Henüz tam olarak oluşturulmayan fakat geliştirilmesine devam edilen internet yapısı Web3 girişimleri Avrupa’da önemli ölçüde yatırım alıyor. Uzmanlara göre Web3 teknolojisi ilerleyen zamanlarda; machine learning, internet ve yapay zeka (Al) aracılığıyla kullanıcılarına bazı deneyimler sunacak. Otonom, kişiye özel ve akıllı gezinti deneyimleri sunacak. Yazımızda gelecekte öne çıkacak Web3 girişimlerine dair bilgiler vereceğiz.
Avrupa’da Öne Çıkan 5 Web3 Girişimleri
İş fikirleri ve yatırımcılarıyla Web3 girişimleri Avrupa’da dikkat çekiyor. Avrupa’da dikkat çeken 5 Web3 girişimini şöyle sıralayabiliriz:
Kleoverse
Finlandiyalı şirket Kleoverse, DAO odaklı olarak Web3kariyer platformudur. Aleksi Loytynoja ve Joni Karras tarafından kurulan şirket; yeni yetenek, girişim, ölçümleme ve yetenek geliştirme kapsamında çalışmalar yapıyor. DAO Çalışma Platformu, çok farklı iş imkanlarıyla kullanıcıların karşısına çıkıyor. Kleoverse, 600’ün üzerinde DAO’yu bünyesinde barındırıyor. Kleoverse Profilleriyle Şirket Yetenek Kanıtı Protokolü arasında gerçekleşen zincir üstü projelerin doğrulaması kullanıcılar tarafından yapılabiliyor. Kullanıcılar aynı zamanda projelerin bazılarında uzun süreli çalışma imkanları yakalıyor. Ayrıca prim karşılığında meydana gelen tek seferlik işler içinde kullanılıyor. Kleoverse şeffaf iş dünyası kurmaya yönelik faaliyetler sergilemeyi amaçlıyor. Ayrıca fırsatları da global olarak hem nesnel hem de eşit olarak dağıtmayı hedeflemektedir. Kleoverse; Ville Vesterinen, Sfermion ve byFounderse’den 1.2 milyon dolarlık yatırım aldı.
Human Divergence
Fransa kökenli Human Divergence, bir Metaverse odaklı oyun girişimdir. 2021 yılında IIIan Knafou ve Victor perez Human Divergence’i kurmuştur. Blok zincir tabanlı oyun, ekonomik model olarak dikkat çekiyor. Oyna ve kazan oyunda ön plandadır. Human Divergence, rol yapma (RPG) NFT oyunu şeklinde konumlanmıştır.
Bloometa
Avrupa’da öne çıkan Web3 girişimleri listemize Fransa merkezli Bloometa şirketini ekleyebiliriz. Metaverse oyunları için Bloometa, mutli-chain Pazar yeri anlamına geliyor. Pierre-Antoine Arsaguet ile Antoine Delanoy Bloometa’yı kurmuştur. Oyun içinde NFT varlıklarının satışının gerçekleşeceği pazaryeridir. Bu Pazar yeri Tezos blok zinciri üzerinde çalışıyor. Avalanche, Ethereum, Solana ve BSC gibi EVM zincirlerinde oyun içi varlıklarının takas edilmesini sağlıyor. Bloometa, The Box’tan yatırım almıştır. Yatırım aldığı miktar yaklaşık 250 bin dolardır.
Billy
Fransız mercii Billy, bilek odaklı NFT pazaryeridir. Etienne Vaast ve Robin Champseix’in kurduğu Billy; organizatörlerle sanatçıların NFT şeklinde bilet satışını gerçekleşmeyi düşünüyor. Biletler sonradan da tekrar işlev yapabilecek. Bu biletlerle topluluklara özel fırsatlar elde edilebiliyor. Aynı zamanda hayvanlarla da etkileşim kurma imkânı doğuyor. Bill, bilet satışlarını aracılar olmadan yapmayı amaçlıyor.
Staex
Avrupa’da öne çıkan Web3 girişimleri listemizin sonuncusunda Staex yer alıyor. Staex’i Philip Toepffer ve Dr. Alexandra Mikityuk kurmuştur. Staex; IoT ve Web3’te geleceğe yönelik stack’e konumlanıyor. Merkeziyetsiz IoT-DevOps platformudur. P2P protokolüyle insanların karşısına çıkan Staex; protokolden karmaşık ağ yapılarının dağıtımını gerçekleştiriyor. Geliştiricilere özel olarak dizayn edilen Staex hem Web3 hem de IoT için gelişme sunacak kişilere;
Staex girişimi; tohum öncesi 1.7 milyar dolar yatırım aldı. Bu yatırımı; Blockwall Management ve Brandenburg Kapital yaptı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...