Apple son yıllarda eski iPhone modellerini kasıtlı olarak yavaşlatmakla suçlandı. Kullanıcılar bu yavaşlatmanın şirketin yeni modellerin satışını arttırmak için yapıldığını düşündü ancak sebep farklıydı.
iPhone Bataryasının Eskimesinin Yol Açtığı Sorunlar
Apple, iPhone telefonlarda lityum iyon piller kullanıyor. Bu piller her ne kadar piyasada en tercih edilen piller olsalar da kullanıldıkça çeşitli sorunlar doğuruyorlar. Bu sorunların sebebi daha önce bahsettiğimiz gibi lityum iyon pillerin sürekli tekrar şarj edilerek kapasitelerinin azalmasından kaynaklanıyor.
Lityum iyon pilin kapasitesi azaldığında iPhone da ilk gün gösterdiği performansı gösteremez hale geliyor. Bu durum yalnızca pil ömrünü değil telefonun performansını da etkiliyor.
iPhone kullanıldığı süre boyunca işlemcisinin bir kaynak tarafından güçlendirilmesi gerekiyor. Telefon üzerinden yapılan işlem ne kadar karmaşıklaşırsa işlemci o kadar güce ihtiyaç duyuyor ve bu işlemci güç kaynağı olarak telefonun bataryasını kullanıyor.
iPhone yaşlandıkça ve lityum iyon pilin kapasitesi azaldıkça işlemci bataryadan güç aldığı için işlemcinin performansı da düşüyor ancak işlemcinin yine de karmaşık işlemleri tamamlaması gerekiyor. Bu durum büyük bir soruna yol açıyor.
Eski iPhone’unuz daha karmaşık işlemler yapmak istiyor ancak batarya bunun için yeterli olmuyor. En sonunda bataryadan %80’in altında bir verim alınmaya başlanıyor ve iPhone beklenmedik zamanlarda kapanıyor.
iPhone’un beklenmedik zamanlarda birden kapanması işlemcinin bataryanın sağlayabileceğinden fazla güç çekmesiyle tetiklenebiliyor. Bu durum tekrar şarj edilebilir bataryalarda sıkça rastlanan bir durum ve her üreticinin bu durumla baş etmek için kendi yöntemi var.
Apple'ın Çözümü
Bazı üreticiler telefonun kendiliğinden kapanmasına izin verse de Apple farklı bir yol izlemeyi tercih ediyor. Apple durumu yazılım güncellemeleri aracılığıyla kontrol ediyor. Eski bir iPhone IOS 10.2 ve üstü bir güncellemede çalıştırıldığında pil verimi %80’in altındaysa yavaşlamaya başlıyor.
iPhone yavaşlatıldığında işlemci bataryadan sağlayabileceğinden fazla güç çekmiyor. Bu sayede telefonun beklenmedik zamanlarda kendiliğinden kapanmasının önün geçilmiş oluyor.
Apple, 2017 senesinde iPhone’ları kasıtlı olarak yavaşlattıklarını kabul etmiş ve yüksek performans modu eklemişti. iPhone’unu bu modda kullanmayı seçen kullanıcılar telefonun kendiliğinden kapanmasına izin vermiş oluyorlar.
Bazı insanlar Apple’ın bunu daha yeni modellerini satmak için yaptığını ileri sürse de bu durum aslında eski telefonları daha kullanılabilir yapıyor. Apple eğer eski modellerin birden kapanmasına izin verseydi insanlar o zaman yeni telefon alma ihtiyacı duyardı.
iPhone’unu düşük performansta kullanmak istemeyenler ama beklenmedik zamanlarda kendiliğinden kapanmasına da dayanamayanlar için yeni bir modele geçmek dışında daha uygun fiyatlı bir çözüm daha bulunuyor: Bataryayı değiştirmek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...