Bilim insanları, akciğer kanseri hastalığında erken dönemde tespit etmek için bir kan testi oluşturduklarını söylediler.
Yeni bir çalışma, akciğer kanserlerini genellikle erken evrelerinde tespit etmede yüzde 90'ın üzerinde başarı gösterdi.
Çin'deki bilim insanları, tıpta önemli bir başarı olabilecek bir adım attı. Araştırmacılar, yaygın akciğer kanseri türünün erken evrelerini tespit edebilen bir kan testi geliştirdi. Gerçek hayattaki hastalardan alınan örneklerde bu tümörleri tanımlamada testin yüzde 90'ın üzerinde doğru olduğuna dair kanıtlar gösterdi. Elbette bu testin halka ulaşabilmesi için klinik denemeler de dahil olmak üzere daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.
Amaç, Akciğer Kanseri Hastalarının Hayatta Kalma Şansını Arttırmak
Kanserin erken teşhisi, hastaların hayatta kalma şanslarını sağlamak adına oldukça önemli. Kan testleri de dahil olmak üzere birçok kanser türü için birçok tarama aracı mevcut. Ancak akciğer kanseri hastaları her zaman bu kadar şanslı değil.
Şu anda, akciğer kanseri için uygulanabilir tek tarama şekli, yıllık düşük doz BT taramalarıdır. Ancak bunlar da yalnızca uzun süredir sigara içme öyküsü olan 50 yaş üstü hastalar için öneriliyor. Aynı zamanda bu testler nispeten maliyetlidir. Ve yüksek oranda pozitif yönde yanlış sonuç verebilirler. Bu da gereksiz invaziv ameliyatlara yol açabilir. Akciğer kanseri insidansı ve ölüm oranları zamanla düşse de dünya çapında en yaygın kanser türlerinden biri olmaya devam ediyor.
Peking Üniversitesi Halk Hastanesi'nde araştırmacı olan yazar Yuxin Yin, “Erken akciğer kanserini tespit edebilen ve yüksek risk gruplarını taramak için yaygın olarak kullanılabilen, invaziv olmayan bir test oluşturduk. Bu, akciğer kanseri hastalarının hayatta kalmasını iyileştirmek için acilen gereklidir." dedi.
Akciğer Kanserini Testinin Doğruluğu Yapay Zeka ile Test Ediliyor
Geliştirilen test, Akciğer Kanseri Yapay Zeka Dedektörü veya LCAID olarak adlandırılıyor. Ekip bunu geliştirmek için öncelikle bir dizi yöntem izledi. İlk olarak akciğer kanseri vakalarının yaklaşık %80'ini oluşturan erken evre küçük hücreli; hastalardan alınan tümörlerin genetiğini sıraladı. Sonra, bu kanserli hücreler tarafından daha yüksek miktarlarda üretilen ve kan plazmamıza ulaşan dokuz farklı lipit molekülü türünü tanımladılar. Son olarak ekip, testin doğruluğunu optimize etmek için bir yapay zeka algoritması hazırladı.
Makale, Science Translational Medicine'de Çarşamba günü yayınlandı. Buna göre ekip, testi 1000'den fazla hastadan alınan kan örnekleri üzerinde kullandı. Örneklerin çoğu, yıllık BT taramaları ile zaten akciğer kanseri taraması yapılan hastalardı. Ancak bazıları da göğüs ameliyatı geçiren hastalardan geldi.
Test, akciğer kanserini saptamak için standart tanıya göre yüzde 90'lık bir duyarlılığa sahip. Aynı zamanda yüzde 92'lik bir özgünlüğe ile çoğu vakayı erken evrede tespit edebildi. Sigara içmek bu akciğer kanseri türü için önemli bir risk faktörü olmasına rağmen, sigara içmeyenleri de etkileyebiliyor. Bu nedenle test sigara içmeyen ancak ailesinde akciğer kanseri veya başka risk faktörleri bulunanlar için de yararlı olacaktır.
Yin "Bu yaklaşım non-invaziv ve doğrudur. Çok az kan gerektirir ve 1 mililitre kan yeterlidir. Düşük dozlu BT veya diğer geleneksel klinik araçlarla entegre edilerek, akciğer kanseri tespit ve tarama modelini değiştirmek oldukça mümkün." ifadelerini kullandı.
Yin, aynı zamanda test için potansiyelini doğrulamak adına daha fazla araştırma gerektireceğini de söyledi. Aynı zamanda o, klinik deneyleri bitirmenin muhtemelen yıllar süreceğini, ancak ekibinin bu deneyler için zemin hazırlamaya başladığını belirtti. Eğer her şey yolunda giderse, önce Çin'de düzenleyici onay isteyecekler. Yine de ABD de dahil olmak üzere akciğer kanseri için kendi kan testleri üzerinde çalışan başka ekipler de mevcuttur.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...