Apple, iPhone ve diğer donanım ürünleri için bir abonelik hizmeti üzerinde çalışıyor; bu konuyla ilgili bilgisi olan kişilere göre, cihaz sahipliğini aylık bir uygulama ücreti ödemeye benzer hale getirebilecek bir hamle. Gelin bu yazımızda sizlerle beraber California merkezli bu dev teknoloji şirketinin neler yapacağı hakkında konuşalım.
Bu hizmeti kısaca tanımlayacak olursak, Apple'ın otomatik olarak yinelenen satışlara yönelik en büyük gücü olacak ve kullanıcıların yalnızca dijital hizmetler yerine ilk kez donanıma abone olmalarına olanak tanıyacak. Ancak bu projenin açıklanmaması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen kişiler, projenin hala geliştirme aşamasında olduğunu söyledi.
İlginizi Çekebilir: iPhone Kutusundan Ürün Çıkararak Büyük Kâr Elde Etti
Apple Abonelik Sistemi ile Ürün Satma Projesi Geliştirilme Aşamasında
Apple hisseleri, Bloomberg'in Perşembe günkü haberlerde bildirdiği ve yüzde 2.3'lük kazançla 174,07 dolardan kapanışının ardından sektörün zirvesine tırmandı. Hisse senedi yıl bazlı olarak hala yüzde 2 düşüşte olsa da, Apple şimdi sekiz gün boyunca art arda artış kaydetti. Kasım ayından bu yana en uzun artış olarak adını altın harflerle tarihe yazdırdı.
Bir otomatik kiralama programına benzer şekilde donanım aboneliklerini benimsemek, cihazları genellikle tam maliyetle, bazen taksitler veya taşıyıcı sübvansiyonları ile satan bir şirket için büyük bir strateji değişikliği olacaktır. Apple'ın daha fazla gelir elde etmesine yardımcı olabilir ve tüketicilerin yeni cihazlara binlerce dolar harcamasını kolaylaştırabilir.
Hali hazırda iPhone, Apple'ın en büyük satış kaynağı ve geçen yıl yaklaşık 192 milyar dolar gelir elde etti. Şirketin gelirinin yarısından fazlası olarak kayıtlara geçti.
İlginizi Çekebilir: Watch Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?
Apple İstediği Kar Dilimine Ulaştı
Geçen yıl Apple satışlarının yarısından fazlasını iPhone oluşturdu. California merkezli Cupertino'nun bir sözcüsü, şirketin bu konu hakkındaki planlarına ilişikin yorum yapmayı reddetti.
Buradaki proje, bir iPhone veya iPad satın alma işlemini, her ay iCloud saklama alanı veya Apple Music aboneliği için ödeme yapmakla eşit hale getirmektir. Apple, müşterilerin bugün uygulama satın almak ve hizmetlere abone olmak için kullandıkları Apple Kimliği ve App Store hesabıyla donanıma abone olmalarına izin vermeyi planlıyor.
Bu projenin taksitli programdan farkı, aylık ücretin 12 veya 24 aya bölünmüş cihazın fiyatı olmamasıdır. Bunun yerine, kullanıcının hangi cihazı seçtiğine bağlı olarak henüz belirlenmemiş bir aylık ücret olacaktır.
Şirket, yeni donanımlar çıktığında program kullanıcılarının cihazlarını yeni modeller ile değiştirmelerine izin vermeyi tartıştı. iPhone, iPad ve Apple Watch dahil olmak üzere başlıca cihazlarının yeni sürümlerini tarihsel olarak yılda bir kez yayınlıyor.
Şirket, birkaç aydır abonelik programı üzerinde çalışıyor ancak proje, "şimdi satın al, sonra öde" hizmetini daha hızlı başlatmak amacıyla yakın zamanda ikinci plana atıldı. Bununla birlikte, abonelik hizmetinin hala 2022'nin sonunda başlaması bekleniyor sızıntılara göre ancak 2023'e ertelenebilir veya sonunda iptal edilebilir.
Bloomberg geçen yıl şirketin tüm Apple Pay işlemleri için "şimdi al, sonra öde" hizmeti üzerinde çalıştığını bildirdi. Şirket, donanım abonelik programını Apple One paketlerine ve AppleCare teknik destek planlarına ekleme konusunda dahili olarak ön görüşmeler yaptı. Apple, kullanıcıların TV+, Arcade, Müzik, Fitness+ ve iCloud depolama dahil olmak üzere çeşitli hizmetlere daha düşük bir aylık ücret karşılığında abone olmalarını sağlamak için 2020'de paketleri başlattı.
İlginizi Çekebilir: AppleCar Projesini Bekleyenlere Kötü Bir Haber Var
Apple Şimdi Al Sonra Öde Projesini de Hizmete Sunacak
Abonelikler muhtemelen bir kullanıcının cihazlarındaki Apple hesabı aracılığıyla, App Store aracılığıyla ve şirketin web sitesinde yönetilecektir. Apple'ın çevrimiçi mağazasında ve fiziksel perakende satış noktalarında ödeme sırasında da bir seçenek olabilir. Apple hesapları genellikle bir kullanıcının kredi veya banka kartına bağlıdır.
iPhone üreticisi şirket, donanım aboneliklerini zorlayan ilk şirket olmayacaktı. Peloton Interactive kısa süre önce tüketicilerin ayda 60 ila 100 dolar arasında bisiklet ve fitness içeriği kiralamasına olanak tanıyan bir abonelik hizmetini test etmeye başladı. Google, kurumsal müşterileri hedefleyerek Chromebook dizüstü bilgisayarlarında da benzer bir yaklaşım denedi.
Ayrıca dev teknoloji şirketi, bir abonelik programı olmasa da, cihazların maliyetini bölmek için geçmişte birkaç taksit programı teklif etti.
2015 yılında şirket, kullanıcıların bir iPhone'un maliyetini 24 aya yaymalarına ve her 12 ayda bir yeni bir modele yükseltmelerine olanak tanıyan Citizens One Kişisel Krediler aracılığıyla finanse edilen iPhone Yükseltme Programını başlattı. Ayrıca Apple Card kullanıcılarının bir iPhone veya Apple Watch'un maliyetini 24 ay veya iPad veya Mac'in 12 ay boyunca taksitle ödemeye olanak tanır. Kablosuz operatörler de birkaç aylık taksit programları sunuyor.
Yeni yaklaşım, mevcut hizmetleri daha az çekici hale getirebilir. Bir Apple hesabına bağlı bir abonelik programının yönetimi, bir operatör programından ve hatta Apple Card taksit planlarından daha kolay olacaktır.
Wall Street'teki bazı şirketler daha önce Apple'ı bir abonelik modeline geçmesini tavsiye etti. Sanford C. Bernstein & Co. analisti Toni Sacconaghi, 2016 yılında Apple'ın 1 trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini söyleyerek donanım abonelikleri fikrini ortaya attı. Şirket, yaklaşımı benimsemeden bu dönüm noktasına ulaştı ve şu anda 2.84 trilyon dolar değerinde ancak Sacconaghi Perşembe günü raporu yeniden piyasaya sürdü.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...