Mayıs ayında neredeyse 30.000 Amazon çalışanı, ofise geri dönme zorunluluğuna karşı bir dilekçeye imza attı.
Amazon CEO Andy Jassy, bir iç toplantıda çalışanlara, en az üç gün ofise gelmeye hazır olmayanların Amazon'da çalışmanın muhtemelen işe yaramayacağını söyledi. Amazon, bu resmi politikayı benimsemesine rağmen bazı çalışanlarının haftada üç gün gelmediğinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti. Jassy, "Artık fikir ayrılığına karşı gelmek ve kurallara bağlı kalmanın zamanı geldi. Eğer fikir ayrılığına devam ettirip, kurallara bağlı kalamıyorsanız, Amazon'da sizin için artık yer olmayabilir. Çünkü artık kurallar gereği en az üç gün ofise geri dönüyoruz." dedi.
Jassy'nin "fikir ayrılığına karşı" yorumu, evden çalışma politikasına karşı daha sert bir tutuma karşı önemli iç karşıtlığa gönderme yapar gibi görünüyor. Mayıs ayında neredeyse 30.000 Amazon çalışanı, ofise dönme zorunluluğuna karşı iç bir dilekçeye imza atmıştı. Bu dilekçede, "Amazon'ın üstten aşağıya tek beden ofise dönme zorunluluğu, bizim bir parçası olmak istediğimiz çeşitlilik ve erişilebilirlik dolu geleceği zayıflatıyor." deniliyordu.
Bu yorumlar, Google ve Mark Zuckerberg'ün Meta şirketi gibi büyük teknoloji firmalarının da çalışanlarına çoğu iş gününü ofise geri dönmeleri için zorunlu kıldığı bir dönemde geldi. Amazon, kurumsal çalışanlarına Mayıs ayından itibaren haftada üç gün ofise dönme talimatı vermişti ve bu, önceki politikaları geçersiz kıldı.
İlginizi Çekebilir: X, 2024 Seçimleri Öncesinde Güvenlik ve Seçim Ekipleri İçin İşe Alım Yapacak ve Tekrar Siyasi Reklamlara İzin Verecek
Diğer Teknoloji Firmaları da Ofisten Çalışma Politikalarını Değiştiriyor
Diğer teknoloji firmaları da evden çalışmayı sıkılaştırıyor gibi görünüyor. Örneğin, Zoom gibi video konferans şirketi, ofise gelmeyi yaşadıkları ofise 50 mil içinde olan çalışanlar için haftada iki kez zorunlu hale getirdi. Google ise çoğu çalışanından en az üç gün ofise gelmelerini istiyor.
Büyük teknoloji firmalarının uzaktan çalışmaya dönüş politikalarındaki bu adım, Pandemi sırasında artış göstererek, evden çıkmadan çalışmak daha güvenilir hale gelmiştir. Pandemi bittikten sonra teknoloji firmalarının evden çalışma sisteminin aşırı genişlemesiyle birlikte, büyük çaplı işten çıkarma uygulamaları başlamıştır. Layoffs.fyi adlı bir işten çıkarma izleme web sitesine göre, bu yıl dünya genelindeki teknoloji firmalarında 230.000'den fazla çalışan işten çıkarıldı, bir önceki yıl ise 165.000 çalışan işten çıkarıldı.
Teknoloji Firmalarının Çalışanlarının İşine Son Verme Uygulamalarında Artış Söz Konusu
Amazon, Mart ayında 9.000 ek çalışanın işine son vereceğini açıklamıştı ve bu, Ocak ayında duyurulan 18.000 iş kesintisi üzerine geldi. Amazon dünya genelinde 1.5 milyon kişiyi istihdam ediyor.
Amazon çalışanları ayrıca, iklim hedeflerine yavaş ilerleme ve ofise geri dönme zorunluluğu konusundaki şirketin yavaş ilerlemesine karşı protesto amaçlı dünya genelinde bir grevde de yer almıştı. Bu ay içinde, bazı Amazon çalışanlarının, şirketin ofislerinde yeterli zaman geçirmediği için izlendiği ve cezalandırıldığına dair raporlar ortaya çıktı. Çalışanlara gönderilen e-postalarda, personelin "şu anda haftada en az üç gün ofiste meslektaşlarına katılma beklentisini karşılamadığı" belirtiliyordu. Amazon olaylarla ilgili açıklama yapmayı reddetti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...