S-400 Sovyetler birliği tarafından geliştirilen S-300 hava savunma sisteminin gelişmiş bir modeli. Türkiye'nin S-400'ü satın alması ABD arasında ciddi gerilimlere yol açmıştı.
S-400 füzeleri, Rusya tarafından geliştirilen uzun menzilli bir hava savunma sistemidir. , 1980’li yıllarda geliştirilmiş bir sistem olmakla beraber, ’nin o yıllarda Amerika’nın bombardıman uçaklarına ve fırlatabileceği füzelere karşı koruma sağlamak için yapılmış bir sistemdi.
S-400’ün çıkış amacı ’nın ve ’nun denilen , havadan erken uyarı ve kontrol uçakları ve seyir füzelerine karşı bir savunma hattı yapmaktı. S-400 Rusya’da 2000’li yıllarda çalıştırılmaya başlandı, ardından Rus hava savunma sisteminin başat unsuru haline geldi. S-400, uluslararası pazara açıldıktan sonra, şimdiye kadar Türkiye ve Çin’e satıldı. Türkiye, S-400 ile ilgili anlaşmaları 2017 yılında yaparken, 2019 tarihi itibariyle S-400 füzeleri Türkiye’ye gelmeye başladı.
Türkiye’nin S-400’leri neden aldığına dair en önemli argüman; Türkiye’nin hava savunma sisteminin yetersiz oluşu. Türkiye, hava savunma sistemindeki eksiklikleri tamamlamak için ABD’den geçmişte
füzelerinin istedi. Ancak Patriot’lar için 3,5 milyar dolar istenmesi ve Patriot’un kısa menzillerle vuruş yapıyor olması, ayrıca Patriot
nin tam olarak sağlanmıyor oluşu, Türkiye’yi farklı seçeneklere yönlendirdi. Bunlardan birisi 400 km menzilinde hareket edebilen Rus yapımı S-400’ler olmuştur.
[caption id="attachment_7478" align="alignnone" width="1280"]
startupteknoloji.com[/caption]
Türkiye’nin hava savunma sisteminin çok eski oluşu üretilen argümanlardan biri. Buna göre, İstanbul’u koruyan 1955 model ve 1960 model füzelerin olması. Öte yandan 1991’li yıllardaki
, 2003’te
,
’de patlak veren iç savaşlar Türkiye’nin savunma ihtiyacını arttırıyor. Çevre ülkelerde kullanılan balistik ve seyir sınıfı füzeleri ve her türlü hava saldırılarına karşı savunma yapabilmek için S-400’lere ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.
İngiliz
ve birçok uzmanın görüşüne göre, S-400 dünyadaki en iyi hava savunma sistemi olarak gösteriliyor. S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, balistik füzeler ve diğer gelişmiş hava saldırılarına engel olması için üretilmişti.
[caption id="attachment_7484" align="alignnone" width="620"]
startupteknoloji.com[/caption]
Türkiye’ye 2,5 milyar dolara mal olan S-400’ün füzeleri 400km, başka bir kaynağa göre, 380km menzil ötedeki hedeflere atış yapabiliyor. Ancak S-400 farklı modellere sahip ve Türkiye’nin hangi modelleri satın aldığı açık olarak söylenmiş değil. S-400’ün çok uzun menzilli
yle 400km, uzun menzilli
yle 250 km, kısa menzilli
yle 40km uzaklığındaki hedefler vurulabiliyor.
S-400’ün çalışma mantığı ise şu şekilde; S-400’ün uzun menzilli bir arama radarı mevcut. Belirlenen hedeflere taarruz yapılırken hedef takip radarları ve fırlatıcı araçlar kullanılıyor. Rus kaynaklarına göre, 400km menzilli 40N6’nin radarı hedeflerini 600km uzaktan tespit edebiliyor.
Peki, Türkiye’nin S-400 satın almasında yaşayacağı sorunlar nedir? Karşıt argüman üretenler neler söylüyor. Birincisi Türkiye’nin S-400’ü satın almasının sebeplerinden biri hava savunma sistemine ihtiyaç duymasıydı. Türkiye’nin hava savunma sistemi eski
’e dayanmaktaydı ve yeni bir hava savunma sistemine ihtiyaç vardı.
Nato çerçevesinde, Türkiye’ye verilen
ve
üretimi Patriot hava savunma sistemleri de Türkiye’den çekilmişti. Ancak,
’dan gelen Patriot ve
’nın
sistemleri hala Türkiye’de bulunuyor. Türkiye’nin Nato’dan talebi sonrasında İspanya tarafından gönderilen
Adana’ya konuşlandırılmıştı. Bu bakımdan Nato’nun Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarını karşılamadığı söylemi kafa karıştırıcı.
[caption id="attachment_7485" align="alignnone" width="1200"]
startupteknoloji.com[/caption]
Daktilo1984 sitesinde yer alan yazıya göre,
’ün muadillerine nazaran üstün özellikleri olmasına rağmen Türkiye’de kullanımında bir şey eksik;
. Bir
nin etkin kullanımı için ülkedeki mevcut
ne uyumlu olması gerekiyor.
, ülkenin radar sistemiyle uyumlu olmayan hava savunma sisteminin verimlilik, hedef tespit ve takip kabiliyeti önemli ölçüde düşmektedir.
Arazi arızalarından kaynaklı oluşan kör noktalarını tespit edebilmek için kullanılan hava savunma sistemlerinin başka eklentilere entegrasyona ihtiyaç duyuyor. Yani, radar sisteminin kör noktalarını gidermek için entegrasyona ihtiyaç var. Bu ise hava savunma sisteminin radar sitemiyle uyumuyla mümkün olabiliyor. Sistemde çıkabilecek bu açık, sistemin verimini düşürecek bir sorun olarak ortaya çıkacak gibi gözüküyor..
S-400’ün tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise
’nın aksine
’nın sistemin teknoloji transferini de verecek olmasıydı. Ancak
ajansı
’ın haberine göre,
’ye satılan 120 adet S-400 füzesi ve yedek parçaların teslim edildiği ancak yapılan anlaşmada, “kısmen dahi olsa teknoloji transferini” barındırmadığı yönünde.
hava savunma sistemi Rus şirketi
tarafından üretilip satılıyor.
https://daktilo1984.com/forum/turkiye-neden-s-400-aldi/
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...