ABD ve Çin uzun yıllar boyunca uzay sektörünü domine etmişken, Avrupa küçük uydularıyla kendine özgü bir alan kazanıyor. Bu alandaki en umut verici girişimlerden biri Almanya'nın Rocket Factory Augsburg (RFA) adlı şirketi. Şirket, Amerikan yatırım firması KKR'dan 30 milyon euro yatırım aldı. Bu nakit akışı, RFA'nın bu yıl sonunda gerçekleştireceği kalkış testini kolaylaştıracak ve İskoçya'daki SaxaVord Uzay Limanı'ndaki fırlatma rampasını tamamlamasına yardımcı olacak.
SaxaVord Uzay Limanı, İngiltere'nin en kuzeydeki noktası olan Shetland Adaları'ndaki Lamba Ness yarımadasına kurulması planlanan bir uzay limanıdır. Ocak 2023'te Rocket Factory Augsburg, şirkete uzay limanının en kuzeydeki fırlatma rampasına özel erişim hakkı veren çok yıllı bir fırlatma anlaşması imzaladı.
İlginizi Çekebilir: NASA, Derin Uzay Lazer İletişimini Test Edecek
RFA, Dev İsimlerle Anlaşma İmzaladı
Şirket aynı zamanda Fransız Uzay Ajansı ile Guiana Uzay Merkezi'nde (GSC) özel bir fırlatma rampası inşa etmek için anlaşma imzaladı ve 2025'te fırlatmaların başlaması planlanıyor. RFA'nın CEO'su Stefan Tweraser, "Amacımız, gezegenimizi izlemek, bağlamak ve korumak için uzayda maliyet-etkin erişim ve veri üreten iş modelleri sunmaktır" dedi.
Tweraser, RFA'yı 2018 yılında Alman havacılık firması OHB SE'nin bir spin-offu olarak Jörn Spurmann, Stefan Brieschenk, Hans Steiniger ve Marco Fuchs ile birlikte kurdu.
RFA, 1.300 kilograma kadar yük kapasitesine sahip üç aşamalı bir fırlatıcı olan RFA One'ı geliştiriyor. Roket, 30 metre yüksekliğinde ve 2 metre çapında olacak; Rocket Lab'ın Electron'undan biraz daha büyük ancak SpaceX Falcon 9'un yaklaşık yarısı kadar küçük olacak.
Şirket, temel maliyeti kilogram başına 3.000 ila 4.000 dolar olan yükler sunarak rekabeti alt etmeyi planlıyor. 2030 yılına kadar, tam uydu yörüngeleri için yaklaşık 50 kez fırlatma gerçekleştirmeyi umuyor.
Şirket, Avrupa'nın ilk küçük fırlatma sağlayıcısı olma hedefi doğrultusunda ve şu ana kadar 40 milyon eurodan daha fazlasını harcamış durumda.
Bu alanda faaliyet gösteren diğer şirketler arasında İngiltere merkezli Skyrora'da yer alıyor. Şirket, bu yıl sonunda SaxaVord'dan ilk roketini fırlatmayı hedefleyen bir diğer girişim. İspanyol PLD Space, Güney İspanya'daki bir tesisten Avrupa'nın ilk tekrar kullanılabilir roketini fırlatmayı amaçlayan bir girişim bulunmaktadır. Finansman açısından en umut verici küçük fırlatma girişimi ise Isar Aerospace olarak göze çarpıyor; şu ana kadar 300 milyon eurodan fazla yatırım topladı.
Ancak, Isar, Skyrora, PLD Space, RFA veya diğer onlarca Avrupa küçük fırlatma şirketlerinin henüz gerçek bir yörünge fırlatma denemesi yapmadıkları için kimin gerçek ilerleme kaydettiğini ve kimin yapmadığını belirlemek zor olabilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...