Eski bir üst düzey Amazon yöneticisi olan John Rossman tarafından kaleme alınan “Amazon Yolu” isimli kitabı sizlerle buluşturmak istedik.
2014 yılında okuyucuyla buluştuğundan beri 100.000 kopyadan fazla sattı ve 6 dile çevrildi. Türkçeye “Amazon: Oyunun kuralları yeniden yazıldı” şeklinde çevrilen kitap, halen bir startup mantığıyla yönetilmeye devam eden Amazon’un başarısının altında yatan liderlik ilkelerini paylaşıyor. Gelin bu 14 maddeyi birlikte inceleyelim.
1- Müşteri Takıntısı
Jeff Bezos müşteriyi herşeyin önünde tutuyor. Bu doğrultuda şirket müşteri hizmetleriyle ilgili aşağıdaki iki gerçeği içselleştirmiş durumda.
2- İşini Sahiplen
Liderler işlerine sahip çıkıp uzun dönemli düşünürler. Öyle ki uzun dönemde elde edilecek değerleri, kısa dönemli sonuçlar için kurban etmezler. Sadece kendi takımları için hareket etmek yerine tüm şirket adına en doğru kararı almak isterler. Hiçbir zaman “bu benim işim değil” demezler.
3- İcat et ve Basitleştir
Amazon’un büyüme hızı hala toplam internet satış büyümesinden daha yüksek olmaya devam ediyor. Uzun yıllardan beri yakalanan bu başarının sırrı icat et ve basitleştir diye özetlenebilir. Bugün internet devi sadece çevrimiçi bir mağaza olmanın dışında dünyanın en büyük tedarik zinciri ve bilişim ağı haline geldi. Kendi için geliştirdiği bu icatları ayrıca yeni iş kolları haline getirip gelirlerini arttırmaya devam etti.
4- Çok Haklı Ol
Bu ilke liderliği ön plana çıkarıyor. Amazon’da her liderin güçlü yargıları ve içgüdüleri olmak zorunda. Bu sayede hata yapma özgürlüğüne sahipler. Zaten yenilikçi şirket kültürü için bu hoşgörü olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Diğer yandan yapılan bu hatalardan hızlıca ders alınması hedefleniyor. Çünkü Jeff Bezos aynı hatanın defalarca tekrarlanmasına kesinlikle göz yummuyor.
5- Öğren ve Merak Et
Amazon, çalışanlarının birçok alanda uzman olmasını istiyor. Bu nedenle öğrenme yolculuğu hiç bitmiyor.
6- En İyisini İşe Al ve Geliştir
Bezos şirkete yeni katılacak yeteneklere çok önem veriyor. Burada çizdiği doğrultu çok net: her yeni işe alım ve terfi, performans artışını tetiklemeli. Bu nedenle yöneticiler sadece en iyi olanı işe almanın yanında yerlerine yeni liderler de yetiştirmek zorundalar.
7- En Yüksek Standartları Yakalamak için Israrcı Ol
Çalışanların genlerine işleyen bir özellik söz konusu: Asla mevcutla yetinme ve en iyisini hedefle. Bu doğrultuda sürekli gelişim ve mükemmellik arayışı şirketi halen dinamik bir halde tutuyor.
8- Büyük Düşün
Jeff Bezos bu ilkeyi şöyle özetliyor: Önünüzdeki büyük zamanı düşünün ve sonunda sizi tatmin edeceğinden emin olarak planlayın. Bu nedenle Amazon, her zaman uzun dönemli başarıyı kısa vadeli geçici ve baştan çıkarıcı sonuçlara tercih ediyor.
9- Eyleme Yönel
İş hayatında hız çok önemlidir. Birçok düşünce ve eylem hatalıysa geri alınabilir veya tersine çevrilebilir. Yeter ki hesap ederek risk almayı başarabilelim.
10- Tutumluluk
Tutumluluk ilkesi herhalde en güzel böyle ifade edilebilir: Daha azıyla daha fazla başar. Amazon her zaman harcamalar konusunda disiplinli oldu. Bu sayede boşa çıkan her bir değeri işini büyütmek için kullanmaya devam ediyor.
11- Güven Kazan
Amazon’da liderler dikkatlice dinlerler, içtenlikle konuşurlar ve saygılı davranırlar. Bu sayede şirket içinde güven ortamı sağlanır. Takımlar arasında rekabet o kadar yüksek seviyedir ki başka bir şirkette olsa hiç bir ekip başarı sırlarını paylaşmak istemez. Fakat bu Amazon’da tam tersine gelişir. Ekipler ve çalışanlar arasındaki güven sayesinde birbirlerinden öğrenmek için çekinmezler.
12- Detaylara Dal
Burada her şey ölçülebilir. Veri her zaman önceliklidir ve gerçek zamanlı olmalıdır. Bu sayede müşteri memnuniyeti için gereken tüm detaylara hakim olunabiliyor.
13- Omurgalı Ol; İtiraz Et ve Söz Ver
Jeff Bezos her çalışanın düşüncelerini cesurca ifade etmelerini destekliyor. Bu doğrultuda karar verme aşamasında her türlü düşünce sorgulanabilir ve karşı fikirler öne sürülebilir. Bir kez karar alınınca da herkesin bu yönde ilerlemesi için güç birliği yapması beklenir.
14- Sonuç Elde Et
Günün sonunda sonuç almak Amazon için çok önemli. Tüm bu ilkelerin nihai amacı doğru sonuçları elde edip sürekli başarıyı yakalamak.
Sizler bu ilkeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Kaç tanesini kendi iş hayatınızda uyguluyorsunuz?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...