Apple App Store'un bazı çok katı yönergelere sahip olduğu gerçeği inkar edilemez. İşte bu nedenle, platformların her zamanki gibi çok sayıda politikayı çiğnediğini görmek alışılmadık bir durum değil.
Bu nedenle, bu uygulamaların bir sonraki duyuruya kadar yasak veya askıya alındığını sık sık görüyoruz. Ancak şirketin hükümetin talebi üzerine birkaç uygulamayı nasıl yasaklama eğiliminde olduğunu görmek ilginç ve bu şüphesiz önde gelen yatırımcıların ve aktivistlerin kafasında pek çok endişe bırakıyor.
İşte bu nedenle Apple, konuyla ilgili daha fazla ayrıntı paylaştığını ve neden birkaç uygulamanın App Store'dan önceden herhangi bir uyarı verilmeden kaybolduğunu açıklıyor.
İlginizi Çekebilir: Google Yeni Reklamıyla Apple’a Baskı Kuruyor
İşte Detaylar
Financial Times tarafından Çarşamba günü yayınlanan yakın tarihli bir belgede bildirildiği üzere, teknoloji devi Ocak ayının başında birçok yatırımcıya neden birkaç uygulamayı App Store'dan kaldıracağına dair güvence verdi. Daha fazla şeffaflık için yol açma ihtiyacından bahsetti. Bu, Çin ve Rusya gibi ülkelerde App Store'dan önyüklenen birkaç uygulamanın haberiyle aynı doğrultuda geliyor.
Uygun bir gerekçe sunulmadan bu tür davranışların ortaya çıktığını görmek kesinlikle endişe verici. Örneğin, 2020'de Çin'deki App Store'dan yaklaşık 30.000 uygulama kaldırılıyordu. Bu, ülkenin yerel olarak kurulmuş düzenlemelerine daha iyi uyum sağlayabilmesi içindi.
Ve sonra 2021'de, iPhone için birkaç çalışma aracı uygulamasının Çin'de sebepsiz yere yasaklandığını gördük. Açıkçası, haberler şok edici ve endişe verici çünkü pek çok insan ne olduğunu bilmek istiyor. Ardından Rusya'da görülen App Store beğenilerinde de benzer bir trendin ortaya çıktığını gördük. Assad Asset Management gibi bazı önde gelen aktivist tabanlı firmaların teknoloji devini konuyla ilgili biraz şeffaflık sağlamaya çağırmasına yol açan da buydu.
Bir süredir, firmanın bazı uygulamaların kaldırılmasıyla ilgili olarak yabancı hükümetlerden talepler aldığı için eleştirildiğini gördük. WhatsApp ve Signal gibi bazı şifreli mesajlaşma platformlarının Çin App Store'da çalışmasına bile izin verilmediğini biliyor muydunuz? Aynı şey The New York Times veya diğer birkaç sosyal medya uygulaması için de geçerli.
Bugün rapor, önde gelen iPhone üreticisinin artık her ülkenin App Store'dan kaldırılmasını talep ettiği uygulama sayısını nasıl belirleyeceğinden bahsetmeye devam ediyor. Ayrıca, bu tür taleplerin yasal ihlallere dayanıp dayanmayacağını ve şirketin sonunda bunu kabul edip etmediğini yakında açıklamayı umuyor.
Firmanın ayrıca, her ülkede App Store yönergelerini ihlal ettiği için bu kadar çok uygulamanın nasıl kaldırıldığını yatırımcılara açıklama konusunda büyük planları var. Şimdi, bu tür bilgiler yakında Apple'ın Şeffaflık Raporunun bir parçası olacak gibi görünüyor.
Şimdilik teknoloji devi yorumlarını sonraya saklıyor. Ayrıca bu açıklamayı kamuoyuna yaptıktan sonra ayrıntılı bir yanıt vermeleri gerekeceğinden de eminiz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...