değerlendirmeli ve güvenlik açıklarının, risklerinin farkında olmalı. Gerektiğinde ek güvenlik önlemleri de almalılar.”
İlginizi Çekebilir: Ticimax ile E-Ticaret Sohbetleri: Black Friday Döneminde Satışları Artırmanın Yolları!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...