Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzayda 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirdi. Bu deneylerden biri de Ege Üniversitesi’nden bir grup biyolog tarafından yürütülen “Extremophyte” adlı proje oldu. Bu projede, Tuz Gölü’nde yaşayan ve yüksek tuzluluğa dayanıklı olan Schrenkiella parvula bitkisinin, mikro yer çekimi koşullarında nasıl tepki verdiği araştırıldı.
Deney boyunca, bitkinin gelişimini takip etmek için her gün fotoğraflar çekildi ve proje ekibine gönderildi. Bu bitkinin, Mars gibi zorlu ortamlarda tarım yapılmasına olanak sağlayabilecek özelliklere sahip olduğu düşünülüyor. Deneyin sonuçları, bitkilerin dünyaya dönmesinin ardından detaylı bir şekilde incelenecek.
Alper Gezeravcı'nın Yaptığı Deney Mars'taki Yaşama Uyumlu Olabilir
Doç. Dr. Barış Uzilday, şu bilgileri verdi: "Deneyin ikinci ve üçüncü günde bitkilerin çimlendiklerini gözlemledik. Bu, bizim için çok önemliydi. Beklediğimiz büyüme seviyesine ulaştıklarını ancak bitkilerin yaprak ve gövde şekillerinin mikro yer çekimi ile farklılık gösterdiğini gördük.
Schrenkiella parvula bitkisi Tuz Gölü etrafında yüksek tuza, ağır metallere, düşük ve yüksek sıcaklığa toleranslı, zorlu şartlara adapte olabilen bir bitki. Mars gibi, insanların ileride gitmeyi ve tarım yapmayı amaçladığı yerlerde orayı ıslah edebilmeyi sağlayacak öncü özelliklere sahip."
Deney sürecinin devam ettiğini aktaran Doç. Dr. Uzilday, şunları kaydetti: "Bitkiler, deney sonunda astronotumuz Alper Gezeravcı tarafından hasat edildi. Bir solüsyon ile metabolik süreç tamamen durduruldu. Daha sonra Uluslararası Uzay İstasyonunda -80 santigrat derecede derin dondurucuya aktarıldı.
Aynı sıcaklıkta kapsül içinde dünyaya getirildi. Oradan da ülkemize gelecek. Bunu takiben biz burada hem bitkilerin büyüme performansı hem de yeni nesil RNA dizilime yöntemi ile hangi genler aktifleşmiş, mikro yer çekimi altında bitki tuza nasıl yanıt vermiş bunları araştırmaya çalışacağız."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...