iPod, Apple'ın en ikonik ve başarılı ürünlerinden biri olduğunu biliyoruz. Bu başarılı ürün, şirketin gelirinin neredeyse %40'ını zirvede oluşturuyor ve 2001'de piyasaya sürülmesinden bu yana 400 milyonun üzerinde satış yapıyor. Peki tüm bu başarılara rağmen Apple neden iPod'u bıraktı?
Aslında bunun biraz da Steve Jobs'un temel ilkelerinden biriyle ilgili olduğunu söyleyebiliriz. "Sen kendini yemezsen, başkası yapacak." Başka bir deyişle, Apple'ın iPod'un yerini alacak bir sonraki büyük şeyi yaratması gerekiyordu. Çünkü yapmadıklarında rakipleri bu konuda önlerine geçmek daha iyisiyle gelmeye hazırlanıyor olacaktı. Apple'ın iPhone ile yaptığı da tam olarak buydu. Steve Jobs ilk lansmanda sahneye çıkıp iPhone'u, dokunmatik kontrollere sahip geniş ekran bir iPod olarak bile tanıttı. Ardından iPhone’lar için “şimdiye kadar yaptığımız en iyi iPod” şeklinde konuştu. Bu ifadelerden sonra müşteriler için yeni bir dönem başladı ve iPod’ların modası tamamen son buldu. Ancak önceden planlandığı şekilde modası geçen iPod’ların yerini dolduracak bir ürün mevcuttu. iPhone çoktan onun yerine geçecek şekilde konumlandırılmıştı. Ardından yavaş yavaş, birer birer, sekiz yıllık bir süre boyunca her iPod'un üretimi durduruldu.
İlginizi Çekebilir: Apple Watch SE Neden Bu Kadar Ucuz?
iPod Yerini Neden iPhone'lara Bıraktı
2014'te iPod classic , 2017'de shuffle ve nano ve nihayet 2022'de iPod touch tamamen üretimden kaldırıldı. Ancak Apple'ın geliri en üst düzeye çıkarmak için neden akıllı telefonlarla birlikte iPod satmaya devam etmediğini merak ediyorsanız, kâr potansiyeli denen bir şeyi göz önünde bulundurmanız gerekir. Veya bir ürünün kâra yol açan gelir yaratma potansiyelini. Çünkü günün sonunda bir milyon dolar kulağa çok pahalı gelebilir. Ancak tüm harcamalar 999.999 dolar olması, bir dolar kar bıraktığı sürece çok da önemli değil. Apple, genel nüfusun ihtiyaç duyduğu önemli yetenekleri sunduğu için bir akıllı telefonun kâr potansiyelinin bir MP3 çalardan çok daha yüksek olduğunu fark etti.
Aileniz ve arkadaşlarınızla iletişim kurmak, fotoğraf çekmek, iş e-postalarını yanıtlamak ve internette gezinmek gibi. Bunlar, özellikle sadece müzik çalan bir cihazla karşılaştırıldığında, müşterilerin daha fazla ödeme yaparak sahip olmak isteyeceği son derece değerli özelliklerdi. Dolayısıyla mesele Apple'ın iPhone'un yanında iPod satamaması değil, müşterilerin iPhone yerine iPod satın almasını engelleme meselesiydi. Büyük çerçeveden baktığınızda aslında amaç tamamen daha fazla kar elde etmekten ibaret. Sadece iPod'un satış başarısına rağmen Apple'ın gelirini önemli ölçüde artırmadığını düşünün. 2007 yılında Apple'ın kârının hızla yükseldiği ve 2016 yılına kadar dünyanın en zengin şirketi haline geldiği orijinal iPhone ile 2007 yılına kadar değildi. Dolayısıyla, iPod büyük bir başarı elde etse de, Apple'ın ürünü durdurması verdiği en doğru karardı. Apple, iPhone'un yerini alacak bir sonraki büyük şeyi piyasaya sürdüğünde muhtemelen aynı heyecanı tekrar göreceğiz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...