Diş hastalıklarını tedavi etmeye ve yönetmeye yönelik bir adım olarak araştırmacılar, farklı diş bakterisi türlerini tespit edip ayırt edebilen yapay bir dil geliştirdi. Bu yapay dil, tespit edildiğinde bu bakterileri etkisiz hale getirebilir veya öldürebilir. Bunu nasıl yapıyor peki?
Dil, birden fazla sensörü birleştiren bir kimyasal sensör dizisine dayanmaktadır. Farklı bakteriler içeren bir numuneye maruz bırakıldığında dizideki her sensör benzersiz yanıt verir.
Tüm sensörlerden gelen birleşik yanıt modellerinin analiz edilmesi, benzer kimyasal yapılara sahip olsalar bile numunede bulunan farklı analitlerin ayırt edilmesini ve tanımlanmasını mümkün kılar. Detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: Karada Kolonileşen İlk Siyanobakteri Türü 407 Milyon Yıllık!
Çalışma, ACS Applied Materials & Interfaces Dergisinde Yayınlandı
Bakteriyel enfeksiyonlar için belirtelim. Küresel ölümlerin ikinci önde gelen nedeni olup, sekiz ölümden birine sebep olmaktadır.
Gecikmiş tedavi ve yanlış teşhis, ölüm oranlarını artırıyor. Çürük ve periodontit gibi diş hastalıkları da yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor ve potansiyel olarak sistemik hastalıklara yol açıyor.
Endokardit veya beyin apsesi gibi diğer hastalıklar, diş enfeksiyonu veya bakteriyel endokardit gibi başka yerlere yayılmış bir enfeksiyon nedeniyle gelişiyor.
Mevcut araştırmalar öncelikle bakteriyel ayrımcılık veya kısırlaştırmaya odaklanır. Ancak her ikisinin de entegrasyonu eksik. Geleneksel tespit teknikleri maliyet ve karmaşıklık nedeniyle engellenmektedir.
Diş hekimleri, bakterilerin çürük veya diş eti hastalığı gibi diş sorunlarına neden olduğundan şüphelendiğinde, hangi bakterilerin suçlanacağını bulmaları gerekir.
Bu genellikle laboratuvarda bakteri yetiştirmeyi veya ağızda belirli bakteri belirtileri aramayı içerir. Ancak ekip daha basit ve daha ucuz bir yol bulmak istiyordu.
Farklı bakteri türlerini aynı anda tespit etmek için bir sensör dizisi kullanmayı denemeye karar verdiler. Ayrıca buldukları bakterileri öldürmek için bu sistemi kullanıp kullanamayacaklarını görmek istediler.
Doğal enzimler gibi davranan ve onları DNA ile kaplayan nanozim adı verilen küçük parçacıklar kullandılar. Özel bir sıvı ve renk değiştiren bir boya eklediklerinde nanozimler sıvıyı maviye çevirdi.
Nanozimlerin farklı DNA türleri ile kaplanması, her bakteri türünün farklı bir renk değişimine neden olmasına neden olabilir.
Bu sistemi ağızda bulunan 11 çeşit bakteri içeren örneklerle test ettiler ve tükürük örneklerinde bile işe yaradı. Hatta plak örneğinin diş problemi olan bir kişiden mi, yoksa sağlıklı dişleri olan birinden mi geldiğini bile anlayabildiler.
Şimdi ikinci kısım geliyor; bakterilerin öldürülmesi. Bakteri içeren çözeltilere nanozimlerin eklenmesinin üç yaygın bakteri türünü öldürdüğünü buldular.
Güçlü bir mikroskop altında bakterilere baktıklarında nanozimlerin dış katmanlarına zarar verdiğini gördüler. Bu, bu sistemin gelecekte bakterilerin neden olduğu diş problemlerini bulmak ve tedavi etmek için kullanılabileceği anlamına geliyor.
Dilin ağız içinde nasıl yerleştiği açık olmasa da, bu yeniliğin, zararlı bakterileri tanımlama ve onlarla etkili bir şekilde mücadele etme aracı sağlayarak diş sağlığı üzerinde önemli etkileri olabilir.
Bu arada ekleyelim. Çalışma ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayınlandı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...