Apple, merakla beklenen iOS 17 özelliklerini WWDC23 etkinliğinde tanıtacak. Etkinliğe az bir süre kala dev şirket yeni bilgiler paylaşmaya devam ediyor. Buna göre iOS 17 ile gelecek yeni erişilebilirlik özelliklerinin ne olacağı açıklandı.
5 Haziran’da gerçekleşecek olan WWDC23 etkinliğinden önce teknolojinin dev isimlerinden yeni haberler gelmeye devam ediyor. Apple, iPhone, iPad ve Mac cihazlar için yıl içinde kullanıma sunulacak olan çeşitli yeni erişilebilirlik özelliklerini paylaştı.
İlginizi Çekebilir: Apple’ın iOS 17 ile Yandan Yükleme Uygulamalarına İzin Vereceği Bildiriliyor
Konuşma ve Görme Erişilebilirliğine Dair Yeni Özellikler Bu Yıl Gelecek
Apple, kullanıcılar için son derece önemli olan bilişsel, konuşma ve görme erişilebilirliğine dair yeni yazılım özelliklerinin bu yıl içinde kullanıcılarla paylaşılacağını açıkladı. Yapılan bu açıklamaya göre yeni özelliklerin iOS 17, iPadOS 17 ve macOS 14'le birlikte paylaşılacağına dair düşünceleri artırıyor. Ayrıca bu yeni işletim sistemlerinin sonbaharda piyasaya sürülmesi, öncesinde de WWDC’de tanıtılması bekleniyor.
İşte Apple’ın resmi web sitesinde yayınlanan yeni erişilebilirlik özellikleri:
Assistive Access
Assistive Access, iPhone ve iPad uygulamalarının temel özelliklerini vurgulayan bir mod olarak dikkat çekiyor. Bu mod, Telefon ve FaceTime'ın birleştirildiği tek bir Aramalar uygulamasını içeriyor. Ayrıca Mesajlar, Kamera, Fotoğraflar ve Müzik gibi uygulamalar için özelleştirilmiş bir deneyim de sunuyor.
Bu özellik, yüksek kontrastlı düğmeler ve büyük metin etiketleri gibi basitleştirilmiş bir arayüze sahip. Ayrıca kullanıcıların deneyimlerini kişiselleştirmelerine yardımcı olacak araçlar sunuyor. Örneğin, kullanıcılar ana ekranlarını ve uygulamalarının görünümünü seçerken iki seçeneğe sahip. Bu iki seçenekten biri görselle desteklenmiş ızgara tabanlı düzenken diğeri ise metin tabanlı bir satır düzeni.
Canlı Konuşma ve Gelişmiş Ses Konuşma Erişilebilirliği
Canlı Konuşma özelliği, iPhone, iPad ve Mac kullanıcılarının konuşarak yazma yeteneği kazanmalarını sağlıyor. Kullanıcılar söylemek istediklerini konuşarak yazabiliyor ve sık kullanılan ifadeleri kaydederek hızlı bir şekilde konuşmalara katılabiliyorlar.
Bu özellik, yakın zamanda amyotrofik lateral skleroz (ALS) teşhisi konmuş kişiler gibi konuşma yeteneklerini kaybetme riski taşıyan kullanıcılar için oldukça faydalı. Bu kullanıcılar, Kişisel Ses özelliğini kullanarak kendi seslerini dijital olarak oluşturabiliyorlar. Bir iPhone veya iPad üzerinde 15 dakikalık bir ses kaydı yapmak için kullanıcılar rastgele bir dizi metin istemini okumaları yeterli oluyor. Bu özellik, cihaz üzerinde makine öğrenimini kullanarak kullanıcıların bilgilerini güvenli ve gizli tutuyor ve Canlı Konuşma ile entegre olarak kullanıcıların Kişisel Sesleriyle iletişim kurmalarını sağlıyor.
Büyüteç, İşaret Et ve Konuş'ta Algılama Modu
Büyüteç uygulaması, İşaret Et ve Konuş özelliğiyle kullanıcıların fiziksel nesnelerle etkileşim kurmalarına yardımcı oluyor. Bu özellik, çeşitli metin etiketlerine sahip olan nesnelerle etkileşime geçmek isteyen kullanıcılara destek sağlıyor. Örneğin, bir ev aletini kullanırken, kullanıcılar parmaklarını tuş takımı üzerinde hareket ettirdikçe, düğmelerdeki metni duymak için Kamera uygulaması, LiDAR Tarayıcı ve cihaz üzerindeki makine öğrenimi gibi kaynaklardan gelen girdileri birleştiriyor.
Bu özellik, kullanıcılara günlük hayatta daha bağımsız olma imkanı sunuyor. Örneğin, bir kullanıcı bir kahve makinesini kullanmak istediğinde, parmaklarını makinenin tuş takımı üzerinde hareket ettirerek düğmelerin üzerindeki metni duyabiliyor ve hangi düğmeyi seçtiğini anlayabiliyor. Bu, kullanıcının cihazı daha rahat ve verimli bir şekilde kullanmasını sağlıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...