NASA nihayet Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) uzun süredir ertelenen mürettebatsız Artemis I görevi için yörüngeye kaldırdı.
322 fit uzunluğundaki (98 m) roket motorlarını çalıştırdı ve 16 Kasım Çarşamba günü 01:47 ET'de (0647 UTC) uçtu ve 9,5 milyon pound'a (4,1 milyon kilogram) kadar itme kuvveti yaydı. NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki fırlatma rampası 39B'den uzay keşiflerinde yeni bir çağ başlatıyor.
Artemis 1 sırasında, NASA'nın SLS'si Orion'un uzay aracını Dünya'ya dönmeden önce Ay'ın 40.000 mil ötesinde bir yolculuğa gönderecek.
SLS programının bütçeyi çılgınca aşmasına ve roketin fırlatma rampasına giden yolda çok sayıda gecikmeyle karşı karşıya kalmasına rağmen; bu, uzay araştırmaları için tarihi bir an.
NASA'nın Artemis I lansmanının başlangıçta 29 Ağustos Pazartesi günü başlaması planlanmıştı. Ancak bu fırlatma girişimi, tank operasyonları sırasında SLS'nin 3 numaralı RS-25 motoruyla ortaya çıkan sorunlar nedeniyle iptal edildi. Kasırga havasının neden olduğu bir başka çalılık ve gecikmeler, fırlatmayı bugüne kadar geri itti.
İlginizi Çekebilir: NASA: Dünya'nın En Büyük Buzdağı Kıyametine Doğru Sürükleniyor
Ay'a Dönüşte İlk Adım
Bu, 1972'de Apollo 17'den bu yana ilk astronotları aya geri göndermek için tasarlanan NASA'nın Artemis programındaki ilk görev. Bu görev, Artemis III, ilk kadını ve ilk beyaz olmayan kişiyi ay yüzeyine gönderecek. Şu anda 2025 lansman tarihi planlanıyor, ancak bu büyük ölçüde bugünün misyonunun sonucuna bağlı.
NASA'ya göre Artemis I'in birincil amacı, "uzay aracını derin bir uzay ortamında çalıştırarak, Orion'un ısı kalkanını test ederek ve yeniden giriş, iniş ve inişten sonra mürettebat modülünü kurtararak" entegre görevleri titizlikle test etmektir.
Fırlatmaya dakikalar kala, NASA'nın ilk kadın fırlatma direktörü olarak tarihe geçen Charlie Blackwell-Thompson görev kontroldeki ekibine seslendi.
"Bu senin anın. Hepimiz inanılmaz derecede özel bir şeyin parçasıyız: Artemis'in ilk lansmanı, ülkemizi aya ve Mars'a döndürmenin ilk adımı" dedi. "Bugün yaptıkların gelecek nesillere ilham verecek."
Birkaç dakika sonra, Uzay Fırlatma Sistemi çekirdek aşaması ana motor kapatma işlemi tamamlandı ve çekirdek aşama, ara kriyojenik tahrik aşamasından ve Orion uzay aracından ayrıldı. Fırlatmadan yaklaşık 18 dakika sonra, Orion'un güneş panelleri konuşlandırıldı ve sonunda uzay aracının kendi kendine güç sağlamasına izin verildi. İlk veriler, dizilerin iyi bir performansla güç çektiğini gösteriyordu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...