Avrupa Birliği'nin yerli yarı iletken üretimini destekleme planı, bakanların nihai onayı tamamlamasının ardından yasalaşacak.
Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar dünyadaki yarı iletkenlerin %20'sini üretme iddialı hedefinin bir parçası olarak ilk olarak 43 milyar Euro'luk (47,5 milyar $) Çip Yasasını önerdi. Intel ve STMicroelectronics dahil olmak üzere çok sayıda şirket, şimdiden Avrupa Bölgesi'nde yeni tesisler duyurdu.
Avrupa Birliği'nin planı, bloğun çip araştırmalarına milyarlar ayırmasının ve daha da önemlisi ülkelerin “türünün ilk örneği” çiplerin üretimini sübvanse etmesine izin vermesinin yolunu açıyor. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore ile birlikte, özellikle Çin ile ABD arasındaki gerilim artarken iş birliğini arttırıyor. Özellikle bu aktörler tedarik zincirlerini bozma riskiyle karşı karşıya kalırken kendi yerel yarı iletken endüstrilerine milyarlarca yatırım yapıyor.
İlginizi çekebilir: Avrupa Birliği EV Şarj Cihazları İçin Yasa Çıkardı
Avrupa Birliği'nin Yeni Hamlesi Ses Getiriyor
Son birkaç yılda, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler yerli yarı iletken üretimini artırmak için çabalıyorlar. Intel, Saksonya-Anhalt, Magdeburg'da tesisler inşa etmek için Alman hükümetiyle 30 milyar avroluk bir anlaşma imzalayarak Avrupa Bölgesi'ndeki çip üretimini artırmak için şimdiden adımlar attı. Ayrıca İsrail'in Kiryat Gat kentindeki varlığını genişletmeye hazırlanıyor.
Avrupa Birliği tasarısı, birçok hükümetin yerli çip üretimini desteklemek için aldığı benzer önlemlerin izinden gidiyor. ABD Çip ve Bilim Yasası buna bir örnektir. Covid-19 salgını küresel yarı iletken tedarik zincirlerini kasıp kavurduğundan beri, yönetim organları tekrarını önlemek için çabalıyor. Ancak yerel çip arzı sadece ekonomik nedenlerle aranmıyor. Karışıma "ulusal güvenlik" gibi terimler eklemeye başladığınızda, hükümetlerin yalnızca çip tedarikini güvence altına almak için önlemleri artıracağı ön görülebilir.
Güvenilir bir yerel çip tedarik endüstrisi, bir ülkenin güvenliği için hayati önem taşıyor. Avrupa Birliği de bu durumun farkında. Orduların da çipe ihtiyacı var. Füzeler, dronlar, sinyal istihbaratı ve iletişim gibi şeylerin tümü gelişmiş çip yapma teknolojisine dayanıyor ve ülkeler en önemli teknik sırlarını kendi bünyelerinde saklamak istiyor.
Bunun belki de en iyi örneği Rusya ile ilgilidir. Çip satışlarına Avrupa Birliği tarafından getirilen kısıtlamalar, Ukrayna'yı işgaline misilleme olarak Rusya'ya yönelik yaptırımların bir parçasını oluşturuyor. Bu kısıtlamalar, azalan silah stoklarını değiştirmesini önlemeye yardımcı olur.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...