Uzay, çağlar boyunca hep merak edilen ve keşfedilmek istenen bir gizem olmuştur. Kimi uygarlıklar resimlerini çizmiş günümüze yakın dönemlerde ise teknolojinin gelişmesiyle bu uçsuz buçaksız gizemi çözme yoluna gidilmiştir. Her geçen zamanda uzay seyahatleri ve uzayda yaşam bulunması yönünde önemli adımlar atılıyor. Avrupa Uzay Ajansı bu konuda çok önemli adımlar atıyor diyebiliriz.
Ay Şehri Konsepti
[caption id="attachment_13662" align="alignnone" width="600"]
Avrupa-Uzay-Ajansinin-Ay-Konsepti-www.
startupteknoloji.com[/caption]
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) dünya dışındaki gezegenlerde insan yaşamını devam ettirebilme ihtimalini göz önünde bulundurarak yeni adımlar atmaya başladı. Simülasyon çalışması olarak adlandırılan çalışmalarda uzay yaşamlarımızın nasıl olacağına dair ipuçları veriyor. Bu simülasyonlarda canlandırılan Ay Şehri konsepti büyük ilgi çekti.
Başka gezegende yaşam, uzay ve uzaylılar her zaman ilgimizi çeken ve birçok dizi, film ve çizgilere konu olmuş bir ütopya gibi gelse de gelişen teknoloji bu ütopyaya bir kapı olacak gibi görülüyor. Uzayda çizgi filmlerde ve bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz gibi kolay bir hayatımız olmayacak ve adaptasyon sürecimiz oldukça sancılı olacak gibi düşünülüyor. Bu süreci daha sağlıklı geçirebilmemiz için bilim insanları simülasyonlar geliştirmeye çalışıyor ve uzay hayatının mümkün olması için testler uyguluyorlar.
Skindmore, Owings ve Merril (SOM) isimli mimari stüdyosu ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) iş birliği ile kendi kendini idame ettirebilen Ay Şehri üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu geliştirilen yapıların asıl amacı uzayın herhangi bir bölgesi ve Ay ortamında kendi kendilerine yetebilecek ve zorlu şartlara uyum sağlayabilecek çözümleri sağlamak.
Ay ve Uzay Konsepti Ne Zamandır Geliştiriliyor?
[caption id="attachment_13663" align="alignnone" width="728"]
Ay-Konsepti-Ne-Zamandir-Gelistiriliyor-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Konsept proje olarak geliştirilen fikir ilk olarak 2019 yılında ortaya çıkmış ve 2021 yılında Venedik Mimari Bienalli’ndeki Life Beyond Earth sergisinde yer verilmişti. Projenin devamda gördüğümüz modeller yeni ölçekli ve her biri dört kat yüksekliğinde şişirilebilir evlerden oluşuyor. Uzay konsepti, tasarlayıcı stüdyonun açıklamasına göre zaman içerisinde gelişmeye devam edecek ve proje aynı zamanda turizm açısında önemli bir yere sahip olabilecek. Proje konsept ile geliştirilen yapılar sayesinde dünya dışında gezegenlerdeki yaşam da mümkün olabilecek.
Uzaya seyahat, hem birçok uzay şirketinin hem de devlet kurumları arasında rekabeti hırslandırıyor. En iyi sonuçların geliştirilmesi için büyük çabalar sarf ediliyor. Tüm bu olaylar göze alındığında Avrupa Uzay Ajansı’nın bu rekabetin içinde bulunmak için mi böyle bir proje geliştirildiği sorusu akıllara gelirken, Skindmore Owings Merril ile iş birliği sonucunda ortaya çıkan Ay Konsepti’nin amacı tüm insanlık gibi iş birliği olduğu aktarılıyor.
Konsept Uzaya Nasıl Ulaştırılacak?
[caption id="attachment_13664" align="alignnone" width="800"]
Konsept-Uzaya-Nasil-Ulastirilacak-
www.startupteknoloji.com[/caption]
Konsept şehirlerin uzaya nasıl götürüleceği merak konusu. Bu sorunun cevabı da malzemelerin sıkıştırılabilir ve taşınabilir olması amacıyla şişirilebilir dizayn edilmesi. Tam boyutlarına ise Ay’a kurulma esnasında ulaşabiliyorlar. Nasa’nın uzay araştırmalarına göre astronotların yanında taşıyacakları yüklerin her bir kilosu 30 bin dolarlık ek masraf çıkarıyor. Geliştirilen modüller ise titanyum bileşenlerden üretilecek ve yumuşak kabuğa sahip olacak. Bu kabuk küçük modülü mikro meteorlardan da koruyabilecek. Bu yapı sayesinde çevresel gelişebilecek risk faktörlerinden korunarak ideal hale gelebilecek.
Ay Konsepti nasıl sizce? Eleştirilerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz. Türkiye'nin uzay çalışmalarını takip etmek istersiniz,
Türkiye, 3 Yıl İçerisinde Ay'a Roket Gönderecek isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...