Avrupa Birliği, çip krizinden çıkış ve üretimde kapasite artışı için planladığı çip yasasının detaylarını paylaştı. Yasanın planlamaları, geçtiğimiz yılın sonbahar aylarında başlamıştı. Yasa, yarı iletken üretiminde bölgesel egemenliği elde edebilmek ve çip üretiminde tedarik zinciri esnekliğini sağlayabilmek adına, Ar-Ge gibi alanlarda da dahil olmak olmak üzere çip üretimi gerçekleştiren girişimleri ve büyük ölçekli firmaları desteklemeyi amaçlıyor.
Yasa teklifi ayrıca, AB'nin katı devlet yardımı kurallarının gevşetilmesini de içeriyor. Böylece üye devletlerin daha önce görülmemiş bir şekilde çip üreticilerini destekleyebilmesinin de önü açılmış oluyor.
Yasanın ana hedefi ise, AB ülkelerinin, her türlü makine ve cihaz için olmazsa olmaz olan yarı iletken çiplere sürekli erişimini sağlayabilmek. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin pandemi sonrası ekonomik toparlanmasının yavaş gerçeklemesinin sebebini, yüksek talep ve düşük arza neden olan çip krizine bağladı ve konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Avrupa Birliği'nin küresel çip üretimindeki şu anki payı yaklaşık yüzde 9 seviyelerinde. Avrupa Komisyonuna göre ise bu oldukça yetersiz. Komisyon bu payı, şu anki halinin iki katından fazlasına da çıkararak, yüzde 20 seviyelerine getirmek istiyor. Bu sebeple de, bu konuda elinden gelen ne varsa yapmaya hazır.
Ursula von der Leyen çip yasasının, Avrupa'da "araştırmadan üretime" bir çip sektörünün temellerini atmasını umduğunu, Avrupa'nın bu işte tek başına olmayacağının da farkında olduğunu, bu yüzden düzenleme ile, ABD ve Japonya gibi diğer çip üreten bölgelerle ortaklıkları güçlendirerek, küresel tedarik zincirlerine erişimde daha fazla esneklik sağlamaya çalışılacağını söyledi.
Chips for Europe
Yasa kapsamında ayrıca Chips for Europe isimli bir girişimin de kurulması planlanıyor. Girişimin amacı ise AB'nin yarı iletken teknolojisini ve inovasyon yeteneklerini güçlendirmek ve orta- uzun vadede Avrupa'nın çip teknolojisi liderliğini almasını sağlamak.
Girişimin bunu yapabilmek için ise bazı planları bulunuyor. Girişim, gelişmiş yarı iletken tasarım araçlarının, yeni nesil çiplerin prototiplenmesi için pilot hatların ve en son çip teknolojisinin denenmesi için test tesislerinin Avrupa çapında dağıtımını sağlamayı amaçlıyor. Girişimin ayrıca kuantum çipleri için ileri teknoloji ve mühendislik yetenekleri geliştirme planları da bulunuyor.
Avrupa Birliğinden 11 Milyar Euroluk Fon
Finansman açısından ise Komisyon, 11 milyar euroluk büyük bir fonun, direkt olarak çip üretiminde kapasite artışı için kullanılacağını söyledi. Bu fonun ise 2030 yılına kadar araştırma, tasarım ve üretim kapasitelerini artırma konusunda liderliği finanse etmek adına kullanılacağı belirtildi.
Ayrıca özel bir "Çip Fonunun" da ayrılması düşünülüyor. Bu fonun ise Avrupalı çip üreticisi girişimcilere, Ar-Ge çalışmalarında ve yatırımcı bulmalarında yardımcı olması planlanıyor. InvestEU programı altında çalışacak olan bir yarı iletken yatırım sermayesinin de, üreticileri ayrı olarak desteklemesi planları da mevcut.
Komisyon ayrıca, sektördeki startup ve scale-up'lar için ayrılan "destek sermayesinin" 2 milyar euro seviyelerine ulaşmasını bekliyor.
Yasanın tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz net değil. Öncelikle Avrupa Parlamentosu ve AB'nin eş yasa koyucusu olan Avrupa Konseyi'in, kabul edilmeden önce yasanın ayrıntılarını tartması ve yasa üzerinde anlaşmaya varması gerekiyor. Bu yüzden yasanın ne zaman yürürlüğe gireceğiyle alakalı elimizde net bir bilgi mevcut değil.
"Bir Ülkeye veya Bir Şirkete Güvenmemeliyiz"
Dijital stratejiye başkanlık eden Komisyon Genel Müdür Yardımcısı Margrethe Vestager, konu hakkında yaptığı açıklamasında çiplerin öneminden bahsetti ve Avrupa'nın bu alanda önemli bir aktör olarak daha güçlü olması gerektiğinden bahsetti. Vestager, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
AB İç Pazar Komiseri olan Thierry Bretton da, hedeflerinin yüksek olduğunu ve 2030 yılına kadar sektördeki küresel pazar paylarını iki katına çıkarmak istediklerini söyledi. Ayrıca Bretton, en gelişmiş ve enerji verimliği en gelişmiş yarı iletkenleri üretmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
Avrupa Komisyonu ayrıca, çip yasası ile ilgili planlarını ve hedeflerini açıkladığı bir yazıyı kendi sitesinde paylaştı. Eğer yasa ile ilgili aklınıza takılan bir soru mevcutsa, söz konusu siteyi ziyaret edebilir ve AB'nin konu hakkındaki planları hakkında daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...