Müzik sektörü, Al teknolojisiyle farklı bir noktaya geldi. Yapay zeka; telif hakkı, virtüöz, içerik oluşturma ve müzik platformlarında kullanıcı deneyimi gibi birçok konuyu etkilemeye başladı. Peki, Al teknolojisinin müzik sektörüne etkileri neler? İşte detaylar!
Müzik sektörü, yapay zekayla birlikte bambaşka boyuta geldi. CD, plak, teyp ve radyoların yerini yapay zeka araçları aldı. Bu yapay zeka araçları müzik sektörünün karşılaştığı birçok sorunu çözüme kavuşturuyor.
Al Teknolojisi ile Müzik Platformlarının Kişiselleştirilmesi
Spotify, Pandora Radio gibi birçok müzik akış platformları, yapay zekanın gücünden yararlanıyor. Böylelikle kullanıcılarının; ruh halini, dinleme alışkanlıklarını ve tercihlerini analiz ederek çalma listesi oluşturuyor. Bir nevi sanal DJ’niz, daha önce dinlediğiniz şarkılardan yola çıkarak bir çalma listesi oluşturup size sunuyor. Yalnız Al teknolojisi, benzer sanatçı ve şarkıcıları eşleştirmenin çok ötesindedir. Kusursuz ve benzersiz dinleme deneyimi için şarkıların tonu ve içeriğini dikkate alıyor.
Al teknolojisinin müzik platformlarında kişiselleştirme yapması dinleyiciler kadar sanatçıları da olumlu etkiliyor. Sanatçılar hedef kitlelerine daha hızlı ulaşabiliyor. Böylelikle hem takdir edilme hem de keşfedilme olasılıkları yükseliyor. Bu durum, sanatçıların kendini geliştirmesine olanak tanıyor. Dinleyicilerde müzik anlamında daha çok çeşitliliğe sahip olmuş oluyor.
Al Teknoloji ile Beste Yapma
Yapay zeka, şarkı yapma konusunda yenilikçi yöntemler sunuyor. Yapay zekadan yararlanarak sanatçılar, müziklerini daha kolay yapıp dinleyicilerine sunuyor. Al teknolojileri sanatçıların benzersiz melodiler, armoniler, arka plan parçaları ve armoniler bulmasına yardımcı oluyor. Bundan dolayı sanatçılar yapay zekayı rakip olarak görmemelidir. İş birlikçi araç olarak görüp o doğrultuda müzikler üretmelidir.
Al teknolojileri aynı zamanda telif hakkı yönetimini de yapıyor. Yapay zeka teknolojileri, telif hakkıyla korunan içerikleri belirleyebiliyor. Telif hakkıyla korunan içerikleri belirlemek içinde milyonlarca videoyu tarıyor. Video paylaşım platformlarına her gün birçok video yükleniyor. Yüklenen videoların telif haklarının incelenip raporlanması robotlar tarafından yapılıyor. Robotlar, telif hakkının ihlal edildiğini tespit ederse video sahibini bilgilendirerek tazminat almasını sağlıyor. Bahsettiğimiz bu sistemi, DMCA (Digital Millennium Copyright Act) isimli koruma programı destekliyor. Birleşmiş Milletler yasalarıyla oluşturulan koruma programı, yapay zekanın tespit ettiği telif hakkı ihlal edilen içeriklere ulaşarak hukuku devreye sokar.
Shazam isimli uygulamada yapay zeka teknolojilerinden yararlanıyor. Shazam kullanıcıları, ses parmak izi teknolojisi kullanarak şarkıları kolayca tanıyabiliyor.
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka için Açık Mektup! Yazarlar Harekete Geçti!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...