Eğer bir Apple Watch kullanıcısıysanız saatinizde birden yeşil ışık yandığına tanık olmuşsunuzdur. Bu ışığın parıldamasına sebep olan şey aslında ışınsal kalp sensörü. Bu sensörde kullanılan ışığın yeşil olma sebebi ise fotopletismografi adı verilen bir teknoloji.
Yeşil Işık Sensörünün Çalışma Prensibi
Kulağa oldukça karmaşık gelen bu teknolojinin çalışma prensibi aslında çok basit. Bu sistem insan kanının kırmızı görünme sebebiyle bağlantılı çalışıyor. İnsan kanı kırmızı ışığı yansıtıp yeşil ışığı emdiği için kırmızı görünüyor.
Apple Watch’da kullanılan kalp sensörünün çalışma prensibi de bu duruma dayanıyor. Kalp Sensörü, yeşil LED ışık ve ışık hassasiyetli fotodiyot ile bilekte akan kanın miktarını ölçüyor.
Kalp atışı sırasında bilekteki kan akışı ve dolayısıyla emilen yeşil ışık miktarı artıyor. Atışlar arasındaki sürede ise azalıyor.
Sanılanın aksine kalp atışlarının arasında yeşil ışık sürekli olarak parıldamıyor. Saniyede yüzlerce defa ışıldayıp kapanıyor. Bu derece büyük bir hızda göz, ayrı ışıldamaları seçmediği için yeşil ışık sürekli olarak parıldıyormuş gibi algılıyor.
Bu ışıldamalardan her biri kan akışının şipşak fotoğrafı olarak işlev görüyor. Yüzlerce ışıldama bir araya getirildiğinde Apple Watch, kalbin ne zaman attığını algılayıp kalp atım hızını hesaplayabiliyor.
Apple Watch’dan yayılan yeşil ışık gün boyu aynı parlaklıkta kalmıyor. Bazı zamanlarda bu ışık alışılandan çok daha parlak yanıyor. Bu durum da şans eseri gerçekleşmiyor.
Eğer kalp sensörü herhangi bir sebepten ötürü kan akışını tespit edemezse yeşil ışığın parlaklığını ve saniyede gerçekleşen ışıma sayısını arttırıyor. Bu iki durum da ışığın normalden çok daha parlak görünmesine sebep oluyor.
Kalp sensörünün kan akışını tespit edememe durumu kayış gevşediğinde veya saat deriye temas edemediğinde gerçekleşiyor.
Apple Watch Sensörlerinin İkinci Çeşidi
Apple Watch kalp atımını sürekli olarak ölçse de bu yeşil ışık Apple Watch’un kullanımda olduğu her an yanmıyor. Bunun sebebi Apple’ın kalp atışını ölçmek için ikinci bir sensör çeşidi kullanması.
Kullanılan bu ikinci tip sensörler infrared sensörler. Infrared sensörler arka planda her on dakikada bir ölçüm alıyorlar. Infrared Sensörler yeşil LEDlerden daha az batarya harcasa de her zaman en doğru sonucu vermiyorlar. Bu sebeple saat infared sensörlerde bir sorun yakaladığında yeşil LED sensörü kullanmaya başlıyor.
Apple, Apple Watch teknolojisi ile kullanıcılarına sürekli ulaşılabilir olmanın yanı sıra sağlık durumlarını da takip etme fırsatı da sunuyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...