Uluslararası araştırmacılar tarafından süper bilgisayarlar aracılığıyla evrenin büyük bölümü simüle edildi.
Bulut teknolojileri kapsamında simülasyon “Uchuu” isimli programla kamuoyuna duyuruldu. Evreni keşfetmek bazı insanların hayalidir. O insanların hayallerini gerçekleştirecek bir çalışmaya bilim adamları imza attılar. Uluslararası ekip tarafından “Uchuu” adı verilen “dış uzay” anlamını içeren en gerçekçi sanal evren üretildi. Uchuu isimli bu sanal evren, günümüze kadarki hem en detaylı hem de büyük simülasyonunu oluşturuyor. Uchuu sanal evreni, 9.6 milyar ışık yılı genişliğine sahip bir alandan ve 2.1 trilyon parçacıktan oluşmuştur. Simülasyon teorisi, 13 milyar seneden fazla evrenin evrimini modellemesiyle biliniyor. Aynı zamanda genişleyen evrenin karanlık maddesindeki hallerine odaklanmayı da konu edinmiştir. Özetle; simülasyonla birlikte evrenin geleceği ve geçmişi tarzındaki pek çok konuda da keşif yapılmış oluyor.
Çok Fazla Veri Üretildi
[caption id="attachment_21336" align="alignnone" width="1200"]
Çok Fazla Veri Üretildi-
Startup Teknoloji[/caption]
Uchuu isimli modelin oluşturulması aslında çok iyi miktarda hesaplama gücüne ve depolamaya ihtiyaç duyuyor. Simülasyonun oluşturulması için araştırmacılar tarafından; 20 milyon üzeri bilgisayar saati, 40.000’den çok işlemci çekirdeği ile 3 Petabyte’tin üzerinde veri üretilmiştir.
Uzmanlar aynı zamanda simülasyonun tek sürücüde saklanacağını belirttiler. Verilere de çevrimiçi şekilde ulaşıp, indireceklerini açıkladılar. Simülasyon ücretsiz şekilde isteyenler tarafından kolayca indirilebilecek. Fakat
Uchuu sıkıştırılmış olup 100 TB’lik yer kaplıyor diyebiliriz. O nedenle indirmeyi düşünenlerin çok büyük alanı olması gerekiyor. Bunların yanı araştırmalar, simülasyon teorisinin büyük evren araştırmalarına benzer astronomik incelemelerde kullanıldığını dile getirdiler. Hatta bilim bu yüzden bilim dünyasına büyük katkısı olabileceği belirtilmiştir. Ayrıca evrenin keşfedilmesini isteyen insanlar tarafından da işe yarayacağı belirtilmiştir.
Uchuu Hakkında Genel Bilgiler
[caption id="attachment_21337" align="alignnone" width="1200"]
Uchuu Hakkında Genel Bilgiler-
Startup Teknoloji[/caption]
Uchuu projesi, Chiba Üniversitesi’nde Doçent Tomoaki Ishiyama tarafından geliştirilmiştir. Simülasyon teorisi, astronomi projelerinde önemli yere sahip ATERUI II süper bilgisayarın kullanılmasıyla geliştirildi. Simülasyonun görevi, galaksilerin oluşumuyla erken evren hakkında bizleri bilgilendiren ve dev yapılardan meydana gelen halleri inceliyor. Ph. D. Julia. F. Ereza özellikle Uchuu’i, “zaman makinesi” olarak görmüştür.
Simülasyon teorisinin büyük ölçekli doğası özellikle evrendeki yaşamın erken aşamalarını temsil ediyor. Temsil edilen noktalar çok uzak bölgeler olup, zaman içinde evrenin evrimin incelenmesini sağlayan araç olarak karşımıza çıkıyor.
Simülasyon teorisi, çok eski günlerden kozmosun günümüze dek incelenmesini sağlayan değerli araç olarak da karşımıza çıkıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...