Ohio Eyalet Üniversitesi tarafından 2022'de yapılan bir araştırma, karbondioksit sayesinde ağaçların yüzde 30 daha büyük olduğunu buldu. Bununla birlikte, bu gerçeğe rağmen, ağaç lifi üretimi, yenilenebilir kağıt, kağıt, ambalaj, tekstil ve diğer lif ürünlerine yönelik artan talebi karşılama açısından daha az verimli olmuştur.
Bu nedenle bilim adamı Daniel Sulis ve meslektaşları odun tasarlamak için CRISPR düzenlemesine yöneldi. Lif üretiminin gerçekleşebilmesi için parçalanması ve çözülmesi gereken ligninin lif üretimi için daha uygun olan odunu tasarlamak için.
Araştırmanın Science dergisinde yayınlandığını da belirtelim. Sürdürülebilirlik için ağaç genetiği detayları, yazımızda.
İlginizi Çekebilir: in4startups ve Başakşehir Living Lab’dan Sürdürülebilirlik Hızlandırma Programı
İşte Detaylar
Bir basın açıklamasında, "Lifleri odundan izole etme yeteneği, büyük ölçüde, kimyasal ve enzimatik bozunmaya dirençli bir biyopolimer olan ligninin içeriği ve bileşimi tarafından belirlenir. Elli yılı aşkın bir süredir yapılan araştırmalar, lignin biyosentezinin bireysel bileşenlerini kapsamlı bir şekilde araştırmıştır.''
Ancak, bu çabalar ağırlıklı olarak tek genlerin veya gen ailelerinin modifikasyonuna odaklandı. Burada, Daniel Sulis ve meslektaşları, monolignol biyosentez genlerinin stratejik multipleks CRISPR düzenlemesinin, tek genleri veya gen ailelerini düzenleyerek elde edilebilecek olanın ötesinde ahşap özelliklerini iyileştirdiğini gösteriyor. Yazarlar yaklaşımlarını, bir kavak ağacı türünde modifiye edilmiş ahşap bileşimi oluşturmak için kullandı. Burada CRISPR düzenlemesi, odun karbonhidrat-lignin oranını yabani türe göre yüzde 228'e kadar arttırdı. Ve bu da daha verimli lif hamuru üretimi için zemin hazırladı.
Ek olarak, daha az lignin içerecek şekilde tasarlanan ağaç için belirtelim ki, kağıt üretimini daha az kirletici hale de getirebilir.
Bu, bilim insanlarının, ağaçların genleri üzerinde yaptıkları ilk deney değil.
Nisan 2022'de Living Carbon'daki araştırmacılar, atmosferik karbonu daha etkili bir şekilde yakalayan ve onu çok çok uzun süre tutan yeni bir ağaç türü yapmak için arboreal DNA'yı manipüle ettiğini bildirmişti.
O zamanlar, şirketin biyoteknolojiden sorumlu Başkan Yardımcısı Yumin Tao, kabaklardan ve yeşil alglerden birkaç gen eklemenin fotosentezi nasıl güçlendirebileceğini ve mühendislik ürünü bir ağacın dokularında depolayabileceği karbon miktarını önemli ölçüde arttırabileceğini bulan ekibe liderlik etti.
Bilim adamları, laboratuvarda yetiştirilen odun yaratmada bile başarılı oldu. MIT'deki bir araştırma ekibi, gerçek ahşaptan yapılan ormansızlaşmayı önleyen ürünlerin yerini alabilecek, laboratuvarda yetiştirilen kereste tasarladı. Tek bir ağaç kesmeden herhangi bir şekil ve boyutta kereste üretebilen bir teknik geliştirdiler.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...