Uygulama geliştirenlerin kod yazmak zorunda kalmadan ölçeklenebilir şekilde web servisleri geliştirmelerine yardımcı olan Algotic yerli bir low-code backend uygulama geliştirme girişimidir. Algotic Ümit Çakmak ve Deniz Çolak tarafından kurulmuştu. Girişim şimdi ScaleX Ventures liderliğinde düzenlenen finansman turunda 1.05 milyon dolar yatırım aldı. Düzenlenen finans turuna, 500 Istanbul ve Deliveroo’dan Rahma Javed, Mohamad Waqas Javed ve yerli girişim Resmo kurucu ortağı Serhat Can katıldı.
Algotic platformunda bir bulut altyapısı bulunmaktadır. Bu bulut altyapısında backend uygulamaları geliştirilir ve bu uygulamaların takip edildiği grafiksel bir arayüz bulunur. Bu bulut altyapısında bu uygulamalar yüklenerek çalıştırılır. Bu grafiksel arayüzün kullanılma amacı uygulamaların tasarlanması ve yönetilmesidir. Grafiksel arayüzün kullanım amacı buyken bulut altyapısı ise geliştirilen uygulamaların toplanması ve çalıştırılması için kullanılır.
Algotic yapısı itibari ile kod yazmayı opsiyonel hale getirir. Bu sayede de herkesin çok kısa bir süre içerisinde backend servisi oluşturup çalışabilmesine olanak sağlar. Algotic platformu sayesinde backend uygulamalarının verileri bir veritabanında yönetilebilir. Bu veriler önbelleğe alınabilir ve senkron ve asenkron aracılığı ile karmaşık iş mantığı çalıştırılabilir. Bunlar ile birlikte kullanıcı doğrulaması ve yetkilendirmesi yapılabilir ve kullanıcı oturumları yönetilebilir.
İlginizi çekebilir: Neurons, VisualEyes ve Loceye Firmalarını Satın Aldı
Algotic Nasıl Kuruldu?
Algotic platformunun kurucusu Ümit Çakmak teknoloji ve yönetim danışmanlığı alanında uzun ve önemli bir tecrübeye sahiptir. Ümit Çakmak geçmişinde Accenture (İstanbul) ve McKinsey & Company (Chicago ve İstanbul)’de çalışmış ve buralarda genellikle dijital ve IT projelerinde görev almıştır. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan Ümit Çakmak, daha sonra aynı bölümde yüksek lisansını tamamlamış ve yüksek lisans tezini ürün planlama algoritmaları tasarımına yardımcı olan grafiksel bir araç geliştirme üzerine yazmıştır. Ümit Çakmak, bu tezi ile birlikte Algotic platformunun fikirsel temelini atmıştır.
Ümit Çakmak farklı sektörlerde ve farklı coğrafyalarda birçok IT projesini başarıyla tamamlamıştır. Çakmak, tüm bu projelerde genel olarak pazara yeni uygulama ve yeni hizmet sürmenin zorluklarını görmüş ve bu konuda tecrübe edinmiştir. Ümit Çakmak yüksek lisans tezi esnasında yapmış olduğu çalışmalarının da katkısıyla uygulama geliştirme sürecini kolaylaştırma ve hızlandırma amacı gütmüştür. Bu amaçlar doğrultusunda Çakmak, grafiksel arayüz kullanarak uygulama geliştirme fikrini ortaya atmıştır. Ümit Çakmak 2020 senesinde McKinsey’de yürüttüğü Yardımcı Ortak’lık görevinden ayrılmış ve Algotic ile alakalı ilk çalışmalarına başlamıştır. Yaklaşık 12 ay kadar bir süre içerisinde Algotic platformunun prototipini tamamlamış ve platformun açık beta sürümünü yayınlamıştır.
Daha sonra Ümit Çakmak’ın Algotic platformunun ilk kullanıcılarından ve Huawei’de çözüm mimarı olarak çalışan Deniz ile yolları kesişmiştir. Çakmak, Deniz’i kurucu ortak olarak ve topluluk çalışmalarına yardımcı olması için platforma katılmaya ikna etmiştir.
İlginizi Çekebilir: Yemek Deneyimine Odaklanan Pleez, 1,5 Milyon Euro Yatırım Aldı
Algotic ve Hedefleri!
Algotic platformunun öncelikli hedefi uygulama geliştiriciler ve IT organizasyonlarıdır. Tüm bunlar ile birlikte Algotic güçlü denebilecek no-code ve low-code özelliklerine sahiptir. Bunlar sayesinde backend uygulaması üzerinde çalışmak isteyen herkes Algotic platformunu kullanabilir.
Altogic ve Rakiplerinden Farkı
Algotic girişimi tarafından birinci olarak backend-as-a-service pazarı hedeflenmektedir. Google’ın Firebase’i, Amazon’un Amplify’ı ve Supabase, Appwrite, Nhost gibi pazara yeni çıkmakta olan açık kaynak alternatifler bu piyasada yer alan ve Algotic girişimine rakip olabilecek ana rakiplerdir.
Algotic kurucuları uygulamalarının iş mantığının kodlama yapmayı ve uygulama ortamına yüklemeyi gerektiren yerleşik ve açık kaynak alternatiflerin aksine, Algotic platformunun kodlamanın isteğe bağlı olmasını sağlayan ve grafiksel olarak uygulama geliştirmeyi mümkün kılarak bunu bir üst seviyeye çıkaran farklı bir yaklaşımı olduğunu söylediler. Geliştiriciler yerleşik veya pazaryeri aksiyonlarını kullanabilir, hatta kendi özel aksiyonlarını oluşturabilir ve basit sürükle & bırak operasyonlarıyla aksiyonları birbirine bağlayarak kendi bulut fonksiyonlarını tanımlayabilirler. Bu yaklaşım iş mantığı geliştirmede no-code’un hızıyla kompleks sorunları çözmede kodlamanın esnekliğini birleştirerek iki dünyanın da en iyi taraflarını kullanabilmeye olanak sağlar.
İlginizi çekebilir: LOVO, Web 3.0 için 6.5 Milyon Dolar Topladı
Algotic ve Yatırımlar
Algotic son finansman turunda 1.05 milyon dolar yatırım aldı. Bu tur ScaleX Ventures liderliğinde düzenlendi. Tura 500 İstanbul ve bazı melek yatırımcılar katıldı. Algotic tarafından düzenlenen finansman turuna Rahma Javed, Mohamad Waqas Javed ve Serhat Can gibi melek yatırımcılar da katıldı. Algotic almış olduğu bu yatırım ile birlikte platform için yeni modüller üretme, işe alım ve bulut altyapısını Avrupa’daki ve Asya’daki yeni yerleşimlere genişletme amaçları için değerlendirecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...