Avrupa Birliği, akıllı telefon üreticileri için yeni yükümlülükleri barındıran bir yasa ile geliyor. Bilinen pek çok marka için kritik bir öneme sahip olacak olan bu yasa, yedek parçaya erişimin kolaylaştırılması ve pil ömrünün uzatılması gibi özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Tasarının yasa haline gelip gelmeyeceğini ise zaman gösterecek.
Çevreci ve sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturmak adına yaşamın her noktasına temas etmeye çalışan ve çalışmalarını bu yönde ilerletmek isteyen Avrupa Birliği, telefon ve tablet gibi elektronik cihazlara da bu kapsamda yenilikler getiriyor. Bunun yanı sıra, bu tarz yeniliklerin üreticilerin biraz daha fazla efor sarf etmesine neden olacağını söyleyebiliriz.
İlginizi çekebilir: Xiaomi, Kendi Otomobil Fabrikasını Kuracağını Açıkladı
Tasarı Neleri Vadediyor?
Yazılım ve donanım konusunda kullanıcının rızası olmaksızın herhangi bir performans düşüklüğü yaşanmayacak. Ayrıca kullanıcı bir guncelleme işlemini yapmaktan vazgeçerse, herhangi bir performans düşüklüğü ile karşı karşıya kalmayacak. Bu kayda değer bir gelişme olarak görülebilir.
Buradaki en kritik nokta da üreticilerin, 5 yıl boyunca tamircilere ekran, hoparlör, kamera ve dahası gibi yedek parçaları tedarik etme zorunluluğunun gelmesidir. Bu, tüketicilere de yansıyacak ve tüketiciler 5 yıl boyunca rahat hareket edebilecek, çünkü sim, ekran ve arka kapak gibi parçalara erişimi daha kolay olacak. En önemlisi, bu konuda talebi olan müşterilere üreticiler tarafından makul ücretler talep edilmeli.
Pil konusunda ise yenilikleri getirecek olan bu yasa tasarısı, telefon ve tablet gibi cihazların pillerinin, kapasite kaybı yaşamaması gerektiğini söylüyor. Bu bağlamda 500 tam şarj ile yüzde 83'ün altına düşmemesi ve 1000 tam şarj ile de yüzde 80'in altına düşmemesi gerekiyor.
Bir diğer önemli nokta da güvenli güncellemeleri ile alakalı. Bir üretici cihazı sattıktan sonra 5 yıl boyunca güvenlik konusundaki güncellemeleri ve en az 3 yıl boyunca da işlevsellik hususundaki faaliyetlerini sürdürmelidir.
Halkın Görüşleri De Alınacak
Avrupa Birliği, bu tasarının son halini alıp bir yasa şekline bürünmesi için konu bağlamında halkın nabzını yoklayacak. Halkın tasarı hakkındaki görüşleri kapsamında kendisine bir yol haritası çizecek olan Avrupa Birliği, eylül ayı ajandasına bu konuyu eklemiş gözüküyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...