"Dünyanın en etkili ekonomik ve kültürel güçlerinden biri" olarak nitelendirilen Amazon, hiç şüphesiz e-ticaret dünyasının öncüsüdür diyebiliriz. Tüm dünyada milyonlarca ziyaretçiye sahip olan Amazon, e-ticaret sektörüne girmek isteyenlerin çok yakından takip ettiği bir platform. Amazon'da satış yapmak, diğer e-ticaret sitelerine oranla çok daha kazançlı bir yöntem. Durum böyle olunca, e-ticarete atılmak isteyen pek çok kişi, Amazon'da satış yapabilmenin yollarını arıyor. Biz de bu yazımızda, Amazon'da satış yapmak isteyenlerin en çok araştırdıkları konuları ele alarak merak edilen detayları sizlerle paylaştık.
İlginizi Çekebilir: Migros Paket Taxi’nin Yüzde 50 Hissesini Satın Aldı!
Şirket Kurmak Zorunlu Mu?
Amazon'da satış yapmak için bir şirketin gerekli olup olmadığı ilk merak edilenler arasında yer alıyor. Bu noktada, Amazon'da satış yapabilmek için bir şirketinizin olmasının gerekli olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Türkiye'de yaşayan kişilerin Amazon'da satış yapması için şirket sahibi olması ve vergi numarası göstermesinin zorunlu olduğu bildiriliyor. Geçerli bir mersis numarası, Türkiye vergi numarası, e-posta hesabı, banka hesabı ve kredi kartı kullanan herhangi bir şirket Amazon’da satış yapabiliyor. Fakat şahıs şirketi kurarak da satıcı olarak başvuruda bulunup satış yapılabiliyor. Bu kısımda Amazon kişilere bir kolaylık sağlıyor. Çünkü şahıs şirketi kurmak çok daha kolay ve daha az maliyetli bir iş olarak kabul ediliyor. Şahıs şirketi sahiplerinin de T.C. kimlik numaralarının yanı sıra vergi levhalarında yazan şirket vergi numaralarını bildirmeleri gerekiyor.
Amazon'da Satış Nasıl Yapılır?
Amazon üzerinden satış yapabilmek için öncelikle "Seller Central" üzerinden bir satıcı hesabı açılması gerekiyor. Satıcı hesabı açmak için ise bazı gerekli bilgiler isteniyor. Bu bilgiler şöyle sıralanıyor:
İstenilen tüm bilgiler girildikten sonraki adımda satacağınız ürünlerin envanter girişini yapmanız gerekiyor. Bu noktada bilmeniz gereken en önemli detay ise Amazon üzerinden ikinci el ürün satışı yapmanın yasak olduğudur. Tüm bu adımları uyguladıktan sonra artık site üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz.
Ücretlendirme
Amazon üzerinden iki çeşit ücretlendirme bulunuyor. Bunlardan biri "Aylık Abonelik Bedeli", diğeri ise "Satış Komisyonu".
Aylık Abonelik Bedeli: Satış planı, aylık abonelik bedeli 99 TL + KDV’dir. Amazon üzerinden profesyonel satış yapan şirketler aylık 99 TL ve bu değer üzerinden hesaplanan KDV ücreti öderler.
Satış Komisyonu: Satıcılar, sattıkları her ürün için, kategoriye göre değişen oranlarda bir satış komisyonu öder. Satış komisyonu, toplam satış fiyatı üzerinden hesaplanan bir yüzdedir. Toplam satış fiyatı, müşteri tarafından ödenen toplam tutardır.
Satış işlemlerinin ödemesi ise 14 günlük dönemler halinde alınıyor. Para, transfer gerçekleştikten sonra 5 iş günü içinde satıcının hesabına geçiyor. Ödemenin gerçekleşmesi için satıcı bakiye hesabındaki bakiyenin sıfırın altında olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte satıcı hesabındaki banka bilgilerinin de doldurulmuş olması gerekiyor.
Öte yandan Amazon'da standart kargo ücretsizdir. Satıcılar, kargo bedeli ödemeden müşterilerinin siparişlerini iletiyor. Ayrıca satıcılar, siparişlerini müşterilerine kendi anlaşmalı oldukları kargo şirketleriyle gönderiyor. Amazon, satıcıların kargo şirketlerindeki tercihlerine karışmıyor.
Tüm bunların dışında, Amazon'un çevrimiçi arayüzü olarak adlandırılan Sellar Central ile her türlü işlem kolayca gerçekleştirebiliyor. Satılan ürünlerle ilgili bilgiler eklemek, sipariş ve ödemeleri yönetmek gibi birçok işlem Sellar Central üzerinden halledilebiliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...