Apple, en başarılı elektronik aletler yapan teknoloji firmalarının başında geliyor. Şirket her geçen gün yeni bir teknolojik alet çıkararak alanını genişletiyor ancak henüz bir akıllı televizyon çıkartmamış olması göze batıyor.
Televizyon Piyasası
Apple’ın henüz bir akıllı televizyon çıkarmamış oluşu Steve Jobs’un bir film şirketi olan PIXAR’ı kurduğu düşünülünce oldukça ilginç bir durum. Şirketin akıllı televizyon üretmemesinin arkasında aslında birçok sebep yatıyor ancak bunlardan ilki televizyonların daha üst bir modeline geçilmesinin yedi ve hatta sekiz yıl kadar sürmesi.
Birçok insan televizyonu kırılmadıkça veya televizyon teknolojilerinde çok büyük bir değişim yaşanmadıkça yenileme ihtiyacı duymuyor. Bu büyük değişimler ise DLP’den plazmaya sonra LCD’ye LED’e ve son olarak da OLED’e geçilmesi. Bu değişimin yaşanması da onlarca yıl sürüyor ve yine de çoğu kullanıcının televizyonlarını değiştirecek kadar ilgisini çekmiyor.
Bir elektronik aletin daha üst modeline geçilmemesi teknoloji dünyası için alışılmış bir durum değil. Teknoloji dünyasında kullanıcılar genelde bir cihazın en üst modeline sahip olmak istiyorlar. Televizyonlarda gözlenen bu üst modele geçilmemesi durumu ev aletlerini andırıyor. Ne de olsa insanlar mikro dalga fırınlarını her yeni bir model çıktığında değiştirmiyorlar.
Televizyon Üretmek Yeterince Kârlı Değil
Televizyonların değiştirilmem durumu da Apple’ın yeni model çıkartma döngüsünü sekteye uğratıyor çünkü Apple bilgisayardan akıllı telefona her ürününü sürekli güncellemesiyle biliniyor. Apple’ın müşterilerinin birçoğu zaten Apple ürünü kullanan insanlardan oluşuyor ve dolayısıyla şirket her yeni ürün çıkarttığında dışarıdaki müşterilere hitap etmeye alışık değil. Bu durumda şirketin akıllı televizyon işine girmesi kâr marjını düşürecek bir seçim.
Apple, kâr marjının %35’ini donanımdan kazanıyor. Bu oran ilk bakışta düşük geldiyse diğer teknoloji şirketlerine kıyasla çok yüksek bir oran olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Televizyonlar ise %10-20 arasında oldukça düşük kâr marjına sahip ürünler. Bu oranları düşündüğünüzde televizyon üretmenin Apple için akıllıca bir seçim olmayacağını anlayabilirsiniz.
Apple'ın Televizyonunu Rakiplerinden Ne Ayırırdı?
Farazi olarak Apple’ın %35 kâr marjını karşılayacak bir televizyon ürettiğini düşünelim. Bu televizyonda nasıl özellikler olurdu? Televizyonlar bilgisayar ya da telefon gibi gelişmiş bir işletim sistemine veya sürekli kullanıcı ile etkileşime ihtiyaç duyan aletler değiller. Televizyonlar keyifli vakit geçirmek için yalnızca bakılan cihazlar. Bu noktada Apple’ın kâr marjını istenilen seviyelere çıkarabileceği yüksek fiyatlı bir ürün üretmek oldukça zor.
Televizyon seçerken müşterilerin en çok dikkat ettiği özellik görüntü paneli ve açıkçası bu Apple’ın uzmanlık alanı değil. Apple’ın harika ekranlar içeren ürünler tasarladığını savunabilirsiniz ancak bu ürünlerin ekranlarını Samsung veya LG gibi üçüncü şirketler üretiyor.
Apple’ın ekranlarını üreten bu şirketlerin televizyon piyasasında büyük isimler olduğu düşünülünce Apple’ın akıllı televizyon pazarına girmesi çok da mantıklı görünmüyor. Ne de olsa bir Apple televizyonu fazladan yazılım özelliğine sahip bir Samsung televizyonundan çok da farklı olmazdı. Daha önce belirttiğimiz üzere de bu yazılım özellikleri Apple’ı televizyon piyasasında öne çıkaramazdı.
Apple kâr marjını yükseltmek adına fiyat arttırma hatasını HomePod ile yaptı. HomePod, piyasadaki en iyi ses kalitesine ve nefes kesici bir tasarıma sahip ancak bunların hiçbiri 350 dolarlık etiketi açıklamıyor.
Apple’ın televizyon üretmemesindeki bir diğer sebep de üretimin pahalı olması. Donanım üretimine başlamak için laboratuvarlara ve fabrikalara çokça para yatırması gerekiyor ancak yazılım için bu durum geçerli değil.
Bu sebepler de Apple’ı sıfırdan bir akıllı televizyon üretmek yerine var olan akıllı televizyonlara yazılım paketi üretmeye itiyor. Ne de olsa kullanıcılara bir Apple TV paketine 150 dolar vermek bir televizyona binlerce dolar bayılmakta daha mantıklı geliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...