Apple, Hindistan’daki ticari uygulamalarında kendi tescilli ödeme sistemini zorunlu kılması gerekçesiyle bir soruşturma ile karşı karşıya kaldı.
Hindistan’da Apple Soruşturması
Hindistan antitröst bekçisi, Apple’ın Hindistan’daki ticari uygulamalarına cuma günü soruşturma emri verdi. Soruşturma, özellikle şirketin iPhone için uygulama geliştiricilerine kendi tescilli ödeme sistemini zorunlu kılmasına odaklanıyor.
Hindistan Rekabet Kurumu, soruşturmanın 60 gün içerisinde yürütülmesini emretti. Rekabet Kurumu, Apple’ın ücretli uygulama ve uygulama içi satın alımlarında %30 komisyon sağlamak için uygulama geliştiricilerinin ödeme seçeneklerini kısıtladığı ileri sürdü.
Antitröst bekçisi, durumu merkezi Hindistan’ın Rajasthan eyaletinde bulunan “Together We Fight Society” kuruluşunun hazırladığı dava dilekçesi üzerine incelemeye aldı. Kuruluş, Apple’ın bu hamlesinin uygulama geliştiricilerinin elde ettikleri gelirde önemli bir düşüşe yol açtığını belirtti. Uygulama geliştiricilerinin gelirinde düşüşe yol açan durumun kendi veya üçüncü bir tarafın ödeme sisteminin kullanılmasının engellenmesi olduğunun altı çizildi .
Apple, kendine açılan bu soruşturmaya Hindistan’da küçük bir oyuncu olduğunu ileri sürerek CCI’a davayı düşürme çağrısı yaparak cevap verdi. Apple, Hindistan akıllı telefon piyasasının %2’sinden daha azını kontrol etmekte.
Hindistan antitröst bekçisi geçen sene benzer bir soruşturmayı Google için başlatmıştı. Hindistan, Apple ve Google’ın uygulama geliştiricilerine yalnızca kendi ödeme sistemlerini kullanımının zorunlu kılınmasındaki endişelerini duyuran en yeni ülke oldu.
Dünya Çapında Teknoloji Platformlarının Antitröst Soruşturmaları
2021 yılının başlarında Güney Kore, Apple ve Google’ın uygulama geliştiricilerine tescilli ödeme sistemlerini zorunlu kılarak komisyon alımını yasa dışı hale getiren yönetmeliği onayladı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Fortnite oyununun geliştiricisi olarak tanınan Epic, kendine özgü bir ödeme sistemi sunarak Google ve Apple’a meydan okumuştu. Epic, şu anda Google ve Apple ile hukuki bir savaş içerisinde.
2021 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde 36 farklı eyaletten savcılar, Google Play’in yasa dışı bir tekel olduğunu ileri sürerek Google’a antitröst davası açmıştı. 2021’de Amerikan Senatosu’nda hazırlanan iki taraflı bir yasa tasarısı Apple ve Google Play’in uygulama mağazalarının çalışmasını ve uygulama geliştiricilerini sınırlandırmayı amaçlıyor.
Avrupa Birliği de geçtiğimiz sene sunduğu “Dijital Piyasalar Kanunu” ile teknoloji platformlarının geçit denetleyicisi rollerini kötüye kullanmalarının önüne geçmeyi amaçlamıştı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...