Merhaba! Ben Sena.
Burada sizlerle buluşuyor olmak benim için çok heyecan verici ve mutluluk sebebi. Küçüklüğümden beri okumayı çok severim. Bu okuma sevdasıyla bugüne kadar okuduğum beş yüzü aşkın kitap, yüzlerce dergi ve makalenin hayatıma çok fazla olumlu katkısı oldu. Okumayı sevmem akademik eğitimime de devam etmemi sağladı ve şu an uluslararası ticaret alanında doktora eğitimime devam ediyorum.
Tabi bütün bunlarla beraber neden buradayım sorusuna asıl yanıt, 2015 yılından beri birebir çalışma fırsatı bulduğum binlerce girişimciden sonra paylaşılmayı bekleyen birikimin taşmaya başladığını hissetmiş olmam. Bir kişiye bile dokunsam benim için yeterli diyerek içimden geçenleri bir platformda yazmaya başladım. Bu vesileyle Startup Teknoloji’nin kurucusu İsa Bey (İsa Uysal) beni burada yazmaya davet etti. Ben de büyük bir memnuniyetle kabul ettim.
Okuduklarımdan, tecrübe ettiklerimden ve edindiklerimi hem ilgi çekici hem de faydalı olacak şekilde paylaşmaya çalışacağım. Umuyorum burada yapacağım paylaşımlar sizlere dokunur ve faydalı olur. Her yazımın sonunda sizlerle konuyla ilgili okuma önerilerimi de paylaşmayı planlıyorum. İlginizi çeken yazıları ve okuma önerilerimi sosyal medya platformlarınızda paylaşarak daha çok kişiye ulaşmamı sağlarsanız ve yazılara ilişkin yorumlarınızı bana iletirseniz çok mutlu olurum. Size keyifli okumalar diliyorum. İlerleyen yazılarda görüşmek dileğiyle…
Alameti Farika Ne Demek?
Alameti farika kavramını hiç duymuş muydunuz?
Bu tanımı bir doktora dersimde ilk duyduğum andan itibaren benim ilk aklıma gelen ise girişimcilik ekosisteminde kullandığımız Eşsiz Değer Önerisi (Unique Value Propositon-UVP) tanımı oldu. Yalın girişim (Lean Startup) olarak adlandırılan, Eric Ries ve Steve Blank’in öncüleri olduğu bu metodoloji girişimcilere ürün ya da hizmetlerini mümkün olan en kısa sürede en basit halini üretip (MVP-minimum viable product) ürün ya da hizmetlerinin nihai halini müşteriler ile beraber geliştirmelerini tavsiye eder. Zira, günün sonunda müşterin satın almak istemeyeceği bir ürün ya da hizmet üretmenin amacı yoktur.
Yalın kanvas model ise Alex Osterwalder'ın İş Modeli Kanvasından, Yalın Girişim metodolojisi doğrultusunda Ash Maurya tarafından uyarlanmış olan 1 sayfalık bir iş planıdır. Bu kanvas, fikrinizin hakkında geri bildirim almak için hızlı bir görünüşünü yaratmanıza yardım eder. UVP’de bu kanvastaki yapı taşlarından biridir. Girişimciye iş modelini geliştirirken farklılaştığı değer önerisinin-benim deyişimle alameti farikasının ne olduğunu sorar.
Yeni Çağda Neden Farklı Olmalıyız?
Bence, eşsiz değer önerisi, yalın kanvasın bir yapıtaşı olmanın dışında hayatın her alanına uygulanabilecek bir kavram. COVID-19 pandemisi sonrasında yaşanan süreç, dijitalleşmenin ve küresel rekabetin hızla arttığı, dünya düzeninin değiştiği ve her geçen gün yeni kavramları da karşımıza çıkardığı bir gerçeği ortaya koydu. Farklılaşmadan bunca global rakip arasında öne çıkmak ise artık neredeyse imkansız.
Bugün biz artık farklılaşmayı yalnızca şirketler boyutuyla değil, insan, şehir ve ülke boyutuyla da düşünmeliyiz. Kendimizi nasıl farklılaştırabiliriz? İş yerimizde nasıl ayrışabiliriz? Yaşadığımız şehir nasıl dünyaca bilinir haline gelebilir? Ülkemizin farklılaşmasının ne gibi katkıları olabilir? Bunlar gibi daha birçok soruyu hayatımızın her alanına entegre edebiliriz. Tabi burada önemli olan bir nokta var; sadece farklıyım demekle olmaz, farklıyım dediğinizde bunun altını da doldurmanız lazım!
Yani şunları düşünün:
Farklıyım dediğinizde işte bu sorulara ve benzerlerine net bir şekilde cevap verebiliyor olabilmeniz gerekiyor. Bir girişimcinin iş fikrini anlatırken eşsiz olduğu özelliklerini, sunduğu değer önerilerini vurgulaması ve dikkat çekmesi gerektiği muhakkaktır. Pazarlamanın rekabet alanında uzman isimlerden olan Jack Trout; “Farklılaş ya da öl!” (bu isimde bir kitabı da mevcut) der. Bunu 2002’li yılların henüz başında söylemiştir. Aradan geçen yılların iletişimi ne kadar kolaylaştırdığını ve rekabeti ne kadar arttırdığını göz önüne alırsak, farklılaşmaya ne kadar fazla önem verilmesi gerektiğini anlayabiliriz.
Eskiden mor inek olmak belki de dışlanmak demekti, anlaşılamamak demekti, ama artık mor inek olmak bir zorunluluk.
Sizin alameti farikanız ne? Okulunuzda/iş yerinizde/sektörünüzde mor inek misiniz?
İlginizi çekebilir: İnovasyon Nedir? Örnekleri Nelerdir?
Yazı ile İlgili Okuma Önerisi
Seth Godin, meşhur “Mor İnek” kitabında farklılaşma konusunda çok güzel tavsiyeler veriyor. Sadece her girişimcinin değil, her bireyin farklılaşma noktasında mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Daha fazla bilgi edinmek için Mor İnek Tekniği Nedir? Ne Anlatıyor? içeriğimizi okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...