Sürekli adını duyduğumuz bu teknoloji nedir? Blockchain sistemiyle tüm varlıkların ticaret ve değer takipleri yapılabilir. Aynı zamanda Blockchain veri tabanı türü olarak da karşımıza çıkıyor.
Kripto paraların hayatımıza girmesiyle birlikte Blockchain teknolojini de tanımaya başladık. Bu teknolojiyle birlikte kripto paralarında, yatırımlarını ve ödeme şekilleri belirlenmiştir. Bilgileri kaydetme sistemi diye adlandırabileceğimiz bu sistem; aldatma ve hackleme gibi olumsuz durumları bertaraf ediyor. Blockchain temel olarak; dijital bilgileri dağıtmayı, kaydetmeyi sağlıyor. Fakat dijital bilgilerin düzenlenmesinde hiçbir rolü yoktur.
İlk 1991’de Blockchain teknolojisi geliştirilmiştir. W. Scott Stornetta ile Stuart Haber bu teknolojiyi geliştirdi. İki araştırmacı Blockchain teknolojisini; belgelerdeki zaman damgalarının değiştirmemek adına tasarlamışlardır. 2009 yılının ocak ayında Bitcoin kamuoyunda yer almasıyla beraber Blockchain ilk uygulaması da kullanılır hale geldi.
Blockchain Nasıl Çalışır?
[caption id="attachment_19349" align="alignnone" width="1200"]
Blockchain nasıl çalışır?-
Startup Teknoloji[/caption]
Kripto para meraklıları tarafından,
“A’dan Z’ye Blockchain teknolojisi” çok merak ediliyor. Blockchain teknolojisinin çalışma alanını incelediğimizde çok geniş olduğunu söyleyebiliriz. Belirtmiş olduğumuz teknolojiyi, genel olarak kripto para birimleriyle anıyoruz. Fakat detaylı incelediğimizde merkezsiz ve merkezli olmak üzere çok çeşitli endüstrilerde görebiliriz. Blockchain kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz:
Blockchain teknolojisi, gayriresmi ve resmi olmak üzere birçok kullanım alanına sahiptir. Blockchain teknolojisi, oylama sistemleriyle entegre olmasıyla da dikkat çekiyor. Hatta bu durumu sağlayan çok fazla yer olduğunu da söyleyebiliriz. Aynı zamanda tedarik zincirlerindeki kontrolde Blockchain teknolojisiyle hem tutarlı hem de şeffaf hal aldığını söyleyebiliriz. Güven gerektiren birçok aracın hükmü, bu teknolojinin ortaya çıkmasıyla birlikte sona ermiştir. Daha önceden insanların hükmündeki çoğu prosedürde şeffaflık ve risksiz ortam kazanmıştır diyebiliriz. Blockchain teknolojisinin özellikleri şunlardır:
Bilgi kayıt zincirlerine her erişebiliyor fakat bozulması sistemin imkansızdır. O nedenle, insanlar bu teknolojiye hayran kalmışlardır. Blockchain teknolojisinin hem değiştirilemez hem de kırılmaz olması aslında basit mantıkla açıklanabilir. Bahsetmiş olduğumuz teknolojideki blokların bozulması ona ait olan kayıt defterindeki blokların hepsinin değiştirilmesi gerekir. Milyarca kopyaya sahip olan kayıt defterinin değiştirilmesiyse kesinlikle imkansızdır.
Blockchain Wallet (Blokzinciri Cüzdanı) Nedir?
Kripto paraların gönderilmesinde, alınmasında ve tutulmasında görev yapan dijital depolama aracı olarak;
Blockchain Wallet (blokzinciri cüzdanı) dikkat çekiyor. Blokzinciri cüzdanları; özel anahtar ile cüzdan kimliği isimlerinde 2 eşsiz koddan oluşmuşlardır. Teknik bazda bu iki kodu incelediğimizde; özel anahtarı mail adresinizin şifresine, cüzdan kimliğineyse e-mail adresiyle özdeşleştirebilirsiniz. Bu cüzdan çeşitleriyle gerçekleşen işlemler, hemen blok zincirinde kayıt altına alınıyor. Para yatırmayı bu teknoloji sayesinde güvenli ve hızlı yapabilirsiniz. Yatırımların dışında para çekme işlemlerinizi de güvenli yapabilirsiniz.
Özel anahtarı kesinlikle başka kişilere vermemeniz gerekiyor. Çünkü özel anahtar kodu sizin imzanız niteliğini taşıyor. Kripto para borsalarında yer alan cüzdanlara erişim sağlayabilmeniz kodun saklanmasına bağlıdır. Başkasına ait kripto para cüzdanlarına transfer işlemi gerçekleştirebilmek içinde kesinlikle cüzdanın kimlik kodunu bilmelisiniz. Blockchain Wallet oluşturmak çok basittir. Tek bir tıklamayla işlemi basit şekilde yapabilirsiniz. Konuyla ilgili bazı web sitelerinden yararlanabilirsiniz. Cüzdanı oluşturup sonrasında diğer cüzdanlardan yeni cüzdana aktarım yapma imkanına sahipsiniz. Hatta cüzdanınızdan çekim işlemi yapabilirsiniz.
Blockchain Teknolojisinin Zayıf Yanları Nelerdir?
[caption id="attachment_19350" align="alignnone" width="1200"]
Blockchain Teknolojisinin Zayıf Yanları Nelerdir?-
Startup Teknoloji[/caption]
Yukarıda Blockchain teknolojisinin hep olumlu yanlarını açıkladık. Fakat olumlu olmasının yanında olumsuz taraflarının da olduğunu söyleyebiliriz. Veri güvenliklerinin saklanılmasında kompleks algoritmaların kullanıldığı Blockchain teknolojisi, hesaplama sisteminde enerjinin fazla kullanılmasını sağlıyor.
Çok fazla avantajı olmasına rağmen her sorunun çözülmesinde de etkili olmadığını Blockchain teknolojisinin söyleyebiliriz. Blockchain teknolojisinin zayıf yönlerinin giderilmesiyle beraber; yapay zekâ, nesnelerin interneti, savaş ve askeri teknoloji alanında radikal değişikliklere sebep oluyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...