Yakın zamanda yapılan bir keşifte bilim insanları, Antarktika'daki en yüksek aktif yanardağın, volkanik gazlarla birlikte altın parçacıkları da yaydığını buldu. Halen volkanik olarak aktif olan Erebus Dağı'nın emisyonlarla altın püskürttüğü tespit edildi. Aslında bu keşif ilk olarak 1991 yılında Amerikalı jeologlar tarafından yapılmıştı.
Yeni bulgu için belirtelim. 1991'de yanardağdan altın emisyonunun tespit edilmesiyle tutarlı olmaya devam ediyor. Hem o zaman hem de şimdi, araştırmacılar yanardağın yaydığı volkanik gazlarda ve çevredeki karda altın parçacıkları tespit etti.
İlginizi Çekebilir: Jeotermal Enerji Devrimi: Yanardağın Kalbi için Harekete Geçildi!
Günlük Altın Üretiminin Kabaca 2,8 Ons (80 Gram) Olduğunu Gösteriyor
Bilim adamlarının değerlendirmeleri, günlük altın üretiminin kabaca 2,8 ons (80 gram) olduğunu gösteriyor. Bu da 1991'de gözlemlenenlerle tutarlı görünüyor.
Socorro'daki New Mexico Madencilik ve Teknoloji Enstitüsü'nden Philip Kyle, altın yataklarının volkanik kayalardan kaynaklanabileceğini açıkladı.
Zirve yüksekliği 3.794 metre (12.448 feet) olan dağdan gelen lav sıcak gaz yaydığında, bu altın parçacıklarının bir kısmını havaya taşıyor.
Görünüşe göre Erebus Dağı, volkanik gazlarda '0,1 ila 20 mikrometre' ve çevredeki karda '60 mikrometre' arasında ölçülen altın beneklerini tükürüyor.
Bu yanardağ için belirtelim. Antarktika'nın 138 aktif yanardağı arasında yer alıyor. Geo News'in haberine göre Deception Adası'na katılan yanardağ, bölgedeki iki aktif yanardağdan biri ve günlük 6 bin dolar değerinde altın tozu püskürtüyor.
Antarktika'daki Ross Adası'nda bulunan yanardağın altın yatakları volkanik bir kayadan kaynaklanıyor gibi görünüyor. Uzmanlar, volkanik aktivite sırasında çıkan sıcak gazın havaya altın parçacıkları taşıdığını tespit etti.
Ek olarak, Erebus Dağı, 1979'da Air New Zealand Flight 901'in kendi tarafına çarparak tüm yolcu ve mürettebatın kaybıyla sonuçlanan trajik olay nedeniyle de önem taşıyor.
Altın, Erebus'un en güneyindeki lav püskürme kaynağından 621 mil uzakta tespit edildi
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Dünya Gözlemevi, değerli metal tozunun Erebus'un en güneyindeki lav püskürmesinden 621 mil uzakta tespit edildiğini bildirdi. Bu, diğer püskürtme olaylarının bir parçası olarak 12.448 fit yüksekliğindedir (3.794,02 metre).
NASA, "Düzenli olarak gaz ve buhar dumanları yayar ve ara sıra da kaya (bomba) fırlatır" diye belirtti.
New York'taki Columbia Üniversitesi'ndeki Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi'nden Conor Bacon, bu yanardağın 1972'den bu yana sürekli olarak patladığını söylüyor.
Bacon, Erebus'un zirve kraterlerinden birinde bir "lav gölü" içerdiğinin de anlaşıldığını söyledi.
"Bunlar aslında oldukça nadirdir. Çünkü yüzeyin asla donmamasını sağlamak için bazı çok özel koşulların karşılanması gerekir."
Antarktika'daki volkanik formatlar hakkında bilgi eksikliği nedeniyle, diğer yüzden fazla buzlu volkanı harekete geçirebilecek olası olayları anlamak zordur.
Geo News'e göre Bacon, Erebus ve Deception Island'ın sınırlı sayıda "kalıcı izleme aracına" sahip olduğunu ve bunların "öncelikle volkanik huzursuzlukla ilişkili sismik aktiviteyi tespit etmek için sismometrelerden oluştuğunu" ifade etti.
"Zaman zaman, araştırmacılar belirli çalışmaları yürütmek için daha kapsamlı araç ağları kullanacak. Ancak bu, dünyanın başka yerlerindeki çok daha erişilebilir yanardağlarla karşılaştırıldığında doğal olarak çok sayıda lojistik zorluğu da beraberinde getiriyor."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...