AI Tehlikeli midir sorusuna değinmeden öncesinde AI nedir sorusuyla başlayabiliriz. Öncelikle Yapay zeka (AI) teknolojisi sandığımızdan çok daha yüksek bir hızda gelişiyor ve modern yaşamdaki birçok yönü değiştiriyor.
Bununla birlikte bazı uzmanlar kötü amaçlar için AI kullanılabileceğinden ve işleri tehdit edebileceğinden endişe ediyor.
İlginizi Çekebilir: Yapay Zekanın Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir? - StartupTeknoloji
AI Nedir ve Nasıl Çalışır?
AI, bir bilgisayarın neredeyse bir insanmış gibi davranmasına ve yanıt vermesine izin verir. Bilgisayarlar büyük miktarda bilgi ile beslenebilir ve tahminlerde bulunarak, problemleri çözmek ve hatta kendi hatalarından bile öğrenmek için içindeki kalıpları tanımlamak üzere eğitilebilir.
Verilerin yanı sıra, AI algoritmalara da dayanır. Bu algoritmaları tamamlamak için uyulması gereken kurallar şu şekilde olmalıdır.
Teknoloji, ses kontrollü sanal asistanlar Siri ve Alexa'nın arkasında. Spotify ve YouTube’un bir sonraki adımda ne çalmak isteyebileceğinizi önermesine izin verir; Facebook ve Twitter'ın kullanıcılara hangi sosyal medya yayınlarını göstereceğine karar vermesine yardımcı olur.
AI, Amazon'un gelecekteki satın alımları önermek için müşterilerin satın alma alışkanlıklarını analiz etmesine izin veriyor. Ve firma sahte yorumları yakalamak için bu teknolojiyi kullanıyor.
ChatGPT ve Snapchat'in My AI'sı nedir?
Son aylarda çok yüksek profilli hale gelen iki güçlü AI odaklı uygulama veya uygulama ChatGPT ve Snapchat My AI'dır.
Bunlar "üretken AI" olarak adlandırılan şeyin örnekleridir. Bu, bir insan tarafından yaratılmış gibi hissettiren yeni ve orijinal içerik üretmek için çok miktarda kaynak ve veride tanımladığı kalıpları ve yapıları kullanır. İnsan kullanıcılarıyla metin yoluyla "konuşan" bir chatbot olarak bilinen bir bilgisayar programı ile birleştirilmiştir.
Uygulamalar soruları cevaplayabilir, hikayeler anlatabilir ve bilgisayar kodu yazabilir.
Ancak her iki program da bazen kullanıcılar için yanlış cevaplar üretir ve cinsiyetçilik veya ırkçılık gibi kaynak materyallerinde bulunan önyargıları yeniden üretebilir.
Neden AI'nın tehlikeli olabileceğinden korkuluyor?
Şu anda AI'nın nasıl kullanıldığını düzenleyen birkaç kural varken, uzmanlar hızlı büyümesinin tehlikeli olabileceği konusunda uyardılar. Hatta bazıları araştırmaların durdurulması gerektiğini söyledi.
Mayıs ayında, yapay zekanın önde gelenlerinden kabul edilen Geoffrey Hinton, Google'daki işini bırakarak AI chatbotlarının yakında insanlardan daha akıllı olabileceği konusunda uyardı.
Geoffrey Hinton’un Google’daki işini bıraktığı ay ABD merkezli AI Güvenlik Merkezi, düzinelerce önde gelen teknoloji uzmanının desteklediği bir bildiri yayınladı.
AI'nın toplumu istikrarsızlaştırabilecek yanlış bilgi üretmek için kullanılabileceğini savunuyorlar. En kötü senaryoda, makinelerin o kadar akıllı hale gelebileceğini ve insanlığın neslinin tükenmesine yol açabileceklerini söylüyorlar.
AB'nin rekabet şefi Margrethe Vestager, AI tarafından yayınlanan en büyük risklere karşı koymak için "korkuluklara" ihtiyaç duyulduğunu söyledi
Bununla birlikte, AB'nin teknoloji şefi Margrethe Vestager BBC'ye yaptığı açıklamada, AI’nın önyargı veya ayrımcılığı artırma potansiyelinin daha acil bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.
Özellikle, AI'nın kredi başvuruları gibi insanların geçim kaynaklarını etkileyen kararlar vermede oynayabileceği rolden endişe duyuyor ve AI'nın seçimleri etkilemek için kullanılabileceği "kesinlikle bir risk" olduğunu ekliyor.
Teknoloji öncüsü Martha Lane Fox da dahil olmak üzere diğerleri, yapay zeka hakkında çok histerik olarak adlandırdığı şeyi almamamız gerektiğini söylüyor ve yetenekleri hakkında daha mantıklı bir konuşma çağrısında bulunuyor.
Neden AI’yı güvenli hale getirmek kolay değil?
Şu anda AI hakkında hangi kurallar var?
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler AI'nın nasıl düzenleneceği ile uğraşıyor. Avrupa Parlamentosu üyeleri, şirketlerin takip etmesi gereken AI için katı bir yasal çerçeve oluşturacak olan AB'nin önerdiği Yapay Zeka Yasası lehine oy kullandılar.
Margrethe Vestager, AI'nın yarattığı en büyük risklere karşı koymak için "korkuluklara" ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. 2025'te yürürlüğe girmesi beklenen mevzuat, AI uygulamalarını tüketiciler için risk seviyelerine göre sınıflandırıyor ve AI özellikli video oyunları veya spam filtreleri en düşük risk kategorisine giriyor. Kredi puanlarını değerlendirmek veya konuta erişime karar vermek için kullanılanlar gibi daha yüksek riskli sistemler en katı kontrollerle karşı karşıya kalacaktır. Bu kurallar, hükümetin Mart ayında AI'nın geleceği için vizyonunu belirlediği İngiltere'de geçerli olmayacak. Özel bir yapay zeka düzenleyicisi kurmayı reddetti ve bunun yerine mevcut organların gözetiminden sorumlu olacağını söyledi. Ancak Vestager, AI düzenlemesinin "küresel bir mesele" olması gerektiğini ve "benzer düşünen" ülkeler arasında bir fikir birliği oluşturmak istediğini söylüyor.
ABD'li milletvekilleri, mevcut gönüllü kodların işe uygun olup olmadığı konusundaki endişelerini de dile getirdiler. Bu arada Çin, bir yapay zeka algoritması kullanıldığında şirketlerin kullanıcıları bilgilendirmesini sağlamayı amaçlıyor.
AI nedeniyle hangi işler risk altında?
AI, iş dünyasında devrim yaratma potansiyeline sahiptir, ancak bu, hangi rollerin yerini alabileceği konusunda soruları gündeme getirmektedir. Yatırım bankası Goldman Sachs'ın yakın tarihli bir raporu, AI'nın belirli görevler ve iş işlevleri otomatikleştirildikçe dünya çapında 300 milyon tam zamanlı işin yerini alabileceğini öne sürdü. Bu, insanların şu anda ABD ve Avrupa'da yaptıkları tüm işlerin dörtte birine eşittir. Rapor, idari işler, yasal işler, mimari ve yönetim dahil olmak üzere etkilenebilecek bir dizi endüstri ve rolü vurguladı. Bazı tıp ve bilim alanları zaten AI'dan yararlanıyor, doktorlar teknolojiyi meme kanserlerini tespit etmeye yardımcı olmak için kullanıyorlar ve bilim adamları yeni antibiyotikler geliştirmek için kullanıyorlar.
İlginizi Çekebilir; Yapay Zeka Nedir? 40 Saniyede Anlayın! - YouTube
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...